Αθλητισμός|26.03.2021 01:06

Ισπανία - Ελλάδα 1-1: Αθλος της Εθνικής στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ

Γιάννης Σκόκας

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου η μοίρα της Εθνικής Ελλάδας φαινόταν προδιαγεγραμμένη απέναντι στην πανίσχυρη Εθνική Ισπανίας. Κι όμως τα παλικάρια του Τζον Φαν 'τ Σχιπ δίνοντας και την ψυχή τους στη Γρανάδα απέσπασαν μια παλικαρίσια ισοπαλία (1-1) κι άρχισαν κάτι περισσότερο από ιδανικά την προσπάθειά τους στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 που θα γίνει στο Κατάρ.

Εκεί όπου η Ισπανία δεν είχε δεχτεί ούτε γκολ στα τελευταία επτά ματς έχοντας απολογισμό 30-0 τέρματα (!) κι εκεί όπου οι Φούριας Ρόχας μετρούσαν 17 σερί νίκες σε προκριματικά Μουντιάλ και Euro με την τελευταία γκέλα να έχει καταγραφεί, τέτοιες ημέρες, τον Μάρτιο του 2013 με τη Φινλανδία, η Εθνική Ελλάδας ξεπέρασε τον εαυτό της και πήρε ένα μεγάλο αποτέλεσμα σε μια έδρα, όπου δύσκολα θα κατορθώσουν να αποσπάσουν βαθμό στην πορεία των προκριματικών οι έτεροι αντίπαλοι στον όμιλο Σουηδία, Κόσοβο και Γεωργία.

Διαβάστε επίσης: Το πανόραμα των προκριματικών του Μουντιάλ 2022 - Αποτελέσματα, πρόγραμμα, βαθμολογίες

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, παρά τις εκπλήξεις που επεφύλαξε στην αρχική ενδεκάδα ο Ολλανδός ομοσπονδιακός τεχνικός, ο οποίος -επικρίθηκε μάλιστα προτού καν αρχίσει το ματς- έπαιξε δίχως σέντερ φορ και με τον Μπακασέτα ως «ψευτοεννιάρι», με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο βασικό στόπερ (έπειτα από αρκετό καιρό) ως παρτενέρ του Τζαβέλλα, με τον Μπακάκη δεξιό μπακ και με τριάδα στα χαφ Μπουχαλάκη, Ζέκα, Μάνταλο και συμπαραστάτες στα «φτερά» τους Λημνιό και Μασούρα, έστησε... μπλόκο στην Ισπανία, που ήταν ανώτερη, είχε συντριπτικά υπέρ της την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν μπόρεσε να απειλήσει ουσιαστικά πέραν 3-4 πολύ καλών φάσεων που έβγαλε.

Ουσιαστικά η Ελλάδα με όπλο της την εξαιρετική άμυνα και την εν γένει αποτελεσματική ανασταλτική λειτουργία, θύμισε μια Εθνική από τα παλιά καλά χρόνια. Ηταν σχεδόν αλάνθαστη στα μετόπισθεν κι ήταν και τυχερή στη φάση που ισοφάρισε καθώς χωρίς καν να κατέχει την μπάλα στα πόδια της, και χωρίς να έχει απειλήσει, έλαβε ένα ισπανικό δώρο χάρη στο πέναλτι που παραχώρησε ο Μαρτίνεθ στον Μασούρα και μετουσίωσε σε γκολ ο Μπακασέτας.

Η εικόνα του αγώνα

Η Ισπανία πήρε την κατοχή της μπάλας από το ξεκίνημα του ματς δείχνοντας τις προθέσεις της. Κι αφού οι Φούριας Ρόχας δεν σκόραραν στο 14' σε διπλή προσπάθεια του Κόκε και στο 32' με τον Ολμο, ο οποίος με τρομερό σουτ τράνταξε το δοκάρι, βρήκαν δίχτυα στο 33'.  Ο Μοράτα κινήθηκε γρήγορα στην πλάτη της ελληνικής άμυνας μετά την θαυμάσια πάσα του Κόκε και πλάσαρε εξαιρετικά τον Βλαχοδήμο για το 1-0.

Ο Φαν 'τ Σχιπ προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας που μέχρι το ημίχρονο δεν είχε καταγράψει ούτε ίχνος φάσης μεσοεπιθετικά. Εριξε στο παιχνίδι τον Σιώπη και τον Τζόλη. Και πράγματι, κάτι άρχισε να... αχνοφαίνεται. Ωστόσο, η ισοφάριση προέκυψε μετά από ένα ανέλπιστο δώρο των Ισπανών. Ο νεοεισελθών στο ματς Ινίγο Μαρτίνεθ έκανε κακό κοντρόλ εντός περιοχής και στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα, χτύπησε με τις τάπες τον Μασούρα στο πόδι. Ο διαιτητής καταλόγισε ορθώς πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο σπεσιαλίστας Μπακασέτας στο 57' για το 1-1.

Η Ισπανία μετά το... σοκ της ισοφάρισης προσπάθησε να αντιδράσει αλλά πλέον έβγαζε άγχος και νευρικότητα στις επιθέσεις της. Εγινε πιο γρήγορη και πιο πιεστική με τις αλλαγές που έκανε ο Λουίς Ενρίκε αλλά άγγιξε το γκολ για πρώτη και τελευταία φορά στο 75' οπότε ο Οιαρθάμπαλ δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα έπειτα από την πάσα του Γκαγιά. Στη συνέχεια, την κατοχή της μπάλας που είχε και την υψηλή πίεση που άσκησε, οι Ελληνες παίκτες ήταν αψεγάδιαστοι και διατήρησαν δίχως να απειληθούν το 1-1 μέχρι το φινάλε.

Το επόμενο ραντεβού της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ είναι την ερχόμενη Τετάρτη (31/3, 21.45) με τη Γεωργία στην Τούμπα, ενώ μεσολαβεί ένα φιλικό με την Ονδούρα την Κυριακή (28/3, 17.00) στο ίδιο γήπεδο. 

Ισπανία: Σιμόν, Μάρκος Γιορέντε, Σέρχιο Ράμος (46' Μαρτίνεθ), Ερικ Γκαρθία, Γκαγιά, Όλμο (65' Πέδρι), Ρόδρι, Κόκε (72' Τιάγκο), Φεράν Τόρες (72' Οιαρθάμπαλ), Μοράτα, Κανάλες (65' Μπράιαν).

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Μπακάκης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τσιμίκας (80' Κυριακόπουλος), Ζέκα, Μπουχαλάκης, Μάνταλος (46' Τζόλης), Λημνιός (46' Σιώπης), Μασούρας (65' Φορτούνης), Μπακασέτας (78' Γιακουμάκης).

Διαβάστε επίσης: Φαν 'τ Σχιπ στο OPEN - «Αυτά είπα σε Παπασταθόπουλο και Μανωλά»

Εθνική ομάδαεθνική Ελλάδαςποδόσφαιροπροκριματικά ΜουντιάλΕθνική Ισπανίας