Αθλητισμός|16.01.2019 16:21

Ο Δημόκριτος έχει γράψει την δική του ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ

Θοδωρής Φελάνης

Ο Δημόκριτος ένα σωματείο που έχει γράψει την δική του ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ έκλεισε 50 χρόνια δράσης και το γιορτάζει με μια μεγάλη εκδήλωση(16/1) σε αίθουσα του Δημαρχείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

Ο Δημόκριτος ιδρύθηκε το 1968 από τον Νίκο Ατματζίδη, ιδιοκτήτη των τεχνικών σχολών «Δημόκριτος» , ο οποίος πρόσφερε επαγγελματική διέξοδο σε χιλιάδες νέους της Θεσσαλονίκης -κι όχι μόνο κατά- το παρελθόν.

Ο Νίκος Ατματζίδης θυμίζουμε ότι στην συνέχεια ανέλαβε την προεδρία του Ηρακλή και έμεινε στην ιστορία ως ο πρόεδρος που έφερε στην Ελλάδα τον Χατζηπαναγή!

Ο Δημόκριτος συμμετείχε για 8 σεζόν στην Α΄ Εθνική. Η πρώτη φορά που τσέκαρε το εισιτήριο της ανόδου ήταν το 1971 ενώ η τελευταία φορά που αγωνίσθηκε στην μεγάλη κατηγορία ήταν η σεζόν 1983-84. Σημαντικό ρόλο στην ισχυροποίηση της μπασκετικής ομάδας έπαιξε η απόφαση του σωματείου  Όλυμπος Σαράντα Εκκλησιών να συγχωνευτεί το 1972 με τον Δημόκριτο.

Στις τάξεις του ο Δημόκριτος είχε σπουδαίους παίκτες(Τσίτσκαρης, Τσόρναλης, Δόσπρας, Παπαργυρίου, Γκίνης κ.α.) αλλά και προπονητές (Ροδόπουλος, Γκούμας, Αλεξανδρής,  κ.α.).

Παίκτης του Ολύμπου και στην συνέχεια(μετά την συγχώνευση) του Δημοκρίτου υπήρξε κι ο Σούλης Μαρκόπουλος ενώ εκεί έκανε και τα πρώτα του βήματα  ως προπονητής. Ο Μαρκόπουλος (που παρέμεινε για 9 χρόνια στον Δημόκριτος ως πρώτος προπονητής) έκανε το ντεμπούτο του στην Α΄ Εθνική στο συγκεκριμένο σωματείο στις 4 Νοεμβρίου του 1978(στο ανοικτό της ΧΑΝΘ)με αντίπαλο το Σπόρτινγκ.

Η εκδήλωση του Δημόκριτου θα γίνει στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων και περιλαμβάνει πλήθος βραβεύσεων σε ανθρώπους του μπάσκετ. Μεταξύ άλλων ο Δημόκριτος θα τιμήσει πρώην πρόεδρους της ομάδας, παράγοντες( Ατματζίδης, Αστεριάδης, Μπαχάρογλου, Κυνηγόπουλος,Παρίσης, Λόρτος, Λυσσαρίδης, Χρ. Οικονομίδης κ.α.), τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου,  πρώην προπονητές(Ροδόπουλος,Μαρκόπουλος, Γκούμας, Αλεξανδρής), αντιπάλους(Ανανιάδης, Τσουμής,Παπαγεωργίου,Πολίτης) δημοσιογράφους και πολλούς άλλους.

Δημόκριτοςμπάσκετ