Αθλητισμός|22.11.2020 02:19

ATP Finals: Εκπληκτικοί Μεντβέντεφ και Τιμ απέκλεισαν Ναδάλ και Τζόκοβιτς

Newsroom

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ και ο Ντομινίκ Τιμ ήταν ήταν οι μεγάλοι νικητές στους ημιτελικούς του ATP Finals στο Λονδίνο και θα αναμετρηθούν για τον παρθενικό τους τίτλο στην O2 Arena το βράδυ της Κυριακής (22/11, 20.00). Ο τρομερός Ρώσος κατόρθωσε και λύγισε τον θρυλικό Ράφα Ναδάλ, ενώ ο εκπληκτικός Αυστριακός έκαμψε την αντίσταση του Νο.1 στον κόσμο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος προηγήθηκε με 4-0 στο τάιμ μπρέικ αλλά είδε τον Τιμ να κάνει εξωπραγματικό παιχνίδι, να νικά και να επιστρέφει στον τελικό ένα χρόνο μετά την ήττα του από τον κορυφαίο Ελληνα τενίστα.

Ο 24χρονος Μεντβέντεφ, Νο.4 στον κόσμο, βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3-6, 4-5, όμως κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω και να πάρει τη μεγάλη νίκη με 3-6, 6-7(4), 6-3 σε 2 ώρες και 36 λεπτά! Στο περσινό ντεμπούτο του στη διοργάνωση έφυγε από το Λονδίνο με τρεις ήττες, αλλά φέτος... παίρνει το αίμα του πίσω φτάνοντας αήττητος (4/4) στον τελικό. Φιλοδοξεί, μάλιστα, να γίνει ο δεύτερος Ρώσος που κατακτάει το τρόπαιο, μετά το 2009 και τον Νικολάι Νταβιντένκο που ήταν ο πρώτος πρωταθλητής του Ο2!

Ο Ντανίλ μετράει πλέον εννιά σερί νίκες στο tour, αφού έφυγε με τον τίτλο από το Παρίσι, και (όπως και ο Τιμ) έφτασε στον τελικό του ATP Finals με θριάμβους επί των Τζόκοβιτς-Ναδάλ! Ο Ράφα, από την πλευρά του, μετά από δέκα συμμετοχές στη διοργάνωση, δεν καταφέρνει ούτε και φέτος να βάλει στη συλλογή του αυτό το τρόπαιο που τόσο πολύ του λείπει. Ολοκληρώνει, βέβαια, τη σεζόν ως Νο.2 του κόσμου και έχοντας σηκώσει το 13ο Roland Garros του...

Μετά την κατάκτηση του πρώτου σετ με... ιδρώτα (παρότι δεν ήταν καλύτερος), ο 34χρονος Ισπανός έφτασε πολύ κοντά στον τρίτο τελικό του, όταν έκανε την ανατροπή στο δεύτερο σετ, μετέτρεψε το 4-1 σε 4-5 και βρέθηκε να σερβίρει για την πρόκριση! Στο σημείο αυτό, ωστόσο, δέχτηκε το μπρέικ με μηδέν, το σετ πήγε στη συνέχεια σε τάι μπρέικ και ο Μεντβέντεφ κατάφερε να ξαναμπεί στη διεκδίκηση της νίκης!

Μάχη έγινε και στο τρίτο σετ, όμως ο Ναδάλ φάνηκε να μένει από δυνάμεις προς το τέλος του ματς (ίσως είχε και κάποιο πρόβλημα τραυματισμού), με αποτέλεσμα να περάσει μπροστά με μπρέικ στο έβδομο γκέιμ ο Ρώσος (4-3) και να σφραγίσει την πρόκριση με νέο μπρέικ στο στο 5-3. Μέχρι απόψε, ο Ράφα μετρούσε 71 διαδοχικά κερδισμένα παιχνίδια, όταν έπαιρνε το πρώτο σετ, αλλά και τρεις νίκες σε ισάριθμες συναντήσεις με τον Μεντβέντεφ!

Επική επιστροφή Τιμ

Στον άλλο ημιτελικό, ο εκπληκτικός Ντόμινικ Τιμ λύγισε με 2-1 τον Νόβακ Τζόκοβιτς και πέρασε για δεύτερη σερί χρονιά στον τελικό του ATP Finals! Μετά από ένα δραματικό ματς διάρκειας 2 ωρών και 54 λεπτών, ο 27χρονος Αυστριακός (Νο.3) επικράτησε με 7-5, 6-7(10), 7-6(5) και θα διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ο Ντόμι είδε τον αντίπαλό του να σβήνει τέσσερα ματς πόιντ στο δεύτερο σετ, να φέρνει το ματς στα ίσα και να προηγείται με 0-4 στο τάι μπρέικ του τρίτου σετ, όμως κατάφερε να γυρίσει την εις βάρος του κατάσταση και να πετύχει μια τεράστια νίκη. Βελτίωσε, μάλιστα, το ρεκόρ του απέναντι στον Σέρβο σε 5-7, ενώ πλέον έχει 16 νίκες βάρος του Big 3! Ο Τζόκοβιτς, από την άλλη, ξεκίνησε κάπως παθητικά τον αγώνα, αλλά ανέβασε ταχύτητα όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Ξεκίνησε εξαιρετικά το τάι μπρέικ του τρίτου και όλα έδειχναν ότι θα καθάριζε τον αγώνα, όμως πραγματικά ο Τιμ ήταν αλύγιστος!

Μετά από τέσσερις σερί κατακτήσεις στο Λονδίνο μέχρι και το 2015, ο Νόλε δεν μπορεί να... σηκώσει κεφάλι στη διοργάνωση και παραμένει στους πέντε τίτλους, έναν λιγότερο από τον Ρότζερ Φέντερερ. Αποχαιρετάει όμως τη σεζόν ως Νο.1, με ρεκόρ 41-5 και τέσσερις τίτλους, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα, ειδικά αν θυμηθούμε την αποβολή του στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν το μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο...

Ο τελικός κόντρα στον Τιμ θα αρχίσει στις 20.00 και ο Αυστριακός έχει στο πλευρό του την «παράδοση», καθώς προηγείται στο head to head με 3-1. Οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί και στα ημιτελικά του US Open, όπου ο Ντόμι πήρε τη νίκη και στη συνέχεια κατέκτησε και τον πρώτο major τίτλο του.

Πηγή: SDNA

Ράφαελ ΝαδάλATP FinalsΤένιςΝόβακ ΤζόκοβιτςΝτομινίκ ΤιμΝτανίλ Μεντβέντεφ