Αθλητισμός|01.02.2021 09:42

Σοφία Μπεκατώρου - Παρέμβαση Αυγενάκη και Ολυμπιονικών: Ώρα να σπάσει η ανοχή και η σιωπή

Newsroom

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου τάχθηκε η αθλητική ηγεσία αλλά και ο σύλλογος Ολυμπιονικών ενώ ο πρόεδρος της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος πήρε θέση για το θέμα καθώς ήταν πρόεδρος και το επίμαχο διάστημα στο οποίο αναφέρεται η καταγγελία της αθλήτριας.

Με δηλώσεις αλλά και με σχετικό tweet ο Λευτέρης Αυγενάκης πήρε θέση για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και υποστήριξε πως τα όσα είπε η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας θα πρέπει να ενεργοποιήσουν άμεσα όλα τα αθλητικά και πειθαρχικά όργανα. Τόνισε επίσης πως από εδώ και στο εξής πρέπει να σπάσει η ανοχή και η σιωπή σε τέτοια φαινόμενα και στον αθλητισμό.

«Να σπάσει η ανοχή και η σιωπή»

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσει άμεσα όλα τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα. Και η εξέλιξή της να συμβαδίσει με τα ποινικά, που ήδη επιλαμβάνονται. Ώρα να σπάσει η ανοχή & η σιωπή τέτοιων ζοφερών συμπεριφορών και στους αθλητικούς χώρους».

«Παραδειγματική τιμωρία»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Olympians ΕΣΟΑ για την σεξουαλική παρενόχληση - κακοποίηση,  γίνεται λόγος για τις δράσεις των συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες:  «Έπειτα από τις συγκλονιστικές δηλώσεις της συναδέλφου Σοφίας Μπεκατώρου, θα θέλαμε να δηλώσουμε την συμπαράσταση μας αλλά και να καταδικάσουμε απερίφραστα κάθε παρόμοιο γεγονός.

Η κατάχρηση εξουσίας που καταλήγει σε τέτοιου είδους περιστατικά είναι απαράδεκτη. 

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία είναι ότι σε ανάλογα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης πρέπει να καταγγέλεται αμέσως το περιστατικό ώστε ο θύτης, εφόσον αποδειχθεί η ενοχή του, να απομακρύνεται αμέσως από τον εκάστοτε χώρο, στην περίπτωση μας τον αθλητικό, και να τιμωρείται παραδειγματικά, ώστε ο αθλητικός χώρος να παραμείνει υγιής και ακέραιος για την νέα γενιά. Ως Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε εδώ και καιρό εκπονήσει δράσεις και καμπάνιες για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και θα συνεχίσουμε πιο εντατικά και δυναμικά συνεργασίες με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φίλων, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και άλλους θεσμικούς φορείς».

«Δεν το ήξερε και κανείς»

Στο μεταξύ ο Αντώνης Δημητρακόπουλος που ήταν πρόεδρος στην Ε.Ι.Ο. το επίμαχο διάστημα αναφέρθηκε στο θέμα: «Άκουσα το γεγονός όταν το είπε για πρώτη φορά η κ. Μπεκατώρου, πριν από ενάμιση μήνα. Έπεσα κι εγώ από τα σύννεφα. Πρόκειται βέβαια για γεγονός που συνέβη πριν από 24 χρόνια. Εγώ ήμουν πρόεδρος τότε. Αν δεν καταγγελθεί όμως κάτι, αν δεν τον ήξερε κάποιος, τι μπορούμε να πούμε για αυτό; Δεν ξέρουμε κατ αρχάς αν συνέβη, αν θέλουμε να είμαστε τελείως αντικειμενικοί. Απ’ ο, τι κατάλαβα δεν το ήξερε και κανείς στον ιστιοπλοϊκό χώρο. Αυτές είναι πολύ ιδιωτικές σχέσεις, αν δεν τις δημοσιοποιήσει κάποιος δεν μπορείς να τις ξέρεις. Επιμένω, αν μετά από 24 χρόνια δεν έχεις καταγγείλει το συμβάν είναι δυνατόν να το ξέρει κάποιος; Δεν ήμουν σε όλες τις αποστολές, ήμουν σε πολύ λίγες αποστολές στο εξωτερικό και με τη Σοφία ειδικά σε ελάχιστες. Η Σοφία μπορεί να έκανε δηλαδή 30-40 αποστολές το χρόνο, εγώ ζήτημα να ήμουν σε 2-3».

Σε ερώτηση αν μίλησε με την Σοφία Μπεκατώρου o ίδιος απαντά: «Εγώ θα θεωρήσω δεδομένη την καταγγελία, αν έρθει η Σοφία και μου πει, έστω εμπιστευτικά, έγινε αυτό και αυτό».

MeTooσεξουαλική παρενόχλησηΛευτέρης ΑυγενάκηςΣοφία Μπεκατώρουσεξουαλική κακοποίηση