Αθλητισμός|09.12.2020 01:05

Champions League: Αποχώρησε η Μπασασκεχίρ από το γήπεδο! Κατηγορούν τον 4ο διαιτητή για ρατσιστικό σχόλιο

Newsroom

Πρωτόγνωρες καταστάσεις συνέβησαν κατά τη διάρκεια της έκτης αγωνιστικής του Champions League καθώς το παιχνίδι της Παρί Σεν Ζερμέν με την Μπασακσεχίρ διεκόπη με επεισοδιακό τρόπο. Οι άνθρωποι της Μπασακσεχίρ κατήγγειλαν τον Ρουμάνο τέταρτο διαιτητή Σεμπάστιαν Κολτσέσκου για ρατσιστική συμπεριφορά καθώς, όπως ανέφεραν από την πρώτη στιγμή, αποκάλεσε «μαύρο» (ή κατά άλλους «νέγρο») ένα μέλος της ομάδας τους. Ακολούθησε δεκάλεπτη διακοπή του αγώνα με τους παράγοντες και τους ποδοσφαιριστές της τουρκικής ομάδας να αναφέρουν το περιστατικό στον διαιτητή και να καλούν τον τέταρτο να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη. Και αφού δεν συνέβη κάτι τέτοιο, ο τουρκικός σύλλογος αποφάσισε να αποχωρήσει από το γήπεδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας...

Οπως προκύπτει από τα διεθνή πρακτορεία αλλά και από τα αποκαλυπτικά βίντεο της επίμαχης στιγμής, ο βοηθός προπονητή της Μπασακσεχίρ, Πιερ Γουεμπό, διαμαρτυρήθηκε έντονα για μια φάση και ο τέταρτος ακούγεται να ενημερώνει τον συμπατριώτη του διαιτητή Οβίντιου Χάτσεγκαν πως υπάρχει συμπεριφορά που πρέπει να τιμωρηθεί στον πάγκο της Μπασακσεχίρ. Ο πρώτος διαιτητής ρωτάει τον τέταρτον ποιον να τιμωρήσει κι εκείνος του απαντάει: «Ala negru», που στα ρουμανικά σημαίνει «τον μαύρο», ενώ πρόσθεσε: «Τον μαύρο εκεί, πήγαινε δες ποιος είναι, δεν πρέπει να φέρεται έτσι».

Ο Γουεμπό ακούγοντας τη λέξη «νέγρος» έγινε έξαλλος, διαμαρτυρήθηκε έντονα και κάλεσε κοντά του τον διαιτητή για να τον ενημερώσει, ενώ συνέχισε να διαμαρτύρεται και στον τέταρτο λέγοντας ξανά και ξανά φανερά εκνευρισμένος: «Γιατί λες νέγρος;». Μάλιστα, ο διαιτητής απέβαλε τον Γουεμπό με κόκκινη κάρτα.

Δείτε και ακούστε εδώ τον επίμαχο διάλογο διαιτητή-τέταρτου

Κάτι ανάλογο με τον Γουεμπό λέει στον τέταρτο διαιτητή και ο παίκτης της Μπασακσεχίρ Ντεμπά Μπα, ο οποίος τονίζει: «Γιατί όταν δείχνεις λες "αυτός ο μαύρος"; Λες ποτέ αυτός ο άσπρος;»... Οι ομάδες αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο και ακολούθησαν διαβουλεύσεις για το τι θα συμβεί καθώς η Μπασακσεχίρ αρνείτο να αγωνιστεί εφόσον παρέμενε στη διαιτητική ομάδα ο τέταρτος. Από την UEFA μάλιστα πρότειναν να αλλάξει ο VAR με τον τέταρτο, ώστε να μην βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο ο Κολτσέσκου αλλά οι Τούρκοι δεν το δέχθηκαν. Εν τέλει το ματς διεκόπη οριστικά και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (9/12) στις 19.55 υπό νέα διαιτητική ομάδα!

T

Σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης που προσπάθησαν εξαρχής να δικαιολογήσουν τον τέταρτο, ο Κολτσέσκου όταν κάλεσε κοντά του τον διαιτητή, έδειξε τον Γουεμπό στον πάγκο χρησιμοποιώντας την έκφραση «αυτόν τον μαύρο». Στα ρουμανικά η λέξη μαύρος προφέρεται ως «νέγκρου», γι' αυτό και ο Γουεμπό λέει ότι τον αποκάλεσε «νέγρο». Και πάλι όμως, η ρατσιστική συμπεριφορά του Ρουμάνου διαιτητή είναι αδιαμφισβήτητη και απόλυτα κατακριτέα.

Θέση για όσα συνέβησαν στο Παρκ ντε Πρενς πήρε μέσω social media και o Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτός από οπαδός της, είναι και ευεργέτης της, αφού η Μπασάκσεχιρ είναι ουσιαστικά... δημιούργημά του. Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε μέσω social media τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο Πιέρ Γουεμπό. «Καταδικάζω απερίφραστα την ρατσιστική επίθεση που δέθηκε ο βοηθός προπονητή της Μπασάκσεχιρ Πιέρ Γουεμπό από διαιτητή της αναμέτρησης. Πιστεύω ότι η UEFA θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε όλοι άνευ όρων κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων στον αθλητισμό και σε όλους τους τομείς της ζωής», ήταν το μήνυμα του Τούρκου προέδρου στο Twitter.

T

ρατσισμόςChampions LeagueΣεμπάστιαν ΚολτσέσκουΠαρί Σεν ΖερμένΜπασακσεχίρ