Αθλητισμός|21.11.2020 15:46

Super League: Ωρα για ντέρμπι «αιωνίων»

Newsroom

Η ώρα για το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν έφτασε. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται (19.30, Novasports 1) τον Παναθηναϊκό στο Γ. Καραϊσκάκης για την 9η αγωνιστική της Super League σε μια αναμέτρηση που έχει χάσει το σασπένς και την αίγλη του παρελθόντος αλλά παραμένει η «μητέρα των μαχών» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν παίζεται μόνο το γόητρο αλλά υπάρχει κι έντονο βαθμολογικό ενδιαφέρον...

Ολυμπιακός: Φαβορί αλλά...

Ούτως ή άλλως, πρόκειται πάντοτε για έναν ιδιαίτερο αγώνα και για τις δύο ομάδες, για ένα ματς που κανείς δεν θέλει ποτέ να χάνει και που σπανίως τα ονόματα και η... θεωρία παίζουν μεγάλο ρόλο. Σαφέστατα, στη θεωρία οι «ερυθρόλευκοι» είναι η καλύτερη ομάδα, η πιο ποιοτική, η πιο γεμάτη, η πιο έμπειρη, η πιο φορμαρισμένη. Βεβαίως, όπως έχει φανεί ιστορικά, όταν ακούγεται το πρώτο σφύριγμα, πολλά από τα παραπάνω πάνε περίπατο, σε ένα ματς που πολλές φορές -ίσως τις περισσότερες- κρίνεται από άλλα στοιχεία. Τη θέληση, το πάθος, την τύχη, την καλή βραδιά. Είναι δεδομένο πως αν πάνε όλα... δεξιά και για τις δύο ομάδες, τότε η καλύτερη από τις δύο και αυτή που θα είναι γκραν φαβορί για τη νίκη, θα είναι ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς. Αντίθετα όμως, οι Πειραιώτες είναι και η ομάδα με τα δύο μεγάλα θέματα... 

Θέμα πρώτο: Οι πολλές και σημαντικές απουσίες. Ο Πορτογάλος τεχνικός την εβδομάδα που προηγήθηκε του αγώνα, έχασε τους δύο εξαιρετικά φορμαρισμένους σέντερ φορ του, Ελ Αραμπί και Χασάν, λόγω κορονοϊού. Οι δυο τους έχουν πετύχει τα 11 από τα 17 φετινά γκολ της ομάδας. Λίγα 24ωρα πριν το ματς, ο 50χρονος προπονητής είδε και τον μαέστρο του, τον Ματιέ Βαλμπουενά, να τίθεται εκτός μάχης για δύο εβδομάδες με θλάση στην προπόνηση. Στην τελευταία τέτοια πριν το ματς, την Παρασκευή, παρότι τους περίμενε και τους δύο, τελικά άφησε εκτός αποστολής και τους δύο αριστερούς μπακ του ρόστερ, Χολέμπας και Βινάγκρε οι οποίοι δεν κρίθηκαν επαρκώς έτοιμοι για να παίξουν ένα ματς υψηλού ρυθμού, ενώ θέματα τραυματισμών προέκυψαν και με τους Μπρούμα και Ραντζέλοβιτς.

Θέμα δεύτερο: Το ντέρμπι με τους «πράσινους» είναι μονάχα το πρώτο από τα τέσσερα εξαιρετικά κομβικά ματς που θα δώσει η ομάδα μέσα στις επόμενες 11 μέρες. Την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθεί το εντός έδρας με τη Μάντσεστερ Σίτι για την 4η αγωνιστική του Champions League, έπεται το εκτός έδρας με τον Άρη και η τετράδα «κλείνει» με το παιχνίδι του «Βελοντρόμ» κόντρα στη Μαρσέιγ. Είναι δεδομένο πως αυτή η σειρά αγώνων θα κρίνει εν πολλοίς το αν ο Ολυμπιακός θα διατηρήσει αφενός τον πρώτο λόγο στη μάχη του τίτλου, αλλά και το αν θα έχει... λόγο στην Ευρώπη, από τη νέα χρονιά πια, είτε ως δεύτερος στο Champions, είτε ως τρίτος στο Europa League.

Ιδιαίτερα ματς, ειδικές συνθήκες

Δεδομένο είναι επίσης, πως όλα τα παραπάνω ματς είναι ειδικών συνθηκών, θα απαιτηθούν πολλές ειδικές καταστάσεις και φυσικά ειδική διαχείριση από τον Μαρτίνς. Το αν θα επιλέξει να ρίξει κάπου το βάρος θα φανεί φυσικά στην πορεία, ωστόσο αυτό που προέχει είναι να συνεχίσει η ομάδα του με νίκη επί των «πρασίνων». «Ένα βήμα τη φορά» είναι η διαδικασία προόδου για τον Πορτογάλο, ο οποίος τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο ματς από όσα ακολουθούν, έχει αρκετές επιλογές να πάρει, παρά τις απουσίες.

Αν επιλέξει σχήμα 4-3-3 με Μπουχαλάκη, Καμαρά, Εμβιλά ως τα τρία χαφ τότε στην επίθεση θα είναι Φορτούνης, Μασούρας και Μπρούμα ή Λοβέρα, με τον πρώτο λογικά να ξεκινά ως «ψευτοεννιάρι». Σε σχήμα 4-2-3-1, τότε η λογική αλλαγή θα είναι να θυσιαστεί ένας χαφ, με πιθανότερο τον Μπουχαλάκη, για να προστεθεί στην μπροστά τετράδα ο Σουντανί, πιθανότατα ως σέντερ φορ, με τον Φορτούνη πίσω του, στη φυσική του θέση. Αυτά είναι μονάχα όμως τα πιο πιθανά σενάρια, αφού όπως έχει δείξει η πρόσφατη Ιστορία, ο Μαρτίνς πολλές φορές ανακατεύει την τράπουλα. Παίκτες όπως ο Κάιπερς, ο Ραντζέλοβιτς και ο Λοβέρα παραμένουν στο κάδρο των επιλογών, ωστόσο και οι τρεις σε αυτή τη φάση, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θα αποτελέσουν τεράστια έκπληξη αν πάρουν φανέλα βασικού. Οι εκπλήξεις πάλι, μόνο ασυνήθιστες δεν είναι για τον Μαρτίνς...

Παναθηναϊκός: Καλή... παράδοση

Ο Παναθηναϊκός, όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, πηγαίνει στο ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης» ως αουτσάιντερ. Οι πράσινοι τη φετινή σεζόν δεν έχουν την πρέπουσα απόδοση και φυσικά έχουν μείνει αρκετά πίσω στη βαθμολογία. Το τριφύλλι παρότι είχε ένα βατό στα... χαρτιά πρόγραμμα δεν έχει καταφέρει να μαζέψει αρκετούς βαθμούς (9 βαθμούς σε 8 ματς) ενώ η εικόνα της ομάδας δεν είναι καθόλου καλή. Ολα αυτά οφείλονται στον κακό σχεδιασμό που έγινε το καλοκαίρι αλλά και στα λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ο Ντάνι Πογιάτος. Εδώ και περίπου 1,5 μήνα ο Ισπανός προπονητής έχει αποτελέσει παρελθόν, με τον έμπειρο Λάζλο Μπόλονι να κάθεται στον πάγκο της ομάδας, με σκοπό φυσικά να αλλάξει τα... κακώς κείμενα. Ο Ρουμάνος προπονητής, όπως αρκετές φορές έχει τονίσει χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει πράγματα. Στο διάστημα της διακοπής δούλεψε αρκετά, ανεξάρτητα αν δεν είχε στα διάθεση του τους διεθνείς παίκτες.

Το σημερινό ντέρμπι, όπως όλα τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, είναι ξεχωριστό και όπως έχει αποδείξει η ιστορία ο Παναθηναϊκός ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις και λίγες είναι οι φορές που έχει φύγει ηττημένος από το Γ.Καραϊσκάκης. Το βασικό στο σημερινό ματς είναι οι πράσινοι να μπουν 100% συγκεντρωμένοι. Πρέπει να έχουν την πρέπουσα συνοχή στις γραμμές ενώ ακόμα και οι στημένες φάσεις θα παίξουν τον ρόλο τους. Ο Λάζλο Μπόλονι τους έχει επιστήσει την προσοχή σε αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα. Ξέρουν ότι οποιαδήποτε ολιγωρία μπορεί να στοιχίσει, ανεξάρτητα αν ο Ολυμπιακός έχει απουσίες. Σίγουρα το σημερινό ματς αποτελεί ευκαιρία για το τριφύλλι. Ευκαιρία για να αλλάξει η ψυχολογία της ομάδας, αν και εφόσον φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα από την έδρα του αιώνιου αντιπάλου. Για αυτό το ντέρμπι  ο Μπόλονι έχει προετοιμάσει καλά τους παίκτες του τόσο ψυχολογικά όσο και αγωνιστικά με τα βίντεο που τους έχει δείξει τις τελευταίες μέρες.

Ενδεκάδα με μία έκπληξη

Όλο αυτό το διάστημα της διακοπής ο Λάζλο Μπόλονι έκανε αρκετές δοκιμές και όπως όλα δείχνουν δεν θα κάνει πολλές αλλαγές σε σχέση με το τελευταίο ματς του τριφυλλιού με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Στην τελευταία προπόνηση της ομάδας χρησιμοποίησε ένα σχήμα με τον Χουανκάρ ως αριστερό εξτρέμ και δεν είναι απίθανο να τον ξεκινήσει βασικό στο σημερινό ντέρμπι. Την ίδια στιγμή εκτός αποστολής έμεινε ο Γιάννης Μπουζούκης, τον οποίο φαίνεται ότι δεν πιστεύει και τόσο ο Μπόλονι αλλά και ο τραυματίας Βέλεθ, που δεδομένα θα είχε μια θέση στην ενδεκάδα. Τη θέση του Βέλεθ στην ενδεκάδα θα πάρει ο Αχιλλέας Πούγγουρας.

Ο Λάζλο Μπόλονι πιθανότατα θα... κατεβάσει το τριφύλλι με το συνηθισμένο 4-4-2, εκτός φυσικά συγκλονιστικού απροόπτου (έχει δοκιμάσει και το 4-2-3-1 στη διακοπή αλλά δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες). Με βάση λοιπόν την τελευταία δοκιμή του Ρουμάνου προπονητή ο Παναθηναϊκός θα έχει κάτω από τα γκολποστ τον Διούδη, στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά θα είναι οι Σάντσες - Σένκεφελντ - Πούγγουρας - Ζαγαρίτης, στο κέντρο θα παίξουν οι Μαουρίσιο - Κουρμπέλης ενώ στα δεξιά θα είναι ο Χατζηγιοβάνης. Όσον αφορά το αριστερό άκρο δεν πρέπει να αποκλείσουμε να αγωνιστεί ο Χουάνκαρ, αν και ο Σαβιέρ συγκεντρώνει πιθανότητες παρότι δεν συμμετείχε στη χθεσινή δοκιμή.

Οπως όλα δείχνουν το δίδυμο στην κορυφή θα συνεχίσει να είναι το Καρλίτος- Μακέντα. Πολλοί θα αναρωτηθούν για τον Λούκας Βιγιαφάνιες. Ο Αργεντίνος δεν φαίνεται να είναι ακόμα έτοιμος να βγάλει 90λεπτο και γι' αυτό προορίζεται για να μπει αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και να αγωνιστεί για περίπου 30 λεπτά. 

Η αποστολή της ομάδας του Παναθηναϊκού: Διούδης, Ξενόπουλος, Χριστογεώργος, Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Σάντσες, Μαυρομμάτης, Πούγγουρας, Ζαγαρίτης, Σαβιέρ, Χατζηγιοβάνης, Βιγιαφάνιες, Σερπέζης, Κουρμπέλης, Αϊτόρ, Αλεξανδρόπουλος, Μολό, Μαουρίσιο, Μακέντα, Καρλίτος, Εμμανουηλίδης, Καμπετσής.

Πηγή: SDNA

SuperLeagueΟλυμπιακόςποδόσφαιροΠαναθηναϊκός