Αθλητισμός|15.12.2020 17:55

Βγάζει «λάδι» τους Ολλανδούς διαιτητές ο Κλάτενμπεργκ παρά τα εγκληματικά λάθη

Newsroom

Ο αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ βγάζει «λάδι» τον Μπας Ναϊχάους και σύσσωμη την ολλανδική ομάδα που προκάλεσε διαιτητικό σκάνδαλο στην αναμέτρηση του Αρη με τον ΠΑΟΚ στο «Κλ. Βικελίδης». Ο επικεφαλής της ΚΕΔ, ο οποίος ουσιαστικά ήταν εκείνος που επέλεξε τον Ναϊχάους μολονότι είχε οριστεί για παιχνίδι του ολλανδικού πρωταθλήματος, θεωρεί ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις που πάρθηκαν στο ντέρμπι ήταν σωστές. Εντελώς αντίθετη άποψη πάντως είχαν εκφράσει οι κριτικοί διαιτησίας Τάσος Κάκος στο Total Football του OPEN και Παναγιώτης Βαρούχας στην Αθλητική Κυριακή, οι οποίοι από το βράδυ της Κυριακής είχαν επισημάνει τα σφάλματα του Ολλανδού και των συνεργατών του αλλά και τον ρόλο του Κλάτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, για τη φάση του... διαβόητου πέναλτι του Άρη χάρη στο οποίο κέρδισε το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ο Κλάτενμπεργκ είπε: «Η ΚΕΔ συμφωνεί με τον καταλογισμό του πέναλτι διότι ο επιτιθέμενος κάνει πρώτος την επαφή με τη μπάλα με το δεξί του πόδι, με τη μπάλα στη συνέχεια να έρχεται σε επαφή με τα τεντωμένα χέρια του τερματοφύλακα. Τότε άμεσα ο τερματοφύλακας, στην προσπάθεια του να παίξει τη μπάλα συγκρούεται με το δεξί πόδι του επιτιθέμενου προκαλώντας παράβαση η οποία έχει ως αποτέλεσμα το πέναλτι καθώς η όποια επαφή με τη μπάλα από τον τερματοφύλακα, δεν ήταν αρκετή για να θεωρηθεί μια σαφής και εσκεμμένη επαφή σε αυτή».

Για τη φάση του Τζόλη αναφέρει ότι σωστά δεν δόθηκε τίποτα στο ξεκίνημα ενώ στη συνέχεια τονίζει ότι ο παίκτης του ΠΑΟΚ έκανε θέατρο. «Η ΚΕΔ συμφωνεί ότι ο αμυνόμενος ξεκάθαρα δεν πραγματοποίησε επαφή με τον επιτιθέμενο  και ότι πρόκειται για μια καθαρή ενέργεια προσποίησης με σκοπό να εξαπατηθεί ο διαιτητής και να καταλογισθεί πέναλτι. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, ο ίδιος επιτιθέμενος ήταν ικανός να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας όταν μαρκαρίστηκε από διάφορους αμυνόμενους με τον διαιτητή σωστά να αφήνει αυτή την υποσχόμενη επίθεση να αναπτυχθεί» σημειώνει.

Για την τελευταία φάση του αγώνα, ο Κλάτενμπεργκ αναφέρει ότι έχει προηγηθεί επιθετικό φάουλ, σημειώνοντας ότι ο Ολλανδός ρέφερι θα έπρεπε να πάει στο VAR, προτού σφυρίξει τη λήξη. «Ο διαιτητής ολοκλήρωσε τον αγώνα έπειτα από μια εκτέλεση φάουλ της επιτιθέμενης ομάδας εντός της περιοχής πέναλτι. Ο VAR έλεγξε το βίντεο και συμφώνησε με το διαιτητή ότι δεν υπήρξε παράβαση και ότι ήταν ασφαλές να λήξει το παιχνίδι. Η ΚΕΔ διαφωνεί με το διαιτητή καθώς η τελευταία φάση του αγώνα θα έπρεπε να ελεγχθεί και να υπάρξει απόφαση πριν το τελικό σφύριγμα. Η ΚΕΔ αφού έλεγξε το περιστατικό διαπιστώνει ξεκάθαρη κίνηση από τον επιτιθέμενο να μπλοκάρει τον τερματοφύλακα και καθώς αυτή ήταν η πρώτη παράβαση που υπήρξε, ένα φάουλ υπέρ της αμυνόμενης ομάδας θα έπρεπε να καταλογισθεί. Το παίξιμο της μπάλας με το χέρι από τον επιτιθέμενο και στη συνέχεια από τον αμυνόμενο δεν θα ήταν σημαντικό δεδομένου του αρχικού φάουλ στον τερματοφύλακα» τονίζει.

Δείτε το video με την ανάλυση των φάσεων

Μαρκ ΚλάτενμπεργκδιαιτησίαΚΕΔΜπας Νάιχαους