Αθλητισμός|28.10.2018 20:52

Αυτογκόλ της ΕΡΤ3: Επί 20 λεπτά έγραφε Μakedonia την FYROM! (pics)

Μιχάλης Παπαδάκος

Σε γκέλα ολκής υπέπεσε η ΕΡΤ 3, η οποία στον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στο χάντμπολ, στο σούπερ που ανέγραφε το σκορ, για περισσότερα από 20 λεπτά, ανέγραφε το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος, με την συντομογραφία MKD. Δηλαδή, Μακεδονία. Τα τηλέφωνα «έπεσαν» βροχή και οι υπεύθυνοι του καναλιού προχώρησαν σε αλλαγή, μετατράποντας το MKD σε FYR, εκ του FYROM.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΡΤ θέλησε να εφαρμόσει πιστά το πρωτόκολλο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία αναφέρει την πΓΔΜ ως Μακεδονία σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Αν και δεν είχε την σχετική υποχρέωση, αποφάσισε να ξεκινήσει την μετάδοση του αγώνα με το MKD στις οθόνες, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τηλεθεατών και μάλιστα σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για τα ελληνοσκοπιανά θέματα. 

Πάντως, συνήθως στις διεθνείς διοργανώσεις που τα στιγμιότυπα των αγώνων μοιράζονται σε όλες τις χώρες, η εικόνα παράγεται με βάση κοινούς κανόνες που αφορούν σε όλα τα κράτη. Συνεπώς, η ΕΡΤ δεν αποκλείεται να ακολούθησε τις οδηγίες του εγχειριδίου για την κάλυψη σε όλη την Ευρώπη των συγκεκριμένων προκριματικών αγώνων. Ωστόσο, και σ' αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχει προβλέψει τις αντιδράσεις και να εμφανίσει εξ αρχής το FYR από την στιγμή που μπορούσε να το κάνει αργότερα.

Ο αγώνας της Εθνικής με την ΠΓΔΜ τέτοια μέρα μύριζε μπαρούτι. Οι αρχές είχαν πάρει τα μέτρα τους, εισιτήρια δεν βγήκαν για ευνόητους λόγους και δόθηκαν μόνο προσκλήσεις για το κλειστό της Λυκόβρυσης στη Κοζάνη, όμως από αλλού το περίμεναν κι από αλλού τους ήρθε. Για την ιστορία, η αναμέτρηση για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ήταν εξαιρετική για τα ελληνικά «χρώματα», καθώς η «γαλανόλευκη» επικράτησε με 28-26.