Αθλητισμός|24.05.2021 00:22

Ligue 1: Πρωταθλήτρια Γαλλίας η Λιλ, αποκαθήλωσε την Παρί!

Newsroom

Η Λιλ έσπασε την πρωτοκαθεδρία της Παρί Σεν Ζερμέν και κατάκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας. Οι Λιλουά που περίμεναν δέκα χρόνια για τον τίτλο, επέστρεψαν στο θρόνο της Ligue 1 για πρώτη φορά μετά από τη σεζόν 2010-11 και συνολικά για τέταρτη φορά στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου (1946, 1954, 2011, 2021). Παρά το άγχος, την πίεση και το βάρος της στιγμής, η Λιλ επιβεβαίωσε ότι είχε καρδιά πρωταθλήτριας και έφτασε δίκαια στην κορυφή, αφήνοντας δεύτερη την Παρί που έχασε την κούπα έπειτα από τρεις σερί κατακτήσεις.

Η Λιλ δεν λύγισε στο φινάλε του... μαραθωνίου της Ligue 1 και επικράτησε 2-1 στην έδρα της Ανζέ διατηρώντας το +1 από την Παρί που την ίδια ώρα νίκησε, δίχως αντίκρισμα, με 2-0 στο γήπεδο της Μπρεστ, η οποία παρά την ήττα απέφυγε τα μπαράζ. Ο Ντέιβιντ στο 10' και ο αειθαλής και αρχισκόρερ της ομάδας Μπουράκ Γιλμάζ (έφτασε τα 16 γκολ στο πρωτάθλημα) στο 45' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι διαμόρφωσαν το 0-2 που ουσιαστικά έστεψε τη Λιλ πρωταθλήτρια (οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 91' με τον Φουλινί). Την ίδια ώρα η Παρί, χάρη στο αυτογκόλ του Φαβρ στο 37' και στο γκολ του Μπαπέ στο 71', κέρδισε αλλά δεν της ήταν αρκετό για τον τίτλο. Ο Μπαπέ πάντως αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 27 γκολ στη Ligue 1. Ο Νεϊμάρ αστόχησε σε πέναλτι στο ξεκίνημα του ματς καθώς ο γκολκίπερ των γηπεδούχων φάνηκε να τον αποσυντονίζει.

Το φινάλε ήταν δραματικό στο γαλλικό πρωτάθλημα όχι μόνο ως προς την έκβαση του τίτλου αλλά και για το εισιτήριο του Champions League, το οποίο τελικά εξασφάλισε η Μονακό η οποία αναδείχθηκε ισόπαλη (0-0) με τη Λανς εκτός έδρας. Αντιθέτως, η Λυών αυτοκτόνησε στο φινάλε καθώς κατόρθωσε να ηττηθεί με 2-3 στην έδρα της από τη Νις και να... πέσει στο Europa League, όπου επίσης θα αγωνιστεί η Μαρσέιγ. Η Ρεν πήρε θέση στο νεοσύστατο Europa Conference League. Στην ουρά, η Ντιζόν και η Νιμ υποβιβάστηκαν, ενώ μπαράζ θα παίξει η Νάντ.

Ligue 1ΛιλΠαρί Σεν Ζερμέν