Αθλητισμός|15.01.2019 21:09

Ο Μαρίνος, η μουρμούρα και το κουμπί στο κοστούμι της ΑΕΚ

Ανδρέας Παπαλουκάς

Μονομανή, με την ακριβή έννοια του όρου, δεν τον λες. Οχι πως δεν έχει κι αυτός τα κολλήματά του…

Προσπαθεί, πάντως, ο Μαρίνος Ουζουνίδης να προσαρμόζεται με τα δεδομένα που βρίσκει, με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει. Κατά το διάστημα της θητείας του στον Παναθηναϊκό, αλλά και σε άλλους συλλόγους με τους οποίους είχε συνεργαστεί, έδειξε, ίσως και να απέδειξε, ότι τα καταφέρνει. Βέβαια, οι απαιτήσεις ήταν τελείως διαφορετικές. Και σίγουρα όχι πρωταθληματικές. Η σωτηρία των ομάδων ήταν το ζητούμενο. Ακόμα και στον Παναθηναϊκό η προσπάθειά του είχε ένα στόχο: Να κρατήσει ενωμένη και αρραγή της ομάδα, η οποία κινδύνευε, ένεκα των παλινωδιών της διοίκησης Αλαφούζου, να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Η συνεργασία του με την ΑΕΚ είχε άλλη αφετηρία. Και αναμφίβολα μεγαλύτερο συναγωνισμό, καθώς ο Μαρίνος Ουζουνίδης διέθετε, μεν, τη στήριξη του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος τον θεωρεί ως τον κορυφαίο εν ενεργεία Ελληνα προπονητή, ωστόσο, το γεγονός ότι κλήθηκε να συνεχίσει το άκρως αποτελεσματικό έργο του προκατόχου του, Μανόλο Χιμένεθ, που κατέληξε στον τίτλο του πρωταθλητή ύστερα από 24 χρόνια, τον οδηγούσε από νωρίς σε καθεστώς σύγκρισης, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε μουρμούρα.

Το απόλυτο μηδέν – σε βαθμούς - στους αγώνες των ομίλων του Champions League, αλλά και η πορεία της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα προκάλεσαν κλίμα αμφισβήτησης για εκείνον.

Κι εκεί που έδειχνε να χάνει το παιχνίδι της παραμονής στον πάγκο της «Ενωσης», το γύρισε μ΄ ένα κλικ. Με μία κίνηση στον σχηματισμό της ομάδας. Μετά το 4-4-2 και το 4-2-3-1, αυτήν τη φορά επέλεξε το 3-5-2, το οποίο περισσότερο έμοιαζε με 3-1-4-2, καθώς χρησιμοποίησε έναν αμυντικό μέσο (Αλεφ). Σχηματισμό που χρησιμοποίησε φέτος για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα και απέδωσε τα μάλα, καθώς η ΑΕΚ «πετούσε» στον αγωνιστικό χώρο των «Ζωσιμάδων».

Το περίεργο ξέρετε ποιο είναι; Οτι και πέρυσι, όντας προπονητής του Παναθηναϊκού τότε, στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες», είχε επιλέξει για πρώτη φορά τον σχηματισμό 3-5-2!!! Τότε, η ηπειρωτική ομάδα είχε επικρατήσει των «πρασίνων» με 2-1. Τώρα, ως κόουτς της ΑΕΚ, πέρασε με το πάσο του (0-4). Η διαφορά; Πέρυσι ο ΠΑΣ Γιάννινα διέθετε τον Πέδρο Κόντε, που ήταν σχεδόν μια ομάδα μόνος του…

Το κουμπί το βρήκε… Μένει να δούμε αν θα το ράψει μόνιμα – και όχι πρόχειρα - στο καινούργιο κοστούμι της ΑΕΚ, μετά την επιτυχημένη πασαρέλα στους «Ζωσιμάδες»…

Μαρίνος ΟυζουνίδηςΑΕΚ