Αθλητισμός|26.02.2021 17:24

Ολυμπιακός - Αρσεναλ: Εχουν παρελθόν και... μέλλον

Newsroom

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε για δεύτερη σερί σεζόν για να αντιμετωπίσει την Αρσεναλ στα νοκ άουτ του Europa League, ενώ συνολικά οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί στα Κύπελλα Ευρώπης δέκα φορές, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2009-10. Οι Πειραιώτες έχουν νικήσει δύο φορές στο Λονδίνο τους Κανονιέρηδες με αποκορύφωμα την περυσινή πρόκριση στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, ενώ έχουν κι άλλες τρεις νίκες στο Καραϊσκάκη. Αντιθέτως, η Αρσεναλ έχει επικρατήσει δύο φορές στην έδρα των Πειραιωτών κι άλλες τρεις στο Λονδίνο, ενώ ποτέ δεν υπήρξε ισοπαλία σε μεταξύ τους παιχνίδι.

Η παράδοση

2009-10: Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-0, Ολυμπιακός - Άρσεναλ 1-0

2011-12: Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-1, Ολυμπιακός - Άρσεναλ 3-1

2012-13: Άρσεναλ - Ολυμπιακός 3-1, Ολυμπιακός - Άρσεναλ 2-1

2015-16: Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-3, Ολυμπιακός - Άρσεναλ 0-3

2019-20: Ολυμπιακός - Αρσεναλ 0-1, Αρσεναλ - Ολυμπιακός 1-2

Διαβάστε επίσης: Τζιαμπάολο Μοντάλι - Με Ελληνα στο τιμόνι η Ιντερ θα γράψει στιγμές δόξας

Το προφίλ της Αρσεναλ

Ποια είναι όμως η Αρσεναλ;  Ιδρύθηκε το 1886, έχει χρώματα το κόκκινο και το άσπρο, ενώ έδρα της είναι το «Emirates» (60.700 θεατών). Έχει κατακτήσει 13 πρωταθλήματα, το τελευταίο το 2004, 13 Κύπελλα, το τελευταίο το 2020, 2 Λιγκ Καπ και 15 Community Shield στο Νησί, ενώ το 1994 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Το αστέρι

Χωρίς αμφιβολία ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ αποτελεί το απόλυτο γρανάζι στη μηχανή της Άρσεναλ. Ο 30χρονος Γκαμπονέζος επιθετικός στα καλά του μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα, ενώ ακόμα και στις όχι και τόσο καλές του μέρες, το ξεπέταγμα και η ταχύτητά του αποτελούν κίνδυνο για κάθε αντίπαλη άμυνα. Χρειάστηκε να απουσιάσει για σημαντικό χρονικό διάστημα από τις υποχρεώσεις της ομάδας, λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος και οι «Κανονιέρηδες» τα βρήκαν... σκούρα χωρίς αυτόν καθώς υποχώρησαν περισσότερο στην βαθμολογία της Πρέμιερ Λιγκ. 

Ο Ομπαμεγιάνγκ ξεκίνησε την καριέρα του από αρκετά μικρές ομάδες στην Γαλλία πριν τον αποκτήσει το 2007 η Μίλαν για την δεύτερη ομάδα της. Στους Μιλανέζους δεν έπαιξε ουσιαστικά ποτέ αφού οι επόμενες σεζόν τον βρήκαν δανεικό στην Ντιζόν, την Λιλ, την Μονακό και την Σεντ Ετιέν πριν η τελευταία τον αποκτήσει τον Δεκέμβριο του 2011. Εκεί έμεινε μόλις 1,5 χρόνο πριν πάει στην Ντόρτμουντ όπου έκανε το μεγάλο του ξεπέταγμα.

Στην γερμανική ομάδα έμεινε από το καλοκαίρι του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και έσπασε τα κοντέρ έχοντας 98 γκολ σε 144 συμμετοχές πριν τον αποκτήσει η Άρσεναλ.

Ειδικά τη φετινή σεζόν έχει ξεχωρίσει ο 19χρονος Άγγλος Μπουκάγιο Σάκα, ενώ κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο αποκτήθηκε ο 22χρονος Νορβηγός μεσοεπιθετικός Μάρτιν Όντεγκααρντ δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο ρόστερ ξεχωρίζουν, επίσης, ο Γερμανός τερματοφύλακας Λένο, οΣκωτσέζος αριστερός αμυντικός Τίρνεϊ, οι μέσοι Πάρτεϊ και Τζάκα, ο Γουίλιαν που ήρθε από την Τσέλσι και ο Γάλλος επιθετικός Λακαζέτ.

Το μυαλό στον πάγκο

Την τεχνική ηγεσία της Άρσεναλ ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2019 αντικαθιστώντας τον Φρέντρικ Λιούνγκμπεργκ, ο οποίος είχε αναλάβει ως υπηρεσιακός τεχνικός μετά την απομάκρυνση του Ουνάι Έμερι. Ήταν τότε 38 χρόνων ο Ισπανός, η προπονητική εμπειρία του μέχρι μερικούς μήνες πριν αναλάβει ήταν μόλις 3,5 χρόνια ως βοηθός του Πεπ Γκουαρδιόλα. Οι «Κανονιέρηδες» ρίσκαραν, αλλά όλοι ήταν σίγουροι ότι ο Μικέλ Αρτέτα μπορεί να τα καταφέρει. Ανέλαβε μια ομάδα που «βυθιζόταν». 

Η ομάδα δεν κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη εξάδα της Πρέμιερ Λιγκ πέρυσι και η κατάκτηση του Κυπέλλου ήταν μονόδρομος για να πάρει ένα εισιτήριο για την Ευρώπη φέτος. Η κατάκτηση του Κυπέλλου ήταν ο πρώτος τίτλος στο βιογραφικό του Αρτέτα. Βοήθησε τον Τσάκα να αναγεννηθεί, ειδικά μετά την κόντρα που άνοιξε με τους οπαδούς της ομάδας, συνέβαλε καταλυτικά όπως φαίνεται στο να πείσει τον Ομπαμεγιάνγκ ότι αξίζει να μείνει, «έσωσε» ακόμα και τον γκελαδόρο Νταβίντ Λουίζ. 

Αήττητη φέτος στο Europa League

Οι «Κανονιέρηδες» προκρίθηκαν με έξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια σε όμιλο με Μόλντε, Ραπίντ Βιέννης και Ντάνταλκ! Στους «32» απέκλεισε την Μπενφίκα. Στη Ρώμη ήρθε ισόπαλη 1-1, ενώ στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης», παρότι προηγήθηκε, βρέθηκε να χάνει με 1-2 στο 61’, αλλά βρήκε τα δύο γκολ που χρειαζόταν για την πρόκριση, με τον Ομπαμεγιάνγκ να λυτρώνει την ομάδα του στο 87’.

Στην Πρέμιερ Λιγκ η εικόνα της ομάδας είναι μάλλον... προβληματική. Βρίσκεται στην 11η θέση με 34 βαθμούς σε 25 αγώνες απέχοντας 9 βαθμούς από τις θέσεις του Γιουρόπα Λιγκ και 11 από την τετράδα. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε νωρίς από την Σαουθάμπτον και στο Λιγκ Καπ στα προημιτελικά από τη Μάντσεστερ Σίτι (1-4). Αν θέλει να είναι του χρόνου στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα πρέπει φέτος να κατακτήσει το Γιουρόπα.

Πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης: Εσκασαν «βόμβες» στο Europa League

Europa LeagueΑρσεναλPremier LeagueΟλυμπιακός