Αθλητισμός|18.02.2021 23:26

Στέφανος Τσιτσιπάς: Τι θα μείνει τελικά, τα Harrods και το Tesla ή οι επιτυχίες του;

Νίκος Τζιανίδης

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι γεννημένος τον Αύγουστο του 1998· λίγο πριν κλείσει τα 23 χρόνια του, δηλαδή, έχει πατήσει στην κορυφή «Νο6» (Το 2019 βρισκόταν στη Νο5) της παγκόσμιας κατάταξης του τένις, βλέποντας πάνω από αυτόν ονόματα μυθικά: Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς… Ο Τσιτσιπάς είναι Έλλην και ως Έλλην επιτυχημένος, των Ελλήνων την αμφισβήτηση και την χλεύη -πολλές φορές – εισπράττει. Γιατί; Γιατί έτσι το ‘χουν πολλοί από τους Έλληνες: με κάτι «μικρό» προσπαθούν να γκρεμίσουν κάτι μεγάλο!

Διαβάστε επίσης: Τσιτσιπάς - Μεντβέντεφ: Κόντρα με παρελθόν τσακωμών στα ημιτελικά του Australian Open

Έχει γραφτεί ένας αντιπροσωπευτικότατος στίχος: «Στο βάθος το ζηλεύουμε αυτό που ρεζιλεύουμε»… Κάποιοι ζηλεύουν τη δόξα, το χρήμα, τη νιότη, το πείσμα, την αντοχή, την αποφασιστικότητα, την αποκοτιά του Τσιτσιπά; Ε, τον ρεζιλεύουν! «Το πάθος που διώκεται», αυτός είναι ο τίτλος των στίχων. Το πάθος που διώκεται εις τους αιώνας των αιώνων, στον τόπο που άχρηστοι βαπτίζονται «άριστοι» και παρελαύνουν σημαιοφόροι!

Ποιος είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Ο Τσιτσιπάς έχει κερδίσει στην ολιγόχρονη έως τώρα αθλητική καριέρα του 12 εκατομμύρια 725.057 χιλιάδες δολάρια! Ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Φέντερερ, τον Ναδάλ, τον Τιμ, τον Τζόκοβιτς, τον Μενβέντεφ. Ο Τσιτσιπάς έχει προκριθεί δυο φορές στα ημιτελικά του «Αυστραλιανού Όπεν» και μια στα ημιτελικά του «Ρολάν Γκαρός»! Για τους αδαείς και απλά σχολιαστές της προσωπικής ζωής του Τσιτσιπά, τα δυο αυτά τουρνουά ανήκουν στη μυθική, για το τένις, κατηγορία των Grand Slam!    

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι γιος του Απόστολου Τσιτσιπά, που γεννήθηκε στο χωριό Προάστιο της Καρδίτσας, που παλιά το έλεγαν Παραπράσταινα (κάποιοι ίσως φέρουν στο νου τους, τον διεθνή Καρδιτσιώτη ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Βαγγέλη Παραπραστανίτη) και της Yuliya Salnikova, Ρωσίδας πρώην επαγγελματία τενίστριας. Ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, Σεργκέι Σαλνίκοφ, ήταν διάσημος Ρώσος ποδοσφαιριστής και μάνατζερ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα σε σύλλογο τένις της Γλυφάδας σε ηλικία έξι χρονών με βασικό προπονητή τον πατέρα του! Μετά 15 χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου του 2019 ο Τσιτσιπάς νίκησε τον θρύλο του παγκόσμιου τένις, Ρότζερ Φέντερερ στο Αυστραλιανό Όπεν, προχωρώντας στη φάση των «8»· κι αν αυτό δεν είναι μια επική επιτυχία για έναν Έλληνα αθλητή του τένις ετών 21, τότε ποια είναι;

Αναρτήσεις που προκάλεσαν

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου του 2020 ανάρτησε στο Twitter μια – ας την αποκαλέσουμε άστοχη σκέψη του: «Κάποιος πρέπει να χτίσει ένα κατάστημα Harrods στην Ελλάδα. Ήρθε η ώρα». Τα «Harrods» είναι πολυτελές κατάστημα του Λονδίνου. Ο Έλληνας τενίστας βομβαρδίστηκε από αρνητικά σχόλια και από ειρωνικές αναρτήσεις και χιούμορ Σεφερλικού επιπέδου.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επέλεξε το Ντουμπάι ως τόπο προπόνησης για τη συμμετοχή του στο εφετινό «Αυστραλιανό Όπεν» (να σημειώσουμε ότι το Ντουμπάι είναι συνήθης τόπος προπόνησης από τους τενίστες πριν από τις αναμετρήσεις της Αυστραλίας) και ταξίδεψε στην πόλη των Εμιράτων στα μέσα του Δεκεμβρίου. Ο Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις, «ξεφάντωσε» σε πριβέ πάρτι στο «ελεύθερο» από κορονοϊό Ντουμπάι. Ξεφάντωσαν και οι επικριτές του αμέσως με το που έγινε γνωστό το «ολίσθημά» του…

Πολλές αναρτήσεις του Τσιτσιπά έχουν προκαλέσει (ίσως όχι άδικα), όπως μια από αυτές: «Εχω μια απάντηση για τα πάντα. Κάντε μου ό,τι ερώτηση θέλετε!». Στην ερώτηση: «Ποια είναι η λύση για την κλιματική αλλαγή», ο Στέφανος Τσιτσιπάς απάντησε: «Άλλαξε το αυτοκίνητό σου με ένα Tesla»... Στη Γαλλία η τιμή του του Tesla Model S φτάνει τα 145.000 ευρώ, στην Ισπανία στα 156.400 ευρώ και στην Ιταλία τα 161.350 ευρώ. To νέο σούπερ αυτοκίνητο που απέκτησε ο Τσιτσιπάς τον περίμενε έξω από τις εγκαταστάσεις της «Mouratoglou Tennis Academy», και ο Έλληνας τενίστας απαθανάτισε τη σκηνή και την ανέβασε στο YouTube. Τα… μπαλάκια από τα «σερβίς» των αυστηρών κριτών στο Twitter έφυγαν κατά ριπάς και προς πάσαν κατεύθυνση…

Ο Τσιτσιπάς κατοικεί μόνιμα στο Μόντε Κάρλο. Ολέθριο λάθος, για εκείνους που αγαπούν να μισούν ό,τι ανεβαίνει. Τα πυρά τους δεν τελειώνουν ποτέ· άλλωστε είναι παλιό: «Εν Ελλάδι κεφαλή υπερέχουσα; - Συσπειρωθείτε ...πυρ».

Στα ημιτελικά του «Αυστραλιανού Όπεν»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί σε λίγες ώρες απέναντι στον Ντανίλ Μεντβέντεφ, στη Μελβούρνη, μονομαχώντας για μια θέση στον τελικό του «Αυστραλιανού Όπεν», όπου θα περιμένει ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Κι απέναντι στον Τσιτσιπά, εκτός από τον 25χρονο Ρώσο, το «Νο3» της παγκόσμιας κατάταξης, θα είναι και κάποιοι Έλληνες: αυτοί που θα ηδονιστούν να τον λοιδορήσουν, να τον χλευάσουν και να γελάσουν με κίνδυνο να χυθεί ο φραπές και να λερώσει τον καναπέ τους, αν ηττηθεί· κι αυτοί οι ίδιοι πάλι θα ‘ναι που θα τον αποθεώσουν και θα ανεμίσουν την ελληνική σημαία στο χιονισμένο από την υπερβολή μπαλκόνι τους, αν νικήσει και πάει για πρώτη φορά (Έλληνας) σε τελικό Grand Slam.

Διαβάστε επίσης:  Στέφανος Τσιτσιπάς: Επική ανατροπή επί Ναδάλ και πρόκριση στους 4 του Αυστραλιανού Οπεν

Τι κρατάμε λοιπόν, τα «Harrods και το Ντουμπάι», το Μόντε Κάρλο και το Tesla ή την ουσία της αθλητικής προσωπικότητας του Τσιτσιπά; Στην Ελλάδα των παράλληλων μονολόγων και των βολικών υπερβολών, στην Ελλάδα που κάποιοι για να ανέβουν ένα βουνό ψάχνουν να βρουν κατήφορο, ας σιωπήσουμε κι ας παρακολουθήσουμε πώς οι άριστοι, δίχως εισαγωγικά προσπαθούν να αναρριχηθούν στις κορφές του κόσμου.

Έλληνας τενίσταςAustralian OpentennisΣτέφανος Τσιτσιπάς