Αθλητισμός|01.02.2021 09:39

Σοφία Μπεκατώρου: Καταιγίδα εξελίξεων και καταγγελιών - Η ώρα της δικαιοσύνης

Newsroom

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ομοσπονδία ιστιοπλοΐας πριν από 23 χρόνια, καθώς πλέον η υπόθεση παίρνει τη δικαστική οδό από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου. Παράλληλα, τρία στελέχη της Ομοσπονδίας υπέβαλαν ήδη την παραίτησή τους. Ο καταγγελλόμενος επίσης παραιτήθηκε, ενώ χορηγοί, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχοςαποσύρουν την στήριξή τους προς την Ομοσπονδία. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη στο Open TV, πιθανότατα την προσεχή Τρίτη 19 Ιανουαρίου η Σοφία Μπεκατώρου αναμένεται να κληθεί ενώπιον του Εισαγγελέα, προκειμένου να ερωτηθεί εάν είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης όχι μόνο το 1998, αλλά και σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Επίσης, θα ερωτηθεί εάν έχουν κακοποιηθεί και άλλες συναθλήτριές της, όπως η ίδια ανέφερε σε συνέντευξή της. Θα ερωτηθεί, επομένως, εάν τις γνωρίζει και εάν θέλει να τις κατονομάσει προκειμένου να ανοίξει ακόμα περισσότερο ο δικαστικός κύκλος. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV δεν θα εξεταστούν υποθέσεις που δεν ανήκουν στα στενά όρια του αθλητισμού.

Την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, ανέλαβαν οι δικηγόροι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλλη Ρούσσου και Ζωή Κωνσταντοπούλου, που με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσουν μια σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές, με στόχο την άμεση ενεργοποίησή τους στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων της Σοφίας Μπεκατώρου

Οι δικηγόροι Νίκος Κωνσταντόπουλος, Έλλη Ρούσσου και Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνουν με ανακοίνωσή τους ότι θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει δημόσια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικηγόρων της Σοφίας Μπεκατώρου:

«Αναλάβαμε με αίσθημα ευθύνης την εκπροσώπηση της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου στα βήματα που θα ακολουθήσουν τη θαρραλέα, δημόσια καταγγελία της για τον βιασμό που υπέστη ως νεαρή αθλήτρια από παράγοντα του αθλητισμού. Η υπόθεση της Σοφίας φωτίζει έναν κόσμο αθέατο, γνωστό σε πολλούς και συγκαλυπτόμενο, που λειτουργεί στον αντίποδα του αθλητικού πνεύματος, εκμεταλλεύεται και καταστρέφει νέους ανθρώπους και αθλητές, από θέση δύναμης κι εξουσίας. Έναν κόσμο που εκφράστηκε στην κυνική ανακοίνωση της εμπλεκόμενης Ομοσπονδίας.

Η απόφαση της Σοφίας να μιλήσει δημόσια συγκροτεί υπόδειγμα και παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που υπέστη κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής ενώ αγωνιζόταν για το όνειρό του και για τη ζωή του, στον αθλητισμό και αλλού. Και ως τέτοιο υπόδειγμα, θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Από αύριο θα πραγματοποιήσουμε σειρά διαβημάτων προς τις αρμόδιες αρχές, με στόχο την άμεση ενεργοποίησή τους στην υπόθεση, στο πλευρό της Σοφίας και κάθε θύματος των συμπεριφορών και των εξουσιών που κατήγγειλε».

Στεφανίδη, Κορακάκη και Μάλτση στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου

Η Κατερίνα Στεφανίδη, η Άννα Κορακάκη και η Εβίνα Μάλτση, τρεις παγκοσμίου κύρους πρωταθλήτριες μίλησαν στο Open TV για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου και υποστήριξαν με θέρμη την Ολυμπιονίκη ιστιοπλοΐας στην απόφασή της να βγει και να μιλήσει για το συμβάν.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τη Σοφία για το θάρρος της να μοιραστεί κάτι το τόσο προσωπικό και είναι ευχή μου η Σοφία να γίνει παράδειγμα για όλα τα κορίτσια και για όλες τις αθλήτριες και αθλητές που έχουν πέσει θύμα οποιασδήποτε κακοποίησης» σημείωσε στο Open η πρωταθλήτρια άλματος επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη. «Δεν είναι ντροπή και θα πρέπει να το μοιραστούν για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον και να τιμωρηθούν όσοι ασκούν τέτοιου είδους βία» υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η χρυσή Ολυμπιονίκης σκοποβολής Αννα Κορακάκη ανέφερε: «Κάθε φορά που καταγγέλλεται ένα τέτοιο γεγονός όλοι μα ς θα αποκτάμε φωνή και θα καταγγέλλουμε οποιαδήποτε μορφή βίας. Θέλω να συγχαρώ τη Σοφία για την απόφασή της να μοιραστεί αυτό το τραυματικό γεγονός της ζωής της». Η σπουδαία πρώην διεθνής αθλητής μπάσκετ Εβίνα Μάλτση τόνισε ότι η Σοφία Μπεκατώρου με την απόφασή της να μιλήσει «έσπασε τη σιωπή για κάθε Σοφία και κάθε αθλητή που μπορεί να έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο. Πρέπει να παραμείνει ο χώρος του αθλητισμού ακέραιος και υγιής», ήταν το μήνυμά της.

Την απόλυτη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα» του OPEN TV, δηλώνοντας: «Από τα 19 μου έλεγα ότι η Ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει», ενώ τόνισε πως «πρέπει να μπει ένα τέλος στην ομερτά».  Ο χρυσός ολυμπιονίκης δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στη Σοφία Μπεκατώρου, αναφέροντας πως δεν είναι μόνο σπουδαία αθλήτρια αλλά και άνθρωπος και πως τα όσα κατήγγειλε έρχονται να προστεθούν σε όσα ο ίδιος είχε κάνει γνωστά από χρόνια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατήγγειλε πως παράγοντες της ομοσπονδίας «απειλούσαν παιδιά για να μην μιλήσουν». Αναφορικά με το εάν είχαν έρθει σε γνώση του άλλα τέτοια περιστατικά κακοποίησης, ο ολυμπιονίκης απάντησε: «Είχα ακούσει διάφορα πράγματα δεξιά και αριστερά...». 

Νέες καταγγελίες από αθλήτριες για σεξουαλική παρενόχληση

Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου η μία μετά την άλλη, κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες καταγγέλλουν περιπτώσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης από παράγοντες του αθλητισμού. Η Μαρίνα Ψυχογυιού, πρώην πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας, μίλησε στο Open για ένα παρόμοιο περιστατικό που παραλίγο να συμβεί στην ίδια με διαφορετική όμως κατάληξη.

«Ήταν και αυτός μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας. Εγώ μπόρεσα να ξεφύγω Εάν δεν ήταν το σκηνικό, στο οποίο συνέβη το περιστατικό αυτό που ήταν, ενδεχομένως να είχα και εγώ την ίδια κατάληξη με τη Σοφία. Διέκρινα ακριβώς τις ίδιες κινήσεις, τον ίδιο χειρισμό. Δηλαδή κολακεία, λίγο ότι “δεν τρέχει τίποτα είσαι υπερβολική που σκέφτεσαι ότι κάτι κακό συμβαίνει”». 

Παίρνοντας δύναμη από τη γενναία κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου και άλλες γυναίκες μιλούν για παρόμοια περιστατικά τα οποία έζησαν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου, αλλά και η ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη

Η Νίκη Μπακογιάννη μίλησε στο Open για τη δική της τραυματική εμπειρία που συνέβη το 1997 όταν ήταν 29 ετών, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα που είχε πάρει μετάλλιο. «Μετά του Ολυμπιακού Αγώνες, πηγαίνοντας σε κάποια εκδήλωση, εκεί τον συνάντησα και μου είπε “Νίκη πολύ θα χαιρόμουν να συναντιόμασταν από κοντά, να πίναμε ένα καφέ και να μιλάγαμε”. «Οταν σου το λέει ένας άνθρωπος που ξέρεις τόσα χρόνια είχε μία θέση δεν πάει το μυαλό σου ότι θα συμβεί κάτι άλλο ή ότι αυτός έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Πήγα, ήταν σε δημόσιο χώρο και τότε συνειδητοποίησα αυτό το γεγονός και σηκώθηκα και έφυγα» , σημειώνει.

Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας ζητούν παραίτηση της Ε.Ι.Ο.

Οι Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας Παύλος Καγιαλής και Παναγιώτης Μάντης με ανάρτησή τους στα social media ζητούν την παραίτηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου. «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ», αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο Instagram οι δύο σπουδαίοι Έλληνες αθλητές. Παράλληλα, πριν από λίγη ώρα όλα τα μέλη της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης που εκπροσωπούνται στην ομοσπονδία, 13 στο σύνολο παραιτήθηκαν.

ΣΥΡΙΖΑ για Μπεκατώρου: Ούτε μια συγγνώμη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή δεν ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους τη Νέας Δημοκρατίας καθώς στην υπόθεση Μπεκατώρου φέρεται να εμπλέκεται το στέλεχος του κόμματος, Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο οποίος και διαγράφηκε.

«Η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού. Δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία. Η στήριξή μας απέναντι στο πρόσωπό της, όπως και σε κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απόλυτη. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα.

Υπό αυτή την έννοια μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση που στη δημόσια τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια συγνώμη εκ μέρους του κόμματος, ως Πρόεδρος της Ν.Δ., ούτε μια κουβέντα για την αυτονόητη διαγραφή του στελέχους του που κατηγορείται για την κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου. Οι μικροκομματικές υπεκφυγές και οι τακτικισμοί προσβάλουν πρώτα απ´ όλα τα ίδια τα θύματα που έχουν το θάρρος να υψώνουν το ανάστημά τους», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εβίνα Μάλτσησεξουαλική κακοποίησηΖωή ΚωνσταντοπούλουιστιοπλοΐαΆννα ΚορακάκηΚατερίνα ΣτεφανίδηMeTooβιασμόςΣοφία Μπεκατώρου