Αθλητισμός|17.01.2019 22:55

Euroleague: Ο Ολυμπιακός «έπνιξε» στο ΣΕΦ τη Χίμκι

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Οι ερυθρόλευκοι από την αρχή του αγώνα ήταν συγκεντρωμένοι στον στόχο τους και δεν επέτρεψαν στους Ρώσους να φύγουν με το ροζ φύλλο αγώνα από το Φάληρο.

Οι παίκτες του Μπλατ παίζοντας πολύ καλή άμυνα δέχθηκαν 36 πόντους στις τρεις πρώτες περιόδους, να πανηγυρίσει την 12η του νίκη και να συνεχίσει να βαδίζει στο πλάνο του που λέει ότι αν νικήσει όλα τα εντός έδρας, έτσι που είναι το δικό του πρόγραμμα και των αντιπάλων, έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι στο τέλος στην πρώτη τετράδα της κατάταξης. Ο Παπανικολάου ήταν η αιχμή του δόρατος και έδωσε τις λύσεις στα λεπτά της επιθετικής δυστοκίας, o Βεζένκοφ συνέχισε την διαρκώς ανοδική του πορεία και δείχνει πρωταγωνιστικές τάσεις. Την αποθέωση γνώρισε ο Γιώργος Μπαρτζώκας όταν μπήκε στο γήπεδο και ανταπέδωσε με χαιρετισμό και το χέρι στο μέρος της καρδιάς.

Ο Ολυμπιακός είχε μια σημαντική ιδιαιτερότητα στην αρχική του πεντάδα, αφού ήταν η πρώτη φορά στα 19 ευρωπαϊκά ματς που δεν βρισκόταν σε αυτήν ο Γιώργος Πρίντεζης. Είχε όμως παρόντα τον Νίκολα Μιλουτίνοφ και τα οφέλη φάνηκαν από νωρίς. Το... σκιάχτρο ώθησε  την Χίμκι σε ομοδιάσταση επιθετική ανάπτυξη με τρίποντα που δεν έβρισκαν τον στόχο, ο Ολυμπιακός έτρεχε σωστά στην επίθεση και έφτανε σε εύκολα καλάθια και απο το 5-3 πήγε με σερί 9-0 στο 14-3 στο 5'45'' και έκλεισε το δεκάλεπτο με 20-11 έχοντας έξι ασίστ έναντι μίας των Ρώσων που είχαν και 1/7 τρίποντα!

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο, για τα οκτώ πρώτα του λεπτά. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έχασε τον δρόμο προς το καλάθι, η Χίμκι με τον Τζένκινς βρήκε το μακρινό σουτ και στο 18' το σκορ είχε γίνει 23-22, με τον Ολυμπιακό να έχει σκοράρει μόλις ένα τρίποντο με τον Παπανικολάου.

Σε εκείνο το σημείο η Χίμκι τα έχασε. Μαζεμένα αβίαστα λάθη έδειξαν ξανά στον Ολυμπιακό τον δρόμο προς το εύκολο καλάθι και σκοράροντας εννέα πόντους σε δύο λεπτά, ενώ είχε μόλις τρεις στα προηγούμενα οκτώ, αλλά κυρίως κρατώντας ανέπαφο το καλάθι του με τον Μιλουτίνοφ να έχει επιστρέψει μετά τις ανάσες που πήρε, πήγε στο ημίχρονο με 32-22, διαφορά διψήφια και μεγαλύτερη από αυτήν της πρώτης περιόδου! Η άμυνα που είχε κρατήσει την συνήθως δημιουργική Χίμκι σε 22 πόντους, 4 ασίστ και 2/13 τρίποντα ήταν το δυνατό σημείο.

Ο Ολυμπιακός είχε βρει την συνταγή, την εμφάνισε και στην τρίτη περίοδο με... γαρνιτούρα όμως πλέον τον ασταμάτητο σκόρερ Κώστα Παπανικολάου να βάζει τρίποντα και όχι μόνο και έτσι στο 25', οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν στο +20, 48-28 και κυρίως είχαν αποδιοργανώσει και απορρυθμίσει πλήρως τους αντιπάλους, έχοντας βάλει τις βάσεις για μια άνετη νίκη χωρίς άγχη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπλατ): Ουίλιαμς-Γκος 3(1), Τουπάν, Σπανούλης 6, Μιλουτίνοφ 13, Στρέλνιεκς 11(3), Βεζένκοφ 14(2), Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 14(4), Μάντζαρης, Μπόγρης, ΛεΝτέι.

ΧΙΜΚΙ (Μπαρτζώκας): Μποστ 3(1), Κρόκερ 10(2), Βιάτλσεφ 2, Γκριν, Μάρκοβιτς 2, Γκιλ 9(1), Γκουμπάνοφ, Ζούμπκοφ, Τζένκινς 4, Τόμας 6, Μίκι 21(2). 

ΟλυμπιακόςΧίμκιEuroleague