Αθλητισμός|01.06.2021 22:45

Ναόμι Οσάκα: Αφού πρώτα την απείλησαν με αποκλεισμό, τώρα τη στηρίζουν τα Grand Slam

Newsroom

Ενα μεγάλο κύμα συμπαράστασης προκάλεσε η δημοσιοποίηση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ναόμι Οσάκα, η οποία, αφού αποκάλυψε ότι περνά περιόδους κατάθλιψης, αποχώρησε από το Roland Garros. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωσή της ότι για λόγους ψυχικής υγείας δεν θα συμμετάσχει σε καμία διαδικασία συνέντευξης στη διάρκεια του γαλλικού όπεν και ακολούθησε η (απαράδεκτη) κοινή απειλή των τεσσάρων Grand Slam για κυρώσεις, μέχρι και αποκλεισμό, λόγω της απόφασής της να μην μιλήσει στα media, ενώ της επιβλήθηκε και πρόστιμο 15.000 δολαρίων διότι μετά το πρώτο της (και τελευταίο) παιχνίδι στο τουρνουά, δεν παρέστη στη συνέντευξη Τύπου.

Η κατακραυγή και η αρνητική κριτική που δέχθηκαν τα επίσημα όργανα του τένις για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την περίπτωση της Οσάκα, ανάγκασε τα τέσσερα Grand Slam να αλλάξουν ρότα και με κοινή ανακοίνωση να δηλώσουν ότι στέκονται στο πλευρό της Γιαπωνέζας τενίστριας, την οποία προτίθενται να βοηθήσουν για να επανέλθει στα κορτ. Βεβαίως, ήταν τα μεγάλα τουρνουά και οι επίσημες αρχές του τένις, που με τη σκληρή στάση που τήρησαν απέναντί της, ουσιαστικά την ώθησαν σε αποχώρηση. Διότι η ίδια πήγε στο Παρίσι για να παίξει τένις, έχοντας παράλληλα λάβει την απόφαση να μην μιλήσει στα media. Ωστόσο, τα Slam επέλεξαν να την απειλήσουν απ' το να την ακούσουν. Κι ήρθαν εκ των υστέρων για να δηλώσουν ότι στέκονται στο πλευρό της.

Η ανακοίνωση των Grand Slam

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Australian Open, Roland Garros, Wimbledon και US Open αναφέρει: «Εκ μέρους των Grand Slams, θέλουμε να προσφέρουμε στη Ναόμι Οσάκα την υποστήριξη και τη βοήθειά μας με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο όσο είναι εκτός courts. Είναι εξαιρετική αθλήτρια και ανυπομονούμε για την επιστροφή της μόλις το κρίνει σωστό.

Η ψυχική υγεία είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, το οποίο αξίζει τη μέγιστη προσοχή μας. Είναι τόσο περίπλοκο όσο και προσωπικό, καθώς αυτό που επηρεάζει ένα άτομο δεν επηρεάζει απαραίτητα το άλλο. Συγχαίρουμε τη Ναόμι που μοιράστηκε με τα δικά της λόγια τις πιέσεις και τις ανησυχίες που αισθάνεται και καταλαβαίνουμε με τις μοναδικές πιέσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι τενίστες. Ενώ η ευημερία των παικτών ήταν πάντα προτεραιότητα για τα Grand Slams, η πρόθεσή μας, μαζί με την WTA, την ATP και την ITF, είναι να προωθήσουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία μέσω περαιτέρω δράσεων.

Μαζί, ως κοινότητα, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την εμπειρία του παίκτη στα τουρνουά μας, συμπεριλαμβανομένου του ό,τι σχετίζεται με τα Μέσα Ενημέρωσης. Η αλλαγή πρέπει να επιτευχθεί μέσω της διατήρησης ενός δίκαιου ανταγωνισμού, ανεξάρτητα από την κατάταξη ή την κατάσταση. Ο αθλητισμός απαιτεί κανόνες και κανονισμούς για να διασφαλιστεί ότι κανένας παίκτης δεν έχει άδικο πλεονέκτημα έναντι άλλου.

Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με τους παίκτες, τα tour, τα μέσα ενημέρωσης και την ευρύτερη κοινότητα τένις για να δημιουργήσουμε ουσιαστικές βελτιώσεις. Ως Grand Slams, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε τη σκηνή για να πετύχουν οι παίκτες τις υψηλότερες διακρίσεις στο άθλημά μας».

ΤένιςΝαόμι ΟσάκαAustralian OpenUS OpenRoland GarrosΓουίμπλεντον