Αθλητισμός|05.05.2021 18:28

Ευρωμπάσκετ 1987: Νέες δηλώσεις περί απόπειρας δωροδοκίας

Newsroom

Μετά τον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, ο οποίος 34 χρόνια έπειτα από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987 μεταξύ Ελλάδας και Σοβιετικής Ενωσης... θυμήθηκε να μιλήσει για απόπειρα δωροδοκίας Ελλήνων σε μέλη της αποστολής της ΕΣΣΔ παραμονές του μεγάλου τελικού, ένα ακόμη μέλος εκείνης της ομάδας έδωσε συνέχεια στις αναφορές του συμπαίκτη του. Ο Χέινο Εντεν μίλησε στο sport.postimees.ee κάνοντας λόγο για προσπάθεια δωροδοκίας, ενώ μίλησε και για μια συνάντηση των τότε προπονητών των δύο ομάδων Πολίτη και Γκομέλσκι, που του φάνηκε περίεργη.

«Είχαμε μία μέρα κενό ανάμεσα στους αγώνες. Στα ρεπό πηγαίναμε στην πόλη. Πριν από τον τελικό, επισκέφθηκα μαζί με τον Σεργκέι Ταρακάνοφ ένα κατάστημα με σουβενίρ στην Αθήνα. Δύο μεσήλικες μας πλησίασαν ευγενικά και ο ένας ήρθε κα μας μίλησε. Μου είπαν να χάσουμε τον τελικό, δεν θυμάμαι το ποσό που μας πρόσφεραν, ίσως πέντε χιλιάδες, ίσως δέκα χιλιάδες δολάρια, Μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό εκείνη την εποχή. Τους είπαμε πως ήρθαμε εδώ για να κατακτήσουμε το τουρνουά και τους χαιρετήσαμε», ανέφερε ο παλαίμαχος Εσθονός, ο οποίος μίλησε και για τον Γκομέλσκι, ο οποίος, όπως είπε, συναντήθηκε στην ταράτσα του ξενοδοχείου της αποστολής με τον Κώστα Πολίτη λίγες ημέρες πριν από τον τελικό.

«Κάποιους μήνες αργότερα, ο Γκομέλσκι φώναξε σε γεμάτη αίθουσα γιατί δεν του είπα να μπω στον τελικό. Πως μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο στη διάρκεια ενός αγώνα; Ο Γκαράστας (σ.σ. βοηθός του Γκομέλσκι) είπε επίσης ότι στη συνάντηση πριν από τον τελικό, η πόρτα της αίθουσας χτύπησε και κάλεσαν τον Γκομέλσκι, που δεν γύρισε ποτέ. Δεν το θυμάμαι ακριβώς αυτό το περιστατικό. Όμως γνώριζα πως στην ταράτσα του ξενοδοχείου που μέναμε υπήρχε μια πισίνα. Δεν πηγαίναμε εκεί, αλλά αποφάσισα να πάω μια μέρα. Εκεί τότε βρισκόταν ο Γκομέλσκι και ο προπονητής της Ελλάδας, ο Κώστας Πολίτης. Ένιωσα άβολα και έφυγα. Αυτό έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα, όχι την παραμονή του τελικού. Γιατί όμως να συναντηθούν μόνοι τους εκεί, ενώ μπορούσαν να μιλήσουν λόμπι του ξενοδοχείου; Ο Γκαράστας ήταν σίγουρος πως ο τελικός θα δινόταν, ήξερε περισσότερα. Είναι πιθανό το σενάριο να είχε γραφτεί. Πολλές καταστάσεις μου είχαν δημιουργήσει αμφιβολίες».

Τι είχε πει ο Γκομέλσκι

Από την πλευρά του, ο βοηθός προπονητής της Σοβιετικής Ένωσης, Βλάντας Γκαράστας, σχολίασε ότι ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι είχε ενημερωθεί από το ΚΚΕ ότι κάποιοι θα πουλήσουν το ματς κόντρα στην Ελλάδα! «Ο Γκομέλσκι επέστρεψε στην Εθνική ομάδα μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας προκειμένου να αντικαταστήσει τον Βλαντιμίρ Ομπούκοφ. Πριν από τον τελικό ο Γκομέλσκι με πλησίασε και μου είπε: "Από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας ενημερώθηκα ότι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που θα πουλήσουν το ματς". Με ρώτησε τι σκέφτομαι γι’ αυτό. Του είπα ότι οι παίκτες μας είναι έντιμοι. Επανέλαβε την ερώτηση για το αν υποπτεύομαι τον Βάλντις Βάλτερς. Του απάντησα πως όχι… Η συζήτηση τελείωσε εκεί».

Και πρόσθεσε ο 87χρονος σήμερα Γκαράστας: «Είχαμε τεχνικό μίτινγκ πριν φύγουμε για το γήπεδο, για τον τελικό. Μιλούσε ο Γκομέλσκι όταν κάποιος μπήκε και του είπε ότι τον ζητούσαν στο τηλέφωνο. Δεν επέστρεψε άμεσα αλλά μετά από πενήντα λεπτά. Μπήκαμε στο πούλμαν και φύγαμε. Αισθάνομαι ότι ο Γκομέλσκι λειτούργησε περίεργα. Ζήτησε από τον Μαρτσουλιόνις να παίξει άμυνα τον Γκάλη. Αποτέλεσμα; Ο Μαρτσουλιόνις αποβλήθηκε με πέντε φάουλ! Ποτέ δεν θα έβαζα τον καλύτερο παίκτη μου να μαρκάρει τον Γκάλη».

Οι δηλώσεις Μαρτσουλιόνις

Το σίριαλ άρχισε από τις δηλώσεις που έκανε ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις στο ισπανικό περιοδικό Skyhook, όπου μίλησε για απόπειρα δωροδοκίας. «Ναι, είναι αλήθεια! Κάποιοι Έλληνες μας πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανένας δεν τα δέχτηκε! Σε κάθε περίπτωση, η πράξη από μόνη της γέμισε αμφιβολίες την ομάδα μας. Το πρόβλημα υπήρξε από τη στιγμή που δεν επικοινωνήσαμε σωστά μεταξύ μας. Αν, δηλαδή ο προπονητής μας είχε οργανώσει μια συνάντηση και μας ρωτούσε τι σκεφτόμαστε για αυτή την πρόταση, θα είχαμε συντρίψει τους Έλληνες! Αντίθετα, δεν κάναμε τίποτα, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε τον τελικό. Τώρα μπορώ να αστειεύομαι ότι συμβάλαμε στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και μάλιστα χωρίς να πληρώσουν τίποτα. Οι Έλληνες βέβαια βελτίωσαν την φήμη τους όταν φώναζαν υπέρ της Λιθουανίας στον τελικό του 1995 που χάσαμε από τη Γιουγκοσλαβία» δήλωσε ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχει βγάλει το μπάσκετ της Σοβιετικής Ενωσης.

Μάλιστα ο Μαρτσουλιόνις μιλώντας στο Sport24 τόνισε ότι εμμένει στις δηλώσεις του, χαρακτήρισε «περίεργο» το κοουτσάρισμα του Γκομέλσκι, αλλά πρόσθεσε ότι «ουδέποτε υποτιμήθηκε -ή έγινε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση- εκείνη η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας... Πήραν διαφορετικά τα λόγια μου. Εγώ αναφέρομαι στο πώς νιώσαμε μέσα μας για κάποιες καταστάσεις, δεν αφορά τίποτα την Ελλάδα».

Βολκόφ: «Πέφτω από τα σύννεφα»

Οσα είπε ο Μαρτσουλιόνις πάντως δεν επιβεβαιώνονται από τον συμπαίκτη του σε εκείνη την ομάδα, Σάσα Βολκόφ, ο οποίος μιλώντας στο Sport 24 ήταν ξεκάθαρος: «Κανείς δεν μας πρόσφερε κάτι για να χάσουμε στον τελικό του 1987. Δεν υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψη μου και απ' ό,τι ξέρω κανείς συμπαίκτης μου δεν δέχθηκε κάποια προσέγγιση. Πέφτω από τα σύννεφα ακούγοντας μια τέτοια ιστορία».

Η αντίδραση του Φασούλα

Στο μεσοδιάστημα, ο πρώτος που αντέδρασε στις δηλώσεις Μαρτσιουλιόνις ήταν ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος με γραπτή δήλωση ανέφερε τα εξής: «Αγαπητέ Σαρούνας, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τόση μικροψυχία σε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή όπως εσύ. Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το 87 ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως "ντοπαρισμένους". Άλλωστε είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας "Μαυριτανοί" για την Εθνική μας ομάδα.

Δεν πρέπει να λησμονείς ότι στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέραν από την ΕΣΣΔ κέρδισε δυο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου Μπάσκετ. Επίσης καλά θα θυμάσαι ότι το 89 στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης. Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι θα σου άφηναν τέτοια συμπλέγματα, ώστε 34 χρόνια μετά να ακούγονται τέτοια ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό περί απόπειρας χρηματισμού.

Φαντάζομαι ότι αυτή θα έγινε κάτω από την μύτη των αξιωματούχων της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την αποστολή σας...Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή. Δυστυχώς μας το χάλασες, έστω και τρεισήμισι δεκαετίες μετά.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς, Παναγιώτης Φασούλας».

Παναγιώτης ΦασούλαςμπάσκετΣοβιετική ΈνωσηΕυρωμπάσκετ 1987ΕυρωμπάσκετΕθνική μπάσκετΣαρούνας Μαρτσουλιόνις