Αθλητισμός|30.11.2020 18:49

O Ντιέγκο Μαραντόνα στην αιωνιότητα: Θρήνος σε κηδεία και λαϊκό προσκύνημα

Γιάννης Σκόκας

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέρασε στην αιωνιότητα. Η... δακρυσμένη Αργεντινή και σύσσωμος ο πλανήτης αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο, έναν μοναδικό, έναν αξεπέραστο παίκτη, ο οποίος έκανε το ποδόσφαιρο να μοιάζει με... έργο τέχνης. Ο Μαραντόνα, ο οποίος έφυγε απρόσμενα  από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών, οδηγήθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στην τελευταία κατοικία του στην Μπέλα Βίστα, όπου αναπαύεται πια δίπλα στους αγαπημένους του γονείς.

Η τελετή της ταφής του Ντιέγκο Μαραντόνα έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο, παρουσία μόλις 25 ατόμων, και σε κλίμα βαθιάς οδύνης. Προηγουμένως, τον «θεό του ποδοσφαίρου» συνόδευσαν μέχρι την τελευταία κατοικία του χιλιάδες Αργεντινοί, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να αποχαιρετήσουν τον ποδοσφαιριστή που λατρεύτηκε όσο κανένας άλλος σε τούτο τον πλανήτη. Την πομπή που μετέφερε τη σορό του Ντιέγκο, συνόδευσε ένα πλήθος κόσμου με μηχανάκια, αυτοκίνητα, ακόμη και με τα πόδια, ενώ κατά μήκος της διαδρομής βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του. Ο λαός της Αργεντινής είπε το τελευταίο «αντίο» στο αγαπημένο του παιδί...

T
T
T
T

Από το πρωί της Πέμπτης, 26 Νοεμβρίου, η σορός του Ντιέγκο Μαραντόνα βρέθηκε στην έδρα της κυβέρνησης της Αργεντινής για λαϊκό προσκύνημα  Το φέρετρο με τη σορό τού Ντιέγκο σκεπασμένο με τη σημαία της πατρίδας του. Και πάνω η φανέλα με το... δικό του νούμερο 10. Δίπλα στέκονταν μέλη της οικογένειάς του και κοντινοί φίλοι, ενώ στο πλευρό του βρέθηκε σύσσωμη η Εθνική Αργεντινής με την οποία κατέκτησε το Μουντιάλ του 1986.

Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος και οι Αργεντινοί συνέρρευσαν κατά χιλιάδες για να αποχαιρετήσουν τον λατρεμένο τους Ντιέγκο. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, εκείνοι που είδαν τον Ντιέγκο ζωντανά να παίζει και να μαγεύει, αλλά κι όσοι δεν τον πρόλαβαν να αγωνίζεται αλλά μεγάλωσαν με τον μύθο του Μαραντόνα να ζει σε κάθε αργεντίνικο σπίτι.

T

Άνδρες και γυναίκες, νέοι και νέες, μικρά παιδιά, με ένα λουλούδι στο χέρι, με φωτογραφίες του, με φανέλες και με κασκόλ, προσκύνησαν τον.... επί γης ποδοσφαιρικό θεό τους. Αλλοι με δάκρυα στα μάτια, άλλοι φωνάζοντας συνθήματα. Ολοι βαθιά συγκινημένοι. Εκτιμάται ότι συνολικά περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έσπευσαν στο λαϊκό προσκύνημα και αργότερα συνόδευσαν τον Μαραντόνα στην τελευταία κατοικία του!

Ηταν τόσο μεγάλο το πλήθος που ήταν αδύνατο άπαντες να προσκυνήσουν τη σορό του κι ενώ η κηδεία ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Αργεντινής). Η οικογένειά του δέχθηκε να πάρει παράταση για λίγες ώρες η ταφή. Ωστόσο, και πάλι ο κόσμος δεν θα προλάβαινε να δει από κοντά για τελευταία φορά τον μεγάλο Ντιέγκο. Η ουρά που είχε σχηματιστεί έξω από το προεδρικό μέγαρο ήταν περίπου τρία χιλιόμετρα! Η κατάσταση εκτραχύνθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο και υπήρξαν συμπλοκές και επεισόδια με την αστυνομία που έριξε χημικά.

T

Οι αρχές διέκοψαν το λαϊκό προσκύνημα, έκλεισαν τις πόρτες και για λόγους ασφαλείας μετέφεραν τη σορό σε άλλο κτίριο της Casa Rosada. Λίγο αργότερα η πομπή ξεκίνησε για την τελευταία κατοικία του Ντιέγκο Μαραντόνα. 

Την ίδια ώρα στη δεύτερη... πατρίδα του τη Νάπολη, οι «παρτενοπέι» τιμούσαν με τον δικό τους ανατριχιαστικό τρόπο τη μνήμη του. Η νύχτα έγινε μέρα...

Την ώρα της ταφής σε στενό οικογενειακό κύκλο, έξω από το νεκροταφείο Jardin de Bella Vista είχε συρρεύσει πλήθος κόσμου...

Ντιέγκο ΜαραντόναΑργεντινήκηδεία