Αθλητισμός|22.06.2021 12:22

Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν ποντάρουμε στο NBA!

Newsroom

Όταν πρόκειται για το στοίχημα στο NBA είναι συχνό φαινόμενο η έκφραση της απλής πεποίθησης πως η ομάδα «Α» είναι αισθητά ανώτερη από την ομάδα «Β» και ως εκ τούτου λαμβάνει το ανάλογο υπέρ της ποντάρισμα. Η εκτίμηση αυτή πολύ πιθανό να επαληθευτεί στο 50% των περιπτώσεων. Ωστόσο, δεν αποτελεί την κατάλληλη λύση για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμο κέρδος.

Τα στατιστικά αποτελούν πάντα ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα στα χέρια των παικτών, αρκεί βέβαια να γνωρίζετε τη σημασία τους προκειμένου να τα λάβετε υπόψη. Οι πόντοι που σημειώνει για παράδειγμα κατά μέσο όρο μια ομάδα καθώς και οι πόντοι που δέχεται, είναι σίγουρα σημαντικά στατιστικά στοιχεία. Για να φτάσετε όμως στον στόχο του μακροπρόθεσμου κέρδους απαιτείται να ψάξετε λίγο βαθύτερα προκειμένου να εφαρμόσετε την καλύτερη δυνατή στρατηγική.

Οι αρχάριοι – κυρίως - παίκτες τείνουν να υποπίπτουν στα ίδια λάθη που στο τέλος μιας μακράς στοιχηματικής περιόδου τους κοστίζουν. Τα πέντε πιο συχνά εμφανιζόμενα είναι τα παρακάτω:

5. Η αγνόηση της έδρας

Το πρώτο και βασικότερο λάθος που κάνουν οι παίκτες του στοιχήματος είναι να αγνοούν την έδρα όπου διεξάγεται μια αναμέτρηση. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα που πρέπει πάντα να φιλτράρεται και να λαμβάνεται υπόψη κατά την τοποθέτηση ενός στοιχήματος στο ΝΒΑ.

Ας υποθέσουμε πως οι Sacramento Kings με απολογισμό 42-20 (νίκες-ήττες) υποδέχονται τους Atlanta Hawks με απολογισμό 30-32. Προφανής επιλογή είναι φυσικά η νίκη των Kings που έχουν να επιδείξουν καλύτερες επιδόσεις και επιπλέον έχουν για σύμμαχο την έδρα. Ωστόσο, είναι το σημείο όπου πρέπει να εμβαθύνουμε και να εξετάσουμε την εντός έδρας συμπεριφορά των Kings και παράλληλα τις εκτός έδρας επιδόσεις των Hawks. Κάνοντας τον απαραίτητο έλεγχο, παρατηρούμε πως οι Sacramento Kings παρουσιάζουν έναν ιδιαίτερα φτωχό εντός έδρας απολογισμό, 11-20, την ώρα που οι Atlanta Hawks τα πηγαίνουν καλύτερα εκτός έδρας με απολογισμό 19-12. Με βάση τα παραπάνω, ο μέσος παίκτης σίγουρα θα αναθεωρήσει την αρχική του άποψη περί «τυφλού» πονταρίσματος στην ομάδα του Σακραμέντο.

4. Η αγνόηση των «key stats»

Οι πόντοι που κατά μέσο όρο πετυχαίνει κάθε ομάδα αποτελούν ένα σημαντικό κριτήριο αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό που πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά, είναι η προέλευση των πόντων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα που πετυχαίνει τους περισσότερους πόντους εντός ρακέτας παρουσιάζει μεγαλύτερα ποσοστά συνέπειας στο σκοράρισμα, καθώς πρόκειται για πιο «εύκολους» πόντους. Αντιθέτως, μια ομάδα που ως επί τω πλείστων σκοράρει εκτός ρακέτας παρουσιάζει μεγαλύτερη αστάθεια ως προς το σύνολο των πόντων ανά αγώνα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, εξίσου σημαντικός είναι και ο αριθμός των λαθών στα οποία υποπίπτει κάθε ομάδα. Για παράδειγμα, όταν μια ομάδα πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 70 επιθέσεις αλλά κάνει 8 λάθη, σημαίνει πως θα έχει 62 ευκαιρίες να σκοράρει. Μια ομάδα όμως με 75 επιθέσεις και 15 λάθη, σημαίνει πως θα έχει 60 ευκαιρίες να στείλει τη μπάλα στο καλάθι. Οι δύο επιπλέον ευκαιρίες μπορεί να φαίνονται αμελητέα ποσότητα, αλλά στην πράξη μπορούν να κάνουν τη διαφορά ακόμα και ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Για τους παίκτες τώρα που επιλέγουν τις αγορές Under/Over, το βασικό που πρέπει πάντα να ελέγχουν είναι οι δείκτες επιθετικής και αμυντικής λειτουργίας. Μπορεί ο γρήγορος ρυθμός μιας αναμέτρησης να καθιστά το Over (στο σύνολο των πόντων) ιδανική επιλογή, αλλά το ζητούμενο είναι τα αποτελέσματα του ρυθμού αυτού. Μια ομάδα που πραγματοποιεί πολλές επιθέσεις, δεν σημαίνει ότι φτάνει και σε ένα υψηλό σκορ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να ελέγχετε την επιθετική αποτελεσματικότητα μιας ομάδας, ενώ ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την αμυντική της λειτουργία.

3. Η λανθασμένη ερμηνεία των αριθμών

Οποιοδήποτε στατιστικό στοιχείο κι αν περιλαμβάνεται στη μελέτη σας, θα πρέπει να το εξετάσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξάγει τα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα. Για παράδειγμα, είναι συνετό να αναρωτηθείτε αν ο υψηλός μέσος όρος πόντων μιας ομάδας οφείλεται στις εξαιρετικές της δυνατότητες ή απλά στο ευνοϊκό πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών.

Ας επιστρέψουμε στο προηγούμενο παράδειγμα και την αναμέτρηση Sacramento Kings – Atlanta Hawks υποθέτοντας πως βρισκόμαστε στην 5η αγωνιστική. Οι Kings τρέχουν σερί 4-0 και οι Hawks 1-3. Παράλληλα οι Kings παρουσιάζουν καλύτερα στατιστικά τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Αυτό που έχει όμως σημασία στην προκειμένη περίπτωση είναι πως βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν και το δείγμα που έχουμε είναι ιδιαίτερα μικρό.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό οι Kings να έχουν φτάσει στο απόλυτο των τεσσάρων νικών έχοντας αντιμετωπίσει κάποιες από τις πιο αδύναμες ομάδες του πρωταθλήματος, την ώρα που οι Hawks δύναται να έχουν αναμετρηθεί με ομάδες ιδιαίτερα δυσκολοκατάβλητες και μάλιστα να έχουν ηττηθεί οριακά. Με βάση το σενάριο αυτό, είναι εξαιρετικά πιθανό στους επόμενους αγώνες να δούμε τα στατιστικά να αλλάζουν και για τις δύο υπό εξέταση αντιπάλους.

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι άκρως σημαντική η σωστή ερμηνεία της μεταξύ τους παράδοσης. Ας υποθέσουμε πως η ομάδα από το Σακραμέντο διατηρεί ρεκόρ 6-1 κόντρα στην αντίστοιχη από την Ατλάντα στα τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια. Βρισκόμαστε όμως σε μια νέα σεζόν κάτι που σημαίνει πιθανότατα πως τίθενται αντιμέτωπες δύο νέες ομάδες. Άλλωστε υπάρχει και ο άγραφος κανόνας που θέλει τις παρελθοντικές επιτυχίες (ή αποτυχίες) να μην εγγυώνται ανάλογη συνέχεια.

2. Η λανθασμένη εκτίμηση της αξίας

Η έννοια της «αξίας» αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία στο στοίχημα. Μπορεί να ποντάρετε σε καθημερινή βάση στο φαβορί μιας αναμέτρησης και το 60% των επιλογών σας να επαληθευτεί. Αυτό όμως δε σημαίνει πως σε μακροπρόθεσμη βάση θα οδηγηθείτε στο κέρδος, με δεδομένες τις σχετικά χαμηλές αποδόσεις που συνοδεύουν τα φαβορί. Για να επιτευχθεί ο στόχος του μακροπρόθεσμου κέρδους, απαιτείται η εύρεση στοιχημάτων με αξία (value bets), κάτι που μια μεγάλη μερίδα παικτών τείνει να αγνοεί.

Στο ΝΒΑ και γενικότερα στο μπάσκετ υπάρχουν δύο βασικές αγορές στοιχηματισμού. Η αγορά «χάντικαπ» όπου και οι δύο ομάδες προσφέρονται στην ίδια – σχεδόν - απόδοση, συνοδευόμενες αμφότερες από ένα συγκεκριμένο +/- χάντικαπ πόντων. Η γηπεδούχος ομάδα για παράδειγμα προσφέρεται σε απόδοση 1.90 με -1.5 χάντικαπ και η φιλοξενούμενη στην ίδια απόδοση με το χάντικαπ στο +1.5. Η δεύτερη αγορά αποκαλείται «moneyline» και αφορά απλά τον νικητή της αναμέτρησης. Οι αποδόσεις αυτές δύναται να ορίζονται στο 1.80 για τη γηπεδούχο ομάδα και στο 2.10 για τη φιλοξενούμενη. Ας υποθέσουμε πως επιλέγετε να ρισκάρετε στη νίκη της γηπεδούχου. Με την αγορά χάντικαπ θα πρέπει η γηπεδούχος να επικρατήσει με τουλάχιστον δύο πόντους διαφορά προκειμένου το στοίχημα σας να αποβεί κερδισμένο. Με την αγορά moneyline θα πρέπει απλά να φτάσει στη νίκη. Όπως παρατηρείτε, στο συγκεκριμένο παράδειγμα η αγορά moneyline είναι περισσότερο ασφαλής και προσφέρει μεγαλύτερη αξία καθώς στην περίπτωση της αγοράς χάντικαπ όπου «κυνηγάτε» μια ελάχιστα μεγαλύτερη απόδοση, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η γηπεδούχος να επικρατήσει με ακριβώς 1 πόντο διαφορά και το στοίχημα σας να μην επιβεβαιωθεί.

Σημειώνεται πως οι δύο ανωτέρω αγορές διαμορφώνονται διαφορετικά για κάθε αναμέτρηση, κάτι που σημαίνει πως σε άλλες περιπτώσεις η αξία δύναται να κρύβεται στην αγορά «χάντικαπ» είτε υπέρ της γηπεδούχου είτε υπέρ της φιλοξενούμενης.

1.Στοίχημα βάσει συναισθημάτων

Αναλύοντας τα τέσσερα προηγούμενα λάθη που παρατηρούνται από μια μεγάλη μερίδα παικτών του στοιχήματος, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως όλα έχουν να κάνουν με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια που αφορούν τη γενική συμπεριφορά των ομάδων όπως αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά.

Το τελευταίο ωστόσο λάθος στο οποίο υποπίπτουν ουκ ολίγοι παίκτες αφορά ένα άλλο εντελώς διαφορετικό πεδίο: τις επιλογές που βασίζονται σε πιθανά συναισθήματα για συγκεκριμένες ομάδες και οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Το στοίχημα -και τα προγνωστικά NBA στην προκειμένη περίπτωση- απαιτεί αντικειμενικότητα και στο πλαίσιο αυτό καλείστε να επιδείξετε εμπιστοσύνη στους αριθμούς αφήνοντας εκτός παιχνιδιού τους συναισθηματισμούς.

NBAμπάσκεττζόγος