Αθλητισμός|28.06.2021 10:13

Σάλος με σφυροβόλο που προκρίθηκε στο Τόκιο και γύρισε την πλάτη στη σημαία των ΗΠΑ

Κώστας Ασημακόπουλος

Λίγες ώρες πριν σβήσει τα 32 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων της (έχει γεννηθεί 29 Ιουνίου 1989) η ακτιβίστρια αμερικανίδα σφυροβόλος Γκουέν Μπέρι κατάφερε και πάλι να κλέψει την παράσταση. Αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών (τράιαλς) όπου κρίθηκαν πολλές προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η εκκεντρική σφυροβόλος πήρε την τρίτη θέση στο αγώνισμα της και μαζί την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για δεύτερη φορά στην καριέρα της.

T

Γύρισε την πλάτη της

Κατά την διάρκεια της απονομής όμως μόλις άκουσε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ γύρισε την πλάτη της στη σημαία προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις ενώ παράλληλα έβαλε φωτιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μπέρι είναι γνωστή ακτιβίστρια και μέσα από τις απονομές στις διακρίσεις της έχει προβεί σε διαμαρτυρίες προκαλώντας άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά σχόλια. Πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για ασέβεια προς τα σύμβολα και τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ.

T

Δεν προβλέπονταν στο πρωτόκολλο

Αυτή τη φορά διαμαρτυρήθηκε επειδή κατά τη διάρκεια της απονομής στο αγώνισμα της σφυροβολίας έπαιξε ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ κάτι που δεν προβλέπεται με βάση το πρωτόκολλο της διοργάνωσης.

Στα δοκιμαστικά των ΗΠΑ δεν ακούγεται ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ σε κάθε απονομή αγωνίσματος καθώς δεν πρόκειται για διεθνή διοργάνωση αλλά μία φορά στο τέλος των αγωνισμάτων. Το Σάββατο είχε προγραμματιστεί να παίξει ο Εθνικός ύμνος στις 17:20 αλλά στις 17:25 έγινε η απονομή της σφυροβολίας και έτσι συνέπεσε με τη διαδικασία απονομής των μεταλλίων όπου η Μπέρι ήταν στην 3η θέση και εξασφάλισε θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

T

«Ακτιβίστρια Αθλήτρια»

Η Μπέρι μόλις άκουσε τον Εθνικό Υμνο γύρισε την πλάτη της στην αμερικανική σημαία έβαλε το αριστερό χέρι στον γοφό της και άρχισε να κουνάει τα πόδια της. Γύρισε την πλάτη της στη σημαία και στο φινάλε του εθνικού ύμνου τοποθέτησε στο κεφάλι της ένα μαύρο μπλουζάκι που έγραφε «Ακτιβίστρια Αθλήτρια».

«Μου το έκαναν επίτηδες»

«Εκτιμώ πως μου το έκαναν επίτηδες και για αυτό εκνευρίστηκα. Δεν ήταν σύμπτωση η ανάκρουση του εθνικού ύμνου τη στιγμή που ήμουν στο πόντιουμ και ένιωσα την ανάγκη να αντιδράσω» είπε η Μπέρι, ενώ οι διοργανωτές σε ανακοίνωση τους ανέφεραν πως κάθε ημέρα τέτοια ώρα γίνεται η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας και πως πρόκειται για καθαρή σύμπτωση.

T

Δίχασε τους Αμερικανούς

Η νέα αντίδραση της Μπέρι δίχασε και πάλι το διαδίκτυο καθώς οι οπαδοί της έγραψαν πως έχει θάρρος να αντιδράει και να λέει την άποψη της, ενώ άλλοι έγραψαν πως η στάση της είναι μία ακόμα προσβολή προς το αμερικανικό έθνος τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να την στείλουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ.

T

Αντίδραση κατά του Τραμπ

Το 2019 η Μπέρι είχε εξοργίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και τους οπαδούς του καθώς μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Παναμερικούς Αγώνες το 2019, είχε υψώσει την γροθιά της κατά την ολοκλήρωση της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της χώρας. Οπως δήλωσε η ίδια αργότερα ήταν αντίδραση για την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ κατά των μαύρων

T

T

Μάλιστα αρχικά της επιβλήθηκε τιμωρία αποκλεισμού αλλά τελικά η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ πιέστηκε αργότερα να υποσχεθεί ότι δεν θα τιμωρήσει τους αθλητές για ειρηνικές διαδηλώσεις στο Τόκιο αυτό το καλοκαίρι.

T

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Τα «μπόνους» στους εμβολιασμένους, οι αντιδράσεις και η κρίσιμη μάχη του τουρισμού

Γλυκά Νερά: Αποφασίζει σήμερα η δικαιοσύνη για το μέλλον της μικρής Λυδίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οριστικό τέλος από σήμερα - Όλες οι αλλαγές

Self Test: Τι αλλάζει από σήμερα - Ποιοι δεν θα κάνουν

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με δύο νεκρούς στη δυτική έξοδο της πόλης

σφυροβολίαδιαμαρτυρίαΗΠΑΟλυμπιακοί Αγώνεςακτιβίστρια