Αθλητισμός|17.01.2019 10:28

ΑΕΚ: Σε αναµµένα κάρβουνα για την ποινή της UEFA

Σταύρος Καζαντζόγλου

Αυτήν τη φορά, µάλιστα, τα πράγµατα είναι εξόχως πιο σοβαρά από µια αγωνιστική αποτυχία, καθώς συνδέονται µε την ευρωπαϊκή προοπτική του συλλόγου. Η απόφαση της UEFA για τα επεισόδια που στιγµάτισαν την αναµέτρηση της ΑΕΚ µε τον Αγιαξ στο Champions League εκκρεµεί από την εκδίκαση που έχει γίνει από τις 13 ∆εκεµβρίου και προβάλλει σαν δαµόκλειος σπάθη.

Στην ΑΕΚ γνωρίζουν από την πρώτη στιγµή πως τα πράγµατα δεν είναι εύκολα. Η ρίψη βόµβας µολότοφ µέσα στο γήπεδο είναι κάτι που έκανε αίσθηση στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και το κατηγορητήριο ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό. Η ΑΕΚ είχε αιτηθεί να παραστεί -κάτι που δεν αποτελεί πρακτική στην UEFA-, αλλά το αίτηµα δεν έγινε αποδεκτό. Η κατάσταση έγινε ακόµα πιο περίπλοκη µετά την ατάκα του Αυστριακού Χέρµπερτ Χούµπελ (µέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης), που φέρεται να αναρωτήθηκε: «∆ηλαδή, τι θα λέτε αν η ΑΕΚ τιµωρηθεί µε διετή αποκλεισµό από την Ευρώπη;».

Στην ΑΕΚ προσπάθησαν να αντιµετωπίσουν µε ψυχραιµία το θέµα. Τόνισαν πως δεν µαθαίνει κανείς αποφάσεις της πειθαρχικής της UEFA πριν βγουν επίσηµα και σταλούν στις οµάδες, και εκτιµούσαν πως η συγκεκριµένη αναφορά δεν προαναγγέλλει τιµωρία της ΑΕΚ. Ισως να είναι έτσι. Αλλά ακόµα κι αν αυτό ισχύει, δεν αναιρεί πως τα σύννεφα που συνωστίζονται πάνω από τον «κιτρινόµαυρο» ουρανό παραπέµπουν κυρίως προς το... µαύρο χρώµα.

Οι προσωπικές εκτιµήσεις παραγόντων της ΑΕΚ είναι πως θα είναι υπερβολική τυχόν ποινή αποκλεισµού από την Ευρώπη, ακόµα και µε αναστολή. Από την άλλη, όµως, µόνο και µόνο ο χρόνος αναµονής δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης για την ευρωπαϊκή οµοσπονδία. Στην ΑΕΚ δεν έχουν ενηµέρωση, αλλά εκτιµούν πλέον πως έχει φτάσει η άκρη του νήµατος και από µέρα σε µέρα αναµένεται η απόφαση.

Παράλληλα, στην ΑΕΚ περιµένουν και τον ορισµό της εκδίκασης για την προσφυγή που έχουν καταθέσει στο CAS κατά της απόφασης αφαίρεσης τριών βαθµών για τα επεισόδια στο ντέρµπι µε τον Ολυµπιακό. Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, ήδη ορίστηκαν οι δικαστές και στην ΑΕΚ περιµένουν να εκκινήσει η διαδικασία, προσδοκώντας σε επιστροφή των βαθµών.

UEFAεπεισόδιαΑΕΚΑγιαξChampions League