Αθλητισμός|19.04.2021 17:18

Πόλεμος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Η UEFA απειλεί με αποκλεισμό όσους σχεδιάζουν ευρωπαϊκή Super League

Newsroom

Λίγο αφότου διέρρευσε ότι 12 κορυφαία κλαμπ ετοιμάζονται για να εισχωρήσουν στην ευρωπαϊκή Super League, η UEFA προειδοποίησε ότι όποια ομάδα συμμετάσχει στο νέο εγχείρημα θα αποβληθεί από το εθνικό της πρωτάθλημα! Είχε προηγηθεί η είδηση ότι 12 από τα κορυφαία club στον πλανήτη, από Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, έχουν συμφωνήσει για να ενταχθούν στην περίφημη European Super League. Οι ομάδες είναι: από την Αγγλία οι Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Αρσεναλ, Τσέλσι, Σίτι, Τότεναμ, από την Ισπανία οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο και από την Ιταλία, οι Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ, οι οποίες είχαν συναποφασίσει να δημιουργήσουν μια λίγκα ανάλογη με την μπασκετική Euroleague, με κλειστά συμβόλαια και πρωτάθλημα πολλών αγωνιστικών.

Η αντίδραση της UEFA ήταν άμεση καθώς υπήρξε κοινή ανακοίνωση από Premier League, La Liga, Serie A αλλά και τις Ομοσπονδίες ποδοσφαίρου των εν λόγω χωρών. Τι ανέφερε; Οτι όποια ομάδα συνεχίσει να κυνηγά το σχέδιο για την κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα θα αποβληθεί από το Εθνικό πρωτάθλημα. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας, δικαστικά και αθλητικά για αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Το ποδόσφαιρο είναι βασισμένο στις ανοικτές διοργανώσεις, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι διαφορετικό» αναφέρεται μεταξύ άλλων. «Οπως έχει ανακοινωθεί από την FIFA και τις Ομοσπονδίες, οι ομάδες θα τιμωρηθούν από κάθε εγχώρια και διεθνή διοργάνωση και οι παίκτες τους δεν θα μπορούν να παίξουν στην Εθνική τους».

Διαβάστε επίσης: Φρένο της Νάπολι στην Ιντερ, χαστούκι της Αταλάντα στη Γιουβέντους

Τα ρεπορτάζ για την κλειστή λίγκα έρχονται ως «απάντηση» στο νέο format 36 ομάδων που ετοιμάζεται στο Champions League και αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων και πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, είναι ο Νο1 υπέρμαχος του νέου μοντέλου στο πρότυπο της Euroleague.

Αντιδράσεις από Μακρόν και Τζόνσον

Το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις όπως φαίνεται και από την αντίθεσή τους με τα σχέδια των 12 ομάδων που εξέφρασαν αρχηγοί κρατών. Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτησε την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν στην δημιουργία της ESL.«Η προεδρία της Γαλλίας χαιρετίζει τη θέση των γαλλικών ομάδων να μην αποδεχθούν να συμμετάσχουν στην European Super League η οποία απειλεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του αθλητικού πνεύματος. Το γαλλικό κράτος θα υποστηρίξει όλα τα μέτρα που έλαβαν οι LFP, FFF, UEFA και FIFA για την προστασία της ακεραιότητας των εθνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων» αναφέρει η τοποθέτηση της γαλλικής προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ότι είναι μία κίνηση που θα προκαλέσει ζημιά, τονίζοντας ότι οι ομάδες πρέπει να λογοδοτήσουν στους φιλάθλους και την κοινότητα του ποδοσφαίρου. «Τα σχέδια για την European Super League θα ήταν πολύ ζημιογόνα για το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές Αρχές για να αναλάβουν δράση. Θα χτυπούσαν στην καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού και θα ανησυχήσουν τους φιλάθλους σε όλη τη χώρα. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι πρέπει να απαντήσουν στους φιλάθλους τους και στην ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου πριν να κάνουν περαιτέρω βήματα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

T

Το σχέδιο για την European Super League;

20 ομάδες. Οι 15 θα έχουν κλειστά συμβόλαια και 5 θα προκρίνονται κάθε χρόνο. Και τα 6 club από το λεγόμενο big-six της Premier League θα έχουν σταθερή θέση στην κλειστή λίγκα. Οσα club συμμετέχουν σε αυτή, θα λαμβάνουν 350 εκατ. ευρώ ενώ η παρουσία στο Champions League δίνει 115. Οι 20 ομάδες θα χωρίζονται σε δύο group των 10 και όλοι θα παίζουν με όλους εντός/εκτός έδρας. Οι 4 πρώτες από κάθε όμιλο θα παίζουν διπλά νοκ-άουτ σε προημιτελικά και ημιτελικά μέχρι να προκύψει ο τελικός που θα διεξάγεται σε ουδέτερη έδρα.

Πηγή: SDNA

ποδόσφαιροUEFAEuropean Super LeagueChampions League