Αθλητισμός|28.06.2021 00:15

Βέλγιο - Πορτογαλία 1-0: Κόκκινοι Διάβολοι αποκαθήλωσαν τους πρωταθλητές Ευρώπης

Newsroom

Το εξαιρετικό Βέλγιο του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έβαλε τέλος στο όνειρο της πρωταθλήτριας Ευρώπης Πορτογαλίας για το repeat. Ενα γκολ-κεραυνός του Τόργκαν Αζάρ ήταν αρκετό ώστε οι Κόκκινοι Διάβολοι να αποκαθηλώσουν τους πρωταθλητές Ευρώπης που έκαναν κατάθεση ψυχής στο γήπεδο, ιδίως στο β' ημίχρονο. Το πολυπόθητο γκολ της ισοφάρισης δεν ήρθε για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο και το Βέλγιο πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη-πρόκριση με 1-0 που το φέρνει πλέον σε έναν νέο πρόωρο «τελικό» απέναντι στην επίσης φιλόδοξη Ιταλία στην προημιτελική φάση το βράδυ της Παρασκευής 2/7 (22.00) στο Μόναχο. Οι Βέλγοι που δίνουν το παρών στην οχτάδα για δεύτερο σερί τουρνουά (όπως και το 2016 στη Γαλλία), τούτη τη φορά ψάχνουν την υπέρβαση θέλοντας να επαναλάβουν το highlight της παρουσίας τους στα Euro: τη συμμετοχή σε τελικό, όπως έκαναν το 1980.

Κεραυνός Αζάρ

Στο πρώτο ημίχρονο ήταν φανερή η διάθεση και των δύο ομάδων για να παίξουν με ασφάλεια, δίχως πολλά ρίσκα και με όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες πίσω από την μπάλα. Εξ ου και οι ελάχιστες καλές φάσεις μολονότι το παιχνίδι είχε ρυθμό, τρεξίματα, ένταση και πάθος. Η Πορτογαλία απείλησε για πρώτη και τελευταία φορά με μια εκτέλεση φάουλ του Κριστιάνο που απομάκρυνε ο Κουρτουά, ενώ το Βέλγιο μέχρι και το 42' δεν είχε ούτε μία τελική on target! 

Σταδιακά πάντως οι Βέλγοι από το 30' και μετά άρχισαν να πατούν καλύτερα στο γήπεδο, να κουβαλούν περισσότερη ώρα την μπάλα. Και τελικά βρήκαν το πολυπόθητο γκολ στο 42' με κεραυνό του Τοργκάν Αζάρ έξω από την περιοχή (1-0). 

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με το Βέλγιο να χάνει τον κεντρικό του εγκέφαλο καθώς στο 48' ο Ντε Μπρόινε τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε. Η Πορτογαλία άρχισε να γίνεται πιο πιεστική και απειλητική, δημιουργώντας πια και τις πρώτες κλασικές της φάσεις στο ματς: με τον Ζότα στο 58', με τον Φέλιξ στο 61', ενώ στο 82' είχε και δοκάρι σε ωραίο σουτ του Γκερέιρο. Η πίεση της ομάδας του Σάντος συνεχίστηκε μέχρι τέλους αλλά το γκολ δεν ήρθε ποτέ. Το Βέλγιο αμύνθηκε αποτελεσματικά, κράτησε το μηδέν και πήρε τη μεγάλη πρόκριση για την οχτάδα.

Βέλγιο: Κουρτουά, Αλντεβάιρελντ, Βερμάλεν, Βερτόνχεν, Μενιέ, Τίλεμανς, Βίτσελ, Τ. Αζάρ (90'+5' Ντεντόνκερ), Ντε Μπρόινε (48' Μέρτενς), Λουκάκου, Ε. Αζάρ (87' Καράσκο).

Πορτογαλία: Πατρίσιο, Νταλότ, Πέπε, Ρούμπεν Ντίας, Γκερέιρο, Ρενάτο Σάντσες (78' Ολιβέιρα), Παλίνια (78' Ντανίλο), Μουτίνιο (55' Μπρούνο Φερνάντες), Μπερνάρντο Σίλβα (55' Φέλιξ), Ρονάλντο, Ζότα (70' Αντρέ Σίλβα).

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Δέλτα: Σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε εκπαιδευτικούς και εστίαση

Πανελλαδικές 2021: Νέα επαγγέλματα που κερδίζουν έδαφος προς μια επιτυχημένη σταδιοδρομία

Γνωστός τούρκος μπακλαβατζής μηνύει την κυβέρνηση Ερντογάν

Μαύρη Θάλασσα: «Φωτιά» βάζει άσκηση του ΝΑΤΟ - Τα απόρρητα έγγραφα και η αντίδραση από Ρωσία

Απαγόρευση κυκλοφορίας τέλος - Τι ισχύει για εργαζόμενους και self test

Euro 2020EuroEuro 2021Εθνική ΒελγίουΕθνική Πορτογαλίας