Αθλητισμός|20.03.2021 16:59

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οριστικά χωρίς θεατές από το εξωτερικό λόγω κορονοϊού

Newsroom

Οριστικά χωρίς την παρουσία θεατών από το εξωτερικό θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021 σε μια πρωτοφανή απόφαση στα χρονικά των Αγώνων. Η Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή Τόκιο 2020 αποδέχθηκε την εισήγηση της ιαπωνικής κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί σε φιλάθλους από ξένες χώρες να ταξιδέψουν στο Τόκιο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες που, πέρυσι αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού, και εφέτος είναι προγραμματισμένοι για να γίνουν από τις 23 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου. Το ίδιο ισχύει και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν από τις 24 Αυγούστου ως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Τα χρήματα από τα 600.000 εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων και τα 30.000 των Παραολυμπιακών που είχαν αγοραστεί από κατοίκους του εξωτερικού, θα επιστραφούν, όμως δεν θα καλυφτεί το κόστος και για τις κρατήσεις ξενοδοχείων που πρέπει να ακυρωθούν, σύμφωνα με τη δήλωση που κυκλοφόρησε μετά από ευρεία τηλεδιάσκεψη, που συμμετείχαν ο επικεφαλής της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, μέλη της οργανωτικής επιτροπής Τόκιο 2020, αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης, των αρχών του Τόκιο και Διεθνών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Επιτροπών.

T

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση» τόνισε ο Τόμας Μπαχ, ενώ η Γιουρίκο Κόικε συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ ατυχές αλλά και αναπόφευκτο» δεδομένου ότι η κύρια προτεραιότητα για τη διεξαγωγή επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων είναι η υγεία των αθλητών και του ιαπωνικού κοινού. «Θα έχουμε ακόμα πέντε συναντήσεις κατά τον Απρίλιο, προκειμένου να αποφασίσουμε για τον αριθμό των θεατών στα στάδια», είπε ο Γενικός Διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής, Τοσίρο Μούτο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020, κλίνει προς το να μην επιτρέψει και σε ξένους εθελοντές να λάβουν μέρος στη διαδικασία των αγώνων. «Δεν συνέβη ποτέ να απαγορευτεί σε ξένους θεατές  να εισέλθουν στη χώρα υποδοχής κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920», σημειώνει ο Ζαν Λουπ Σαπελέ, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και ειδικός στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ολυμπιακοί ΑγώνεςΤόκιο 2020Κορονοϊός