Αθλητισμός|29.03.2021 23:15

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Τα 89 + 75 εκατ. ευρώ για το έργο στον Βοτανικό

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή βρίσκονται οι διαδικασίες για το πρότζεκτ του Βοτανικού που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει γήπεδο και αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Παναθηναϊκό. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε και απέστειλε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος το αίτημα, που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», για χρηματοδότηση του νέου γηπέδου του Τριφυλλιού με προϋπολογισμό 88.915.440, 00 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα εκταμιευτούν από το Πρόγραμμα Επενδύσεων του Υπουργείο Ενέργειας. Το ποσό αυτό αφορά αποκλειστικά την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Τριφυλλιού, καθώς τα περιφερειακά έργα, που θα κοστίσουν περί τα 75 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα κονδύλι που ήδη έχει εγκριθεί. 

Διαβάστε επίσης: Οι πρώτες εντυπωσιακές εικόνες από το υπό σχεδιασμό γήπεδο στον Βοτανικό

Ο Δημός Αθηναίων αιτήθηκε την εκταμίευση των χρημάτων για το ποδοσφαιρικό γήπεδο σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία: το 2021 για την ανέγερση των κτιρίων ο Δήμος Αθηναίων αιτείται το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Το 2022 το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, το 2023 το ίδιο, ενώ το 2024, που με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, το ποσό των 7.915.440 ευρώ. Ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του έργου θα γίνει το 2022, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτησή του, εφόσον βεβαίως θα έχει δοθεί η έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Παράλληλα, στο κεφάλαιο που αφορά την ανάγκη χρηματοδότησης από αμιγώς εθνικούς πόρους τονίζεται ότι: «Το έργο προτείνεται στο Εθνικό ΠΔΕ προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων...» και συμπληρώνεται ότι: «Επιπλέον, η αναγκαιότητα χρηματοδότησης της κατασκευής του γηπέδου από το ΠΔΕ προκύπτει από το γεγονός ότι τα υπόλοιπα έργα του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το γήπεδο συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής παρέμβασης». Στην παρουσίαση της πρότασης που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», υπάρχει αναφορά στις εγκρίσεις που έχουν δοθεί για το έργο.

Αναλυτικά εδώ υπάρχει η πρόταση του Δήμου Αθηναίων στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Ραντεβού Ερασιτέχνη ΠΑΟ και ΑΕΠ Ελαιώνα

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ ΜΠΕ, προετοιμάζεται η διαδικασία της ολοκλήρωσης των διμερών συμβάσεων ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η σύμβαση ανάμεσα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΑΕΠ Ελαιώνα -δηλαδή την εταιρεία ειδικού σκοπού που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς στις οποίες έχει περιέλθει το εμπορικό του Βωβού κι ως εκ τούτου «συνδέθηκε» με το πρότζεκτ- έχει πάει πιο πίσω χρονικά σε επίπεδο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Η ΑΕΠ Ελαιώνα είναι καθοριστικός «παράγοντας» για την ολοκλήρωση της «Διπλής Ανάπλασης», καθώς με βάση το Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να κατασκευάσει τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στην περιοχή του Βοτανικού, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η αποπεράτωση του νέου εμπορικού, το οποίο παραμένει στα... μπετά εδώ και πολλά χρόνια (έχει ανεγερθεί κατά 70%).

Μέχρι τώρα οι επαφές των δύο πλευρών αναφορικά με το τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι νέες εγκαταστάσεις του Α.Ο. στο Βοτανικό, είχαν γίνει πολύ επιφανειακά. Τις τελευταίες ημέρες εντούτοις, υπήρξε «ενεργοποίηση» απ’ την πλευρά των τραπεζών, οι οποίες προχωρούν πλέον άμεσα στην πρόσληψη μελετητή, ο οποίος θα αναλάβει τη μελέτη όλου του έργου των εγκαταστάσεων του Α.Ο. Αντίστοιχα, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει διαγωνισμός σχεδίων του έργου, με σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς αρχιτεκτονικά γραφεία.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές (Ερασιτέχνης και ΑΕΠ Ελαιώνα) προγραμμάτισαν ραντεβού για το πρωί της Τρίτης (30/03), προκειμένου να κάνουν μία πολύ πιο εξειδικευμένη συζήτηση πάνω στο τι θα περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του Α.Ο. στην περιοχή, αλλά και το τελικό κόστος τους (στο αρχικό πλάνο ήταν περίπου 13,3 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ 24%.

ΠαναθηναϊκόςΒοτανικόςγήπεδο ΠαναθηναϊκούΔιπλή ανάπλασηδήμος Αθηναίων