Αθλητισμός|19.02.2021 20:24

Copa Libertadores, Παλμέιρας - Σάντος 1-0: Με buzzer beater στο φινάλε

Γιάννης Σκόκας

Η Παλμέιρας του Αμπελ Φερέιρα είναι η νέα πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής καθώς με... buzzer beater στις καθυστερήσεις επικράτησε 1-0 της Σάντος στον τελικό του Copa Libertadores που φιλοξενήθηκε στο θρυλικό Μαρακανά. Η «χρυσή» αλλαγή του Φερέιρα, ο Μπρένο Λόπες, ο οποίος είχε περάσει στο γήπεδο στο 85', πέτυχε το γκολ της... ζωής του στο δέκατο λεπτό των καθυστερήσεων (100ό) με μια καταπληκτική κεφαλιά και χάρισε στην Παλμέιρας το δεύτερο τρόπαιο στην ιστορία της μετά τον τίτλο του 1999 (τότε είχε νικήσει την Ντεπορτίβο Κάλι).

Στον πρώτο βραζιλιάνικο εμφύλιο σε τελικό του Copa Libertadores μετά το 2006 (τότε η Ιντερνασιονάλ είχε νικήσει 4-3 τη Σάο Πάολο σε διπλό ματς) θριαμβεύτρια ήταν η Παλμέιρας, που συμμετείχε για πέμπτη φορά σε τελικό, έχοντας χάσει και τρεις φορές, το 1961 από την Πενιαρόλ, το 1968 από την Εστουντιάντες και το 2000 από την Μπόκα Τζούνιορς. Από την άλλη πλευρά, η Σάντος στον πέμπτο της τελικό ηττήθηκε για δεύτερη φορά (το 2003 η προηγούμενη από την Μπόκα), ενώ έχει στο ενεργητικό της τρεις κατακτήσεις: το 1962 εναντίον της Πενιαρόλ, το 1963 εναντίον της Μπόκα και το 2011 και πάλι με την Πενιαρόλ.

T

Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος στην προπονητική καριέρα του Αμπελ Φερέιρα, ο οποίος έγινε μάλιστα μόλις ο δεύτερος Πορτογάλος κόουτς μετά τον Ζόρζε Ζεσούς (κατάκτησε τον τίτλο με τη Φλαμένγκο το 2020) και συνολικά ο τρίτος Ευρωπαίος που κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ο προπονητής της Παλμέιρας Αμπελ Φερέιρα (copyright: AP)

Ο αγώνας ήταν ένα κλασικό βραζιλιάνικο ντέρμπι με αρκετή ένταση, δυνατές μονομαχίες και λίγες ευκαιρίες, με την Παλμέιρας να έχει τον έλεγχο του αγώνα και τις καλύτερες στιγμές. Η Σάντος από την πλευρά της προσπάθησε να απειλήσει το δεύτερο μέρος, έχοντας μία καλή στιγμή στο 89ο λεπτό. Όμως... όλο το ματς παίχτηκε στις καθυστερήσεις. Αρχικά στο 95ο λεπτό δημιουργήθηκε ένταση με τον προπονητή της Σάντος, Κούκα και τον ποδοσφαιριστή της Παλμέιρας, Ρόσα.

Ο διαιτητής απέβαλλε τον Κούκα, ο οποίος πήγε στις κερκίδες για το υπόλοιπο του αγώνα. Και στη συνέχεια, κι ενώ όλοι όλοι περίμεναν το 0-0 και την παράταση, ο διαιτητής αντί για οχτώ λεπτά καθυστερήσεων κράτησε δέκα λόγω της διακοπής. Και την τελευταία λέξη την είπε ο Μπρένο Λόπες, ο οποίος με εκπληκτική κεφαλιά στο 100ο λεπτό έγραψε το 1-0 για την Παλμέιρας κι έγινε ο ήρωας της βραδιάς!

T

Η Παλμέιρας θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, που θα διεξαχθεί στο Κατάρ από 4-11 Φεβρουαρίου. Εκεί θα συμμετάσχουν επίσης οι: Μπάγερν, Τίγκρες, Αλ Αχλί, Ουσλάν Χιουντάι και η Αλ Ντουμπάι.

Παλμέιρας: Εβέρτον, Ρόσα, Λουάν, Γκόμες, Βίνια, Ντανίλο, Ζε Ραφαέλ (77' Ντε Πάουλα), Μενίνο (85' Μπρένο), Βέιγκα, Ρόνι, Αντριάνο

Σάντος: Τζον, Παρά, Βερίσιμο, Πέρες, Ζόναταν (93' Γουέλινγκτον), Άλισον, Πιτούκα, Σάντρι (73' Μπράγκα), Μαρίνιο, Ζόρζε (93' Μάντσον), Σοτέλδο

Τα συγχαρητήρια του ΠΑΟΚ και το κέρδος

Ο ΠΑΟΚ έσπευσε μέσω twitter να στείλει τα συγχαρητήρια του στον Αμπέλ Φερέιρα για την κατάκτηση του Libertadores με την Παλμέιρας. Μάλιστα αξίζει να τονιστεί ότι ο Δικέφαλος θα έχει και ένα οικονομικό όφελος από αυτή την επιτυχία καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του SDNA με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ ΠΑΟΚ και Παλμέιρας, σε περίπτωση κατάκτησης του Copa Libertadores, ο ΠΑΟΚ θα λάβει το ποσό των 50.000 ευρώ! 

Αμπέλ ΦερέιραΠαλμέιραςΣάντοςποδόσφαιροCopa Libertadores