Αθλητισμός|09.07.2021 17:00

Γιάννης Μπουρούσης: Έβαλε τίτλους τέλους στη μεγάλη καριέρα του

Newsroom

Ο Γιάννης Μπουρούσης ανακοίνωσε μέσω social media την απόσυρση του από την ενεργό δράση, ακολουθώντας τον Βασίλη Σπανούλη και τον Νίκο Ζήση στο καλοκαίρι των αποχωρήσεων. Πρόκειται για το τέλος εποχής για ακόμη έναν μεγάλο του ελληνικού μπάσκετ που διέγραψε μια μεγάλη και επιτυχημένη πορεία στα γήπεδα. Μια καριέρα που άρχισε επαγγελματικά το 2001 από την ΑΕΚ κι έφτασε μέχρι την κορυφή. Σε ηλικία 38 ετών, ο έμπειρος σέντερ πήρε την απόφαση να σταματήσει, έχοντας παίξει κατά σειρά σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Αρμάνι Μιλάνο, Ρεάλ, Μπασκόνια, Παναθηναϊκό, Ζεϊζάνγκ Λάιονς, Γκραν Κανάρια και Περιστέρι, ενώ φυσικά αποτέλεσε μέλος της Εθνικής ομάδας επί 15 χρόνια.

Η δήλωση τέλους από τον Μπουρούση

«Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, όσο και να μην θέλει κανείς να το αποδεχθεί. Έπειτα από 21 χρόνια, στα οποία έδωσα και την ψυχή μου στα γήπεδα, ήρθε η ώρα να πω το δικό μου αντίο. Το ψιλόλιγνο παιδί από την Καρδίτσα, έζησε περισσότερα απ’ όσα ονειρεύτηκε, μέσα από το ταξίδι του με την «πορτοκαλί θεά». Πολύ μεγάλες χαρές, τίτλους και διακρίσεις, αναγνώριση και αποδοχή από την ελίτ του αθλήματος στην Ευρώπη, αλλά και απογοητεύσεις, γιατί κι αυτές είναι μέσα στην ζωή. Μια καριέρα γεμάτη, που δεν μπορούσα να ονειρευτώ ξεκινώντας να παίζω μπάσκετ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Όλα αυτά τα χρόνια στην αθλητική μου διαδρομή είχα την χαρά και την τιμή να φορέσω την φανέλα κορυφαίων ομάδων στην Ευρώπη και αυτό με κάνει υπερήφανο. Από την Καρδίτσα ήρθα στην ΑΕΚ, όπου έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, ακολούθησε η Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός, έπειτα η Αρμάνι Μιλάνο, η «βασίλισσα» της Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, η Λαμποράλ Κούτσα, ο Παναθηναϊκός, η Κινεζική Zhejiang Guangsha Lions, Γκραν Κανάρια και το τέλος αυτής της διαδρομής με βρήκε στο Περιστέρι.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στην Εθνική ομάδα την οποία υπηρέτησα για 15 χρόνια σ’ ένα αξέχαστο ταξίδι μέσα από το οποίο έζησα μεγάλες στιγμές. Δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό για έναν αθλητή από το να φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο. Έζησα μεγάλες χαρές, λύπες, αλλά και τρομερές εμπειρίες. Έκανα πολλούς φίλους, ωρίμασα ως αθλητής και παρά τα εμπόδια, ακόμη και τις αποστάσεις που υπήρχαν προσπάθησα να είμαι παρών, προκειμένου να εκπροσωπήσω επάξια την πατρίδα μου.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αθλητές, τους προπονητές, τους παράγοντες σ’ αυτή την όμορφη διαδρομή και τους φιλάθλους για την στήριξη τους και την αγάπη τους. Ακόμη να ευχαριστήσω τον Κώστα Παπαδάκη που εκτός από μάνατζερ μου είναι και ένας πολύ καλός φίλος που με βοήθησε σ’ αυτή την μαγική διαδρομή που έκανα. Πάνω απ’ όλα όμως θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που στάθηκε δίπλα μου, στα εύκολα, στα δύσκολα και στα πάρα πολύ δύσκολα...

Με τιμή

Γιάννης Μπουρούσης»

T

Η καριέρα του Μπουρούση

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Η πρώτη ομάδα του Γιάννη Μπουρούση ήταν ο Γ.Σ. Καρδίτσας (Γ' Κατηγορία). Στη συνέχεια, μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, όπου αγωνίστηκε τις χρονιές 2002-2006. Το τέλος της σαιζόν 2005-06 τον βρήκε να αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Μπαρτσελόνα.

Στις 27 Ιουνίου 2006 πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, υπογράφοντας τετραετές (3+1 χρόνια) συμβόλαιο. Στην πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό, φαινόταν να ήταν αρχικά η τελευταία λύση στους ψηλούς, όμως οι απουσίες στις θέσεις των ψηλών ανάγκασαν τον προπονητή του, Πίνι Γκέρσον, να τον χρησιμοποιήσει περισσότερο. Ο Μπουρούσης άδραξε την ευκαιρία αυτή που του δόθηκε.

Τη διετία 2011-2013 αγωνίστηκε στην ιταλική Αρμάνι Τζινς Μιλάνο, χωρίς να κερδίσει κάποιον τίτλο, ενώ τη διετία 2013-2015 αγωνίστηκε στην ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία στέφτηκε συν τοις άλλοις Πρωταθλητής Ευρώπης 2015 και Πρωταθλητής Ισπανίας 2015. Το καλοκαίρι του 2015, βρέθηκε μια ανάσα από το να μετακομίσει στο πρωτάθλημα της Κίνας, αλλά τελικά αποδέχτηκε την πρόταση της Σάσκι Μπασκόνια και έμεινε στην Ισπανία. Με την ομάδα της Σάσκι Μπασκόνια έκανε μια καταπληκτική χρονιά, την καλύτερη της καριέρας του, και έφτασε μέχρι το Final Four του Βερολίνου, όπου και αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Φενέρμπαχτσε. Ο Μπουρούσης βγήκε μέλος της καλύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκας. Στο Πρωτάθλημα Ισπανίας βγήκε δυο φόρες παίκτης του μήνα, ενώ ήταν μέλος της κορυφαίας πεντάδας και πολυτιμότερος παίκτης όλης της χρονιάς για την περίοδο 2015-2016.

Στις 12 Ιουλίου 2016 ανακοινώθηκε η συνεργασία του, διετούς διάρκειας, με τον Παναθηναϊκό. Τον Φλεβάρη του 2017 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Άρη. Τον Ιούνιο πανηγύρισε το δεύτερο πρωτάθλημα της καριέρας του στην Ελλάδα αφού ο Παναθηναϊκός νίκησε με 2-3 τον Ολυμπιακό με τον ίδιο να κάνει καλούς τελικούς. Στις 10 Ιουλίου 2017 ανακοινώθηκε η συνεργασία του με την ομάδα του κινέζικου πρωταθλήματος (CBA), Ζεγιάνγκ Λάιονς. Ο Μπουρούσης πραγματοποίησε μια καλή σεζόν στο πρωτάθλημα έχοντας σε 52 αγώνες 17.06 πόντους, 10.8 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ, φτάνοντας μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος, χωρίς όμως να το κατακτήσει.

Το καλοκαίρι του 2019, επέστρεψε στην Ευρώπη και την Ισπανία για λογαριασμό της Γκραν Κανάρια. Στις 31 Οκτωβρίου 2019, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την καλύτερη ομάδα της δεκαετίας 2010-2020 στην Ευρωλίγκα, ωστόσο δεν μπήκε στην τελική δεκάδα. Με την φανέλα της Γκραν Κανάρια, μέτρησε 8,8 πόντους και 3,8 ριμπάουντ μέσο όρο στο Πρωτάθλημα Ισπανίας. Στις 10 Αυγούστου 2020, ανακοινώθηκε από την Ευρωλίγκα ότι αποτελεί μέλος της κορυφαίας δεκάδας (ομάδας) της Αρμάνι Μιλάνο στη δεκαετία 2010-2020, όντας ένατος σε ψήφους του κοινού με ποσοστό 34.90%. Στις 14 Αυγούστου 2020, ανακοινώθηκε από την Ευρωλίγκα ότι αποτελεί μέλος της κορυφαίας δεκάδας (ομάδας) και της Μπασκόνια στη δεκαετία 2010-2020, όντας δεύτερος σε ψήφους του κοινού με ποσοστό 66,26%.

Την 1η Δεκεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε από την ομάδα του Περιστερίου, μέχρι το καλοκαίρι του 2021.Στις 5 Δεκεμβρίου, επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα έχοντας 19 πόντους (5/10διπ., 1/1τριπ., 6/9β.), 9 ριμπάουντ, 1 ασίστ κόντρα στο Λαύριο και στις 13 του ίδιου μήνα, έφτασε τις 300 εμφανίσεις στο Πρωτάθλημα Ελλάδας. Στις 11 Μαρτίου 2021, αποχώρησε από τον σύλλογο για προσωπικούς λόγους.

Μέλος της Εθνικής από το 2005

Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας Νέων, με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2002 στη Ρωσία. Επίσης είναι μέλος της Εθνικής ομάδας Ανδρών με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005 της Σερβίας και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2009 της Πολωνίας. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 όπου η ομάδα τερμάτισε πέμπτη. Στο Ευρωμπάσκετ του 2011 ήταν ένας από τους λεγόμενους "Τρεις Σωματοφύλακες" της Εθνικής Ομάδας και τη βοήθησε να κατακτήσει την έκτη θέση του τουρνουά, αν και αγωνιζόταν χωρίς τα μεγάλα της αστέρια. Επίσης έχει συμμετάσχει, στα Ευρωμπάσκετ του 2013, 2015 και 2017, φτάνοντας τις 7 και μάλιστα συνεχόμενες συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ, όντας ο δεύτερος Έλληνας πίσω από τον Γιαννάκη που σταμάτησε στα 8. Επιπλέον έχει αγωνιστεί στα Παγκόσμια κύπελλα του 2010, του 2014 ενώ συμμετείχε και στα παιχνίδια της προκριματικής φάσης καθώς και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, στην Κίνα.

Τον Φλεβάρη του 2018 σημείωσε δύο ρεκόρ, σε πόντους, αλλά και συμμετοχές. Το 2019 στο Παγκόσμιο κύπελλο ανέβηκε κι άλλο στην λίστα των σκόρερ και στις συμμετοχές, μπαίνοντας στην δεκάδα. Από το Προολυμπιακό τουρνουά του 2016 μέχρι το Παγκόσμιο του 2019 αποτέλεσε τον αρχηγό της εθνικής ομάδας όντας ο παλαιότερος διεθνής καλαθοσφαιριστής.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2020 ανακοίνωσε, πως αποχωρεί από την Εθνική ομάδα. Με την ανακοίνωση της απόφασης η ΕΟΚ και ο ΠΣΑΚ τον ευχαρίστησαν για την προσφορά του στην Εθνική. Με το εθνόσημο αγωνίστηκε σε 174 αγώνες (9ος στην ιστορία) με 1.644 πόντους (8ος σκόρερ στην ιστορία) (μ.ο: 9.45).

Όλες οι ειδήσεις

Eμβόλιο: O EMA προειδοποίησε για νέες παρενέργειες σε AstraZeneca και Johnson & Johnson

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2021: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Μετάλλαξη Δέλτα – Σύψας: Θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι – Θα είναι πολύ δύσκολο το φθινόπωρο

Τροχαίο στη Νίκαια: «Συγχωρώ τον οδηγό», λέει ο τραγικός πατέρας – Δεν μπορεί να γίνει η δωρεά

Νέα μέτρα – Εστίαση: Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας – Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας στο Open

Γιάννης ΜπουρούσηςμπάσκετΕθνική μπάσκετΕθνική ομάδα