Αθλητισμός|06.07.2021 11:50

Euro: Η τραγική ιστορία της πρωταθλήτριας Δανίας του ’92 που θέλoυν φέτος να εξορκίσουν για τον Έρικσεν

Νίκος Τζιανίδης

Το Euro του 2021 άρχισε μ’ ένα κρότο! Το Euro του 1992 τέλειωσε μ’ ένα λυγμό… Και τώρα και τότε ανάμεσα στο λυγμό και στον κρότο βρέθηκε μια εθνική ομάδα, η Δανία.

Στον δεύτερο αγώνα της φετινής διοργάνωσης, που θα ήταν περσινή αν ο κορονοϊός δεν έφερνε τα πάνω κάτω και στο χρόνο, κατέρρευσε στο γήπεδο ο Κρίστιαν Έρικσεν. Η Δανία αγωνιζόταν με τη Φινλανδία και μέχρι του τέλους της μονομαχίας ουδείς ασχολήθηκε με το ποιος νίκησε, ποιος έβαλε γκολ κι αν το VAR είδε κορδόνι παίκτη να βγαίνει οφ σάιντ... Τα «ποδοσφαιρικά» τα έσπρωξε στην άκρη, όπως η πανδημία την καθημερινότητά μας, και η αγωνία για την υγεία του αρχηγού των Δανών, ήταν το συναίσθημα που έκανε τη Γη να γυρίζει σε πιο αργούς ρυθμούς. Όλα πήγαν καλά. Ο Έρικσεν «πέθανε», αλλά «αναστήθηκε» και όλοι έβγαλαν από τα στήθια τους εκείνο το δηλητηριώδες διοξείδιο του άνθρακα το ανακατεμένο με την ένταση, το άγχος και τον τρόμο με ένα ξεφύσημα. Τώρα οι Δανοί θέλουν να πάρουν το Κύπελλο και να το απονείμουν στον Έρικσεν που, πριν αυτοί βρεθούν στον ημιτελικό εκείνος νίκησε το θάνατο και κατέκτησε το ανεκτίμητο τρόπαιο της ζωής!

Κι όλα αυτά, έφεραν στο νου, σαν σύννεφα που ταξιδεύουν από παλιά καταιγίδα που ξέσπασε στα βουνά της μνήμης και κατεβαίνει στους κάμπους του «σήμερα», την τραγική ιστορία της Εθνικής Δανίας του 1992.

Τότε λοιπόν που οι «ψαράδες» του Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν πέτυχαν τη μεγαλύτερη έκπληξη στην Ιστορία του ποδοσφαίρου - πριν η Ελλάδα αμφισβητήσει τη λέξη «έκπληξη» και την Ιστορία του ποδοσφαίρου – μια τραγική ιστορία ήταν σε εξέλιξη.
Ο μέσος της Εθνικής Κιμ Βίλφορτ βρισκόταν με ο μισό του κορμί στο γήπεδο και το άλλο μισό με το μυαλό του ολόκληρο στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με λευχαιμία η κορούλα του.

Ο Βίλφορτ παρακολουθεί αγώνα της Δανίας με την κορούλα του Λίνε/ copyright: YouToube

Στο πρώτο ματς με την Αγγλία οι Δανοί ήρθαν ισόπαλοι 0-0, στο δεύτερο με τους Σουηδούς ηττήθηκαν 1-0. Η Δανία είχε σχεδόν αποκλειστεί. Ήθελε νίκη και συνδυασμό αποτελεσμάτων. Ο Βίλφορτ δέχτηκε τότε ένα τηλεφώνημα απόγνωσης από τη σύζυγό του: «Γύρισε πίσω το παιδί δεν είναι καλά!». Και ο Βίλφορτ έφυγε! Και οι Δανοί με έναν υπέροχο Μπρίαν Λάουντρουπ νίκησαν τη Γαλλία του Παπέν και προκρίθηκαν στους ημιτελικούς. Τον αγώνα τον είδε ο Βίλφορτ πλάι στην στην 7χρονη κόρη του, που μόλις τέλειωσε το ματς έπιασε το χέρι του πατέρα της, τον κοίταξε στα μάτια και το σβησμένο βλέμμα της έγινε ξανά φωτιά, όπως ενός παιδιού 7 χρονών, όταν πάνε να του κλέψουν το παιχνίδι! «Πατέρα, του είπε ψιθυριστά, γύρισε πίσω και πάρε το κύπελλο για μένα»!

Γύρισε, νίκησε και αφιέρωσε τη νίκη στη Λίνε

Κι ο Βίλφορτ γύρισε, πέτυχε γκολ στον τελικό κι όλη η Δανία έπαιξε για τη μικρή Λίνε και άρπαξε το τρόπαιο από τους αδηφάγους Γερμανούς και το αφιέρωσε στη 7χρονη κορούλα του, που είδε και εκείνο το ματς από την τηλεόραση σε ένα ψυχρό νοσοκομείο. 
Κι όπως τα παραμύθια του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έχουν σχεδόν πάντα ένα σκληρό και απάνθρωπο τέλος, έτσι και η μικρούλα Λίνε ακολούθησε τις νεράιδες των παραμυθιών στον κόσμο τους, έξι εβδομάδες μετά, αφού πρώτα είχε χαϊδέψει το ασημένιο κύπελλο που έκανε αθάνατη μόνο εκείνη την ομάδα… στις σελίδες της Ιστορίας. Γιατί στην ζοφερή πραγματικότητα ο χάρος δεν ξέρει από Euro και τέτοια ανθρώπινα παιχνίδια κι όταν αποφασίσει να θερίσει, ψυχρά κι άσπλαχνα θερίζει.

Κι ο προπονητής εκείνης της ομάδας των «ψαράδων», που τον ακολούθησαν σαν τον Μεσία του ποδοσφαίρου, στα βήματα προς το όρος της αποθέωσης, «έφυγε» χωρίς ποτέ να του αναγνωρίσουν τη συμβολή του. Ο Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν δεν ήταν ποτέ συμπαθής στους ομοεθνείς του κι αν η ΟΥΕΦΑ τον ανακήρυξε προπονητή της χρονιάς, δεν έκαναν το ίδιο οι Δανοί. Όταν χρόνια μετά αποφάσισαν να τιμήσουν τον άνθρωπο που τους χάρισε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, τους πρόλαβε ο χάρος: Ο Νίλσεν πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο πικραμένος για τη στάση των συμπατριωτών του. Έτσι τα ‘χουν τα παραμύθια στη Δανία: Η Μικρή Γοργόνα χάνεται στα βάθη, ο Μολυβένιος Στρατιώτης στη φωτιά του τζακιού και το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα πεθαίνει στην παγωνιά των ανθρώπων…

Τώρα αν οι Δανοί νικήσουν τους Άγγλους και φθάσουν στον τελικό και σηκώσουν ένα ακόμη τρόπαιο, ε αυτό θα είναι ένα ακόμη παραμύθι, που όμως ο ήρωας, ο Κρίστιαν Έρικσεν, θα στοιχειώσει τις βουλές του σκοτεινού Άντερσεν. Και το «...ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» θα έχει πια αντίκρισμα. Για να δούμε… 

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός - Εμβολιασμός εφήβων: Ξεκινά για παιδιά από 15 έως 17 ετών

Γλυκά Νερά: Χαμογελαστός ο Αναγνωστόπουλος, «λες και πήγαινε κρουαζιέρα»

Hλεκτρονικός φάκελος οχήματος με στοιχεία στο gov.gr - Ανοίγει ο δρόμος για πρόστιμα

Μέσα Μεταφοράς: Στάσεις εργασίας σε μετρό και λεωφορεία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

Εθνική ΔανίαςEuro 2020EuroΚρίστιαν Ερικσεν