Αθλητισμός|26.03.2021 09:22

Πώς το live betting έχει αλλάξει την ιστορία του στοιχήματος

Advertorial

«Αμφίρροπη αναμέτρηση με ιδιαιτερότητες, δε βγαίνει άκρη, ας το αφήσουμε για το live», είναι μια έκφραση που αν ανήκετε στους πιστούς παίκτες του στοιχήματος, σίγουρα θα έχετε ακούσει ή ακόμα και ξεστομίσει. Αυτός ο τρόπος σκέψης δικαιολογείται απόλυτα καθώς το live betting αποτελεί τα τελευταία χρόνια το μονοπάτι που ακολουθούν ουκ ολίγοι παίκτες, έχοντας έτσι κατακτήσει μια μεγάλη μερίδα της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν μονόδρομος η ανάλογη προσαρμογή των στοιχηματικών πλατφορμών που επιδιώκουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερες και κυρίως βελτιωμένες live υπηρεσίες για τα προγνωστικά στοιχήματος.

Με τον τρόπο αυτό, το live betting αποτελεί πλέον βασικό κριτήριο για τους παίκτες κατά την επιλογή της στοιχηματικής όπου τελικά θα εγγραφούν.

Η προ-live betting εποχή

Πολύ πιθανό να θυμάστε τη… λίθινη εποχή που το στοίχημα πρόσφερε μόνο pre game επιλογές, οι οποίες μάλιστα ήταν αρκετά ανεπαρκείς. Η όλη δράση περιορίζονταν στην απλή τοποθέτηση ενός στοιχήματος πριν την έναρξη του αγώνα (ή των αγώνων). Το μοναδικό ενδιαφέρον από εκείνο το σημείο και έπειτα ήταν η ενημέρωση για το τελικό αποτέλεσμα χωρίς τη δυνατότητα περαιτέρω εμπλοκής.

Με τον περιορισμό του pre game betting λοιπόν, δεν υπήρχε η δυνατότητα να αλλάξει οποιοδήποτε στοίχημα κατοχυρώνονταν. Αυτό όμως που πολύ συχνά αλλάζει ακόμα και μερικά λεπτά πριν τη σέντρα είναι το αγωνιστικό ρεπορτάζ, το οποίο με τη σειρά του μπορεί πάντα να αλλάξει και την αρχική μας εκτίμηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το μόνο που μέχρι πρότινος μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να ελπίζουμε ότι η τύχη θα είναι με το μέρος μας και τίποτα περισσότερο.

To live betting σήμερα

Όλα τα παραπάνω αποτελούν παρελθόν και είναι γεγονός πως το ζωντανό στοίχημα ήρθε για να μείνει καθώς είναι πιο άμεσο, προσαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό στις πραγματικές συνθήκες του εκάστοτε γεγονότος και παράλληλα προσφέρει στους παίκτες ευκαιρίες που δεν είναι εφικτές pregame. Το live παιχνίδι εμπλουτίζεται συνεχώς με ολοένα και περισσότερες επιλογές και αποτελεί μια ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία ακόμα και για τους αρχάριους παίκτες. Παράλληλα, βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την τεχνολογική εξέλιξη που θέλει smartphones και tablets να αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τους επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (άρα και τις desktop εκδόσεις των στοιχηματικών ιστοσελίδων). Οι mobile εκδόσεις των bookmakers συνοδεύονται από ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες, κάτι πολύ χρήσιμο στο live betting αν συνυπολογίσουμε τη συνεχή μεταβολή των αποδόσεων.

H μεγάλη απήχηση που είχε εξαρχής οδήγησε στο να υπάρχουν διαθέσιμες αγορές που συναντάμε αποκλειστικά στο live betting. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιλογή της ομάδας που θα σκοράρει το επόμενο γκολ ή που θα κερδίσει το επόμενο κόρνερ, φάουλ ή και πλάγιο. Επίσης, το χρονικό διάστημα (πχ 60’-75’ ή 76’-90’) που θα σημειωθεί το επόμενο τέρμα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα live αγορά που συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό στις προτιμήσεις των παικτών.

Η εκτόξευση του live betting ωστόσο σημειώθηκε όταν συνδυάστηκε με μια άλλη άκρως χρήσιμη υπηρεσία, αυτή του live streaming. Η ζωντανή μετάδοση μιας αναμέτρησης αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των παικτών καθώς τους επιτρέπει να έχουν πλήρη εικόνα του αγώνα χωρίς να περιορίζονται σε σχεδιαγράμματα και συνοπτική απεικόνιση των στατιστικών. Παρακολουθώντας ζωντανά μια αναμέτρηση, γίνεται ευκολότερο το έργο της εκτίμησης σχετικά με την εξέλιξη, κάτι που οδηγεί σε περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα και συνεπώς σε live στοιχήματα με αυξημένες πιθανότητες επαλήθευσης.

*Σημειώνεται πως η υπηρεσία του live video streaming παρέχεται πλέον από τη συντριπτική πλειοψηφία των στοιχηματικών πλατφορμών και αφορά μια μεγάλη γκάμα πρωταθλημάτων και διοργανώσεων.

Προνόμια του Live betting

Ως η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής εξέλιξη στο online στοίχημα, το live betting παρέχει αρκετά και σημαντικά προνόμια στους παίκτες που στρέφονται σε αυτό. Κυριότερο όλων το πακέτο live betting & livestreaming που μέσω της σαφής εικόνας που αποκτάτε για μια αναμέτρηση, μπορείτε να ποντάρετε σε οτιδήποτε θέλετε. Για παράδειγμα στον τελικό νικητή, έχοντας σαφώς με μεγαλύτερες αξιώσεις. Το προνόμιο αυτό ωστόσο δεν αποτελεί το μοναδικό καθώς το ζωντανό στοίχημα συνοδεύεται από πολλά ακόμη πλεονεκτήματα.

Μία από τις βασικότερες παραμέτρους του στοιχήματος είναι φυσικά οι αποδόσεις και στο live betting μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως έχουν την τιμητική τους. Με λίγη υπομονή, στη διάρκεια ενός παιχνιδιού θα βρείτε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές στις αγορές που σας ενδιαφέρουν και που pregame πιθανότατα θα τις χαρακτηρίζατε απαγορευμένες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την αναμέτρηση μεταξύ Μπαρτσελόνα και Σεβίλλης, δύο ομάδων με επιθετικές αρετές.

Η pregame μελέτη σας οδηγεί στην επιλογή over 2.5, με την απόδοση του 1.45 όμως να είναι σίγουρα αποτρεπτική. Στη διάρκεια της αναμέτρησης τα πράγματα αλλάζουν και με το σκορ στο 0-0 στο 20ο λεπτό, η ίδια αγορά θα δείτε να προσφέρεται ακόμα και στο 1.70. Η διαφορά αυτή είναι σαφώς υπέρ των παικτών και πρόκειται για σημείο με αξία (valuebet).

Live Betting σημαίνει και live διευθέτηση κάθε πονταρίσματος, δηλαδή άμεση πίστωση κερδών χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε το τελικό σφύριγμα. Έστω ότι στο προηγούμενο παράδειγμα, επιλέγετε live στο 30ο λεπτό την Μπαρτσελόνα να σημειώσει το επόμενο (πρώτο) γκολ. Ο δείκτης του σκορ δείχνει 1-0 δέκα λεπτά αργότερα και το κέρδος σας είναι διαθέσιμο είτε προς αποταμίευση, είτε για να καταστρώσετε τα επόμενα (live) σχέδια σας!

Άλλο ένα σημαντικό προνόμιο που προσφέρει το live betting και που έχει καθιερωθεί στην συνείδηση των παικτών είναι η ασφάλεια. Παρακολουθώντας ζωντανά μια αναμέτρηση στην οποία έχετε ποντάρει pregame, έχετε εικόνα τόσο των τεκτενώμενων όσο και της διαμόρφωσης των αποδόσεων. Είναι πάντα πιθανό να αντιληφθείτε πως η αρχική σας επιλογή αποβαίνει δύσκολη προς επιβεβαίωση. Το live betting σας παρέχει τη δυνατότητα να προβείτε στην απαραίτητη διόρθωση ποντάροντας στην αντίθετη επιλογή και είτε να σημειώσετε μικρό κέρδος, είτε να περιορίσετε απλά τη διαφαινόμενη απώλεια.

Στην προηγούμενη ενότητα έγινε λόγος για ευκαιρίες που οι παίκτες μπορούν να εκμεταλλευτούν μέσω του livebetting. Τέτοιες ευκαιρίες προκύπτουν από τα λάθη στα οποία πολύ συχνά υποπίπτουν οι bookmakers. Τα λάθη αυτά εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στη διάρκεια μιας αναμέτρησης καθώς οι μπουκ καλούνται να διαμορφώσουν άμεσα τις αποδόσεις και χωρίς να υπάρχει χρόνος να φιλτράρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ως γνωστόν το στοίχημα απαιτεί μελέτη, με τη στατιστική να παίζει πάντα σημαντικό ρόλο. Τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για κάθε ομάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των παικτών και στο ζωντανό στοίχημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια ομάδα που σημειώνει κατά μέσο όρο το 60% των τερμάτων της στο τελευταίο ημίωρο.

Για την πλειοψηφία των παικτών στις στοιχηματικές εταιρίες Ελλάδα σημαίνει επιδίωξη για κέρδος. Ανεξάρτητα όμως από την τελική έκβαση, είναι πάντα σημαντικό να διασκεδάσετε στο μέγιστο βαθμό την όλη διαδικασία. Το live betting ήρθε για να ανεβάσει τα επίπεδα αδρεναλίνης καθώς προσφέρει γρήγορο ρυθμό και κάνει πιο ενεργό τον ρόλο σας στη διάρκεια της αναμέτρησης. Παράλληλα, αποτελεί και ένα «έξτρα στοίχημα» για τον κάθε παίκτη με έπαθλο την ηθική ανταμοιβή για το ότι «διάβασε» σωστά το παιχνίδι όσο αυτό εξελισσόταν!

στοίχημα