Αθλητισμός|21.01.2021 19:54

Ιστιοπλοΐα: Παίρνει μέτρα και η Παγκόσμια Ομοσπονδία μετά τις καταγγελίες

Newsroom

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ελληνική ιστιοπλοΐα μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, αλλά και τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη για κατάχρηση εξουσίας από τη διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, προκάλεσαν την ενεργοποίηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος που παρακολουθεί προβληματισμένη όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα. Αλλωστε στα γραφεία της World Sailing έφτασε επιστολή από Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές με καταγγελίες για όσα έχουν συμβεί ζητώντας άμεση παρέμβαση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της World Sailing, Ντέιβιντ Γκράχαμ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο της αναλυτικής επιστολής Ελλήνων Ολυμπιονικών και πρωταθλητών, που ετέθη υπόψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού, ο Ντέιβιντ Γκράχαμ εξέφρασε την ανησυχία και την απογοήτευσή του για τα καταγγελλόμενα και αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και την αθλητική κοινότητα της χώρας μας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στην ελληνική ιστιοπλοΐα.

Τόνισε, μάλιστα, ότι εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για να εξετάσει τα καταστατικά περιθώριά τους και τις άμεσες ενέργειες που μπορεί να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το «δυσάρεστο περιστατικό» έγινε «τραγικό συμβάν σεξουαλικής κακοποίησης»

Προηγουμένως, η ΕΙΟ απέστειλε επιστολή προς την παγκόσμια ομοσπονδία υποβάλλοντας αναλυτική έκθεση για την καταγγελία που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της ομοσπονδίας. Η Ελληνική Ομοσπονδία τούτη τη φορά κάνει λόγο για «τραγικό συμβάν σεξουαλικής κακοποίησης», ενώ στην πρώτη ανακοίνωση που είχε εκδώσει για το συμβάν είχε κάνει λόγο για «δυσάρεστο περιστατικό» προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις.

«Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία επικοινώνησε χθες Τετάρτη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας «World Sailing» και της υπέβαλε αναλυτική ενημερωτική έκθεση για το τραγικό συμβάν σεξουαλικής κακοποίησης που κατήγγειλε η χρυσή Ολυμπιονίκης μας κα. Σοφία Μπεκατώρου.  Στην έκθεση αναφέρονται και τα μέτρα που έλαβε η Ομοσπονδία όταν έγινε γνωστό το όνομα του παράγοντα που καταγγέλθηκε και ζήτησε την παραίτησή του τόσο από την θέση του Αντιπροέδρου όσο και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, κάτι που έγινε.

Ταυτόχρονα, πληροφόρησε την World Sailing ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη ξεκινήσει μέσω της Πειθαρχικής της Επιτροπής να ερευνά την υπόθεση και να συλλέγει όλα τα αναγκαία στοιχεία τα οποία θα δοθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας ευχαρίστησε θερμά για την ενημέρωση αυτή και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο και όποτε της ζητηθεί την Ομοσπονδία μας για την υπόθεση. Επίσης, η διοίκηση της ΕΙΟ ενημέρωσε τα σωματεία της για όλες τις εξελίξεις και προέτρεψε τους αθλητές και αθλήτριές της να αρχίσουν να μιλάνε αν έχουν πέσει θύματα εγκληματικών αποτρόπαιων πράξεων».

σεξουαλική κακοποίησηΣοφία ΜπεκατώρουΕλληνική Ιστιοπλοϊκή ΟμοσπονδίαΛευτέρης ΑυγενάκηςΝίκος Κακλαμανάκηςιστιοπλοΐα