Αθλητισμός|30.04.2021 16:59

Η καλύτερη πενταετία στην ιστορία του ΠΑΟΚ!

Newsroom

Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί χωρίς να εξαφανιστεί είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια αποτυπώνεται μέσα από τα κεκτημένα που προσυπογράφουν την πιο «χρυσή» πενταετία στην ιστορία του ΠΑΟΚ: Ένα πρωτάθλημα, τρία Κύπελλα και τέσσερις τελικοί! Με δύο νίκες επί της ΑΕΚ σε ΟΑΚΑ και Τούμπα, ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε και φέτος την παρουσία του στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Ακόμη και σε μια σεζόν που ομολογουμένως δεν εξελίχθηκε, όπως τουλάχιστον θα περίμεναν εντός του οργανισμού, ο ΠΑΟΚ μοιάζει απόλυτα συνεπής στα ραντεβού του Μαΐου της τελευταίας πενταετίας. Η συνήθεια που έγινε λατρεία!

Ένας ακόμη τελικός για τους Θεσσαλονικείς. Μια ακόμη 90λεπτη -τουλάχιστον- πρόκληση που τους καλεί να διεκδικήσουν τις πιθανότητες τους, να τα παίξουν όλα γι΄όλα, γράφοντας με έναν ακόμη τίτλο, μια «χρυσή» σελίδα στη σύγχρονη ιστορία του Δικεφάλου που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ιβάν Σαββίδη, ο ερχομός του οποίου άλλαξε το στάτους της ομάδας.

Διαβάστε επίσης: Εκρηκτικός ΠΑΟΚ έφυγε ξανά για τελικό - τιτανομαχία με Ολυμπιακό!

Τον Μάιο του 2017 ήρθε ο πρώτος

Κοινή συνισταμένη στην υπόθεση Κύπελλο είναι η ΑΕΚ. Μπορεί ο τελικός να πέρασε από 40 κύματα, ωστόσο, οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στον Βόλο, με τους «ασπρόμαυρους» να επικρατούν της Ένωσης  με 2-1. 

To δεύτερο σερί Κύπελλο

Ο τελικός του Βόλου ήταν επί της ουσίας το ορεκτικό πριν το κυρίως πιάτο. Την επόμενη σεζόν, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε 70 βαθμούς εντός αγωνιστικού χώρου, έχοντας και ένα ματς λιγότερο, ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα από δικαστικές αποφάσεις, σε μια συζήτηση που θα «σηκώνει» για πάντα σκόνη! Το Κύπελλο, όμως, ήταν διαφορετική υπόθεση και οι ασπρόμαυροι δεν έλεγαν να αφήσουν τα σκήπτρα της διοργάνωσης. Κάνοντας επίδειξη δύναμης, κέρδισαν και τα 10 παιχνίδια που έδωσαν, επικράτησαν της ΑΕΚ στον τελικό μέσα στο σπίτι της με 2-0, χάρη σε γκολ των Βιεϊρίνια και Πέλκα και πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. 

Τhe Invincibles

2018/19, μια σεζόν - σταθμός! Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε πανάξια τα πάντα. Αήττητο πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μετά από 34 χρόνια, ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε το πρωτάθλημα μαθηματικά από τις 21 Απριλίου, μετά τη νίκη επί του Λεβαδειακού, με 5-0 στο γήπεδο της Τούμπας. Στις 5 Μαϊου του 2019, ο Δικέφαλος κέρδισε για 26η φορά σε 30 παιχνίδια, ολοκληρώνοντας μια αήττητη σεζόν (26 νίκες, 4 ισοπαλίες), η οποία είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών, καθότι κατέρριψε το αήττητο ρεκόρ του Παναθηναϊκού την περίοδο 1963-64 (με ρεκόρ 24-6-0). Την ίδια μέρα δε, ο ΠΑΟΚ έγινε η μόνη ευρωπαϊκή ομάδα για την σεζόν 2018-19 χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα, ανάμεσα σε 54 εθνικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη (σ.σ. μέλη της UEFA).

Τρίτο σερί Κύπελλο και νταμπλ

Η ονειρική σεζόν έκλεισε με double και κατάκτηση Κυπέλλου στις 11 Μαϊου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κερδίζοντας και πάλι την ΑΕΚ στον τελικό του – άδειου – ΟΑΚΑ με 1-0, με το γκολ του Τσούμπα Ακπομ.

Τέταρτος τελικός σε ορίζοντα πενταετίας

Και να που και πάλι τον καλεί το ΟΑΚΑ! Μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ, η ίδια... ιστορία εδώ και μια πενταετία. Αυτή τη φορά με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στις 22 Μαϊου προκειμένου να παλέψει για έναν ακόμη τίτλο στην τροπαιοθήκη του που επί εποχής Ιβάν Σαββίδη παρουσιάζει μια... καλογυαλισμένη βιτρίνα. Με την υπόσχεση πως τα καλύτερα έρχονται! Αναφερθείς στο μέλλον του ΠΑΟΚ, ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου εξέφρασε μόλις μερικές ημέρες πριν τη σιγουριά για «αρκετές ακόμα ένδοξες σελίδες στα χρονικά του μυθικού μας Συλλόγου».

Συμβόλαιο με την επιτυχία δεν υπέγραψε κανείς, ωστόσο, είναι σαφές πως ο ΠΑΟΚ διάγει, χωρίς σύγκριση, τα πιο «χρυσά» χρόνια της ιστορίας του την τελευταία πενταετία. Ακόμη κι αν ανατρέξει κανείς στη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’70, «σκαλίζοντας» μνήμες και συναισθήματα από τους πρώτους τίτλους της ιστορίας του, η ζυγαριά θα γέρνει σημαντικά στο τώρα, στο σήμερα. Από το 1970 μέχρι και το 1974, ο Δικέφαλος αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας, κατακτώντας δύο φορές το τρόπαιο. Το 1976, έζησε για πρώτη φορά το όνειρο της κατάκτησης του πρωταθλήματος ενώ η παρουσία του σε δύο ακόμη τελικούς Κυπέλλου (1977, 1978), άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη. Κι αν ισχύει αυτό που λένε πως: «Ό,τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος», τότε ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σίγουρα πια στο κυρίως θέμα...

Πηγή: SDNA

Κύπελλο ΕλλάδαςSuperLeagueΠΑΟΚΙβάν Σαββίδης