Αθλητισμός|19.01.2019 11:01

Τσιτσιπάς: Έγραψε Ιστορία και τώρα γράφει φιλοσοφία...

Κώστας Ασημακόπουλος

Υπεροχής επιθυµεί η νεότης, η δε νίκη υπεροχή τις» (Οι νέοι θέλουν να υπερέχουν, και η νίκη είναι µια περίπτωση υπεροχής). Με αυτήν τη φράση του Αριστοτέλη, την οποία ανήρτησε στο Instagram, ο Στέφανος Τσιτσιπάς «υπέγραψε» την πρόκρισή του στη φάση των «16» του Γκραν Σλαµ της Αυστραλίας και ετοιµάζεται για τη µεγάλη αναµέτρηση µε το ίνδαλµά του Ρότζερ Φέντερερ. Ο 20χρονος τενίστας συνεχίζει να γράφει Ιστορία στο παγκόσµιο τένις, καθώς για πρώτη φορά στην καριέρα του βρίσκεται τόσο ψηλά στο φηµισµένο τουρνουά της Αυστραλίας.

Ο Τσιτσιπάς νίκησε 3-1 (6-3, 3-6, 7-6, 6-4) τον Γεωργιανό Νικολόζ Μπασιλασβίλι, προκρίθηκε στους «16» του τουρνουά και τα ξηµερώµατα της Κυριακής (20/1, 1 π.µ.) θα αντιµετωπίσει τον Ρότζερ Φέντερερ (Νο3), ο οποίος νίκησε τον Τέιλορ Φριτζ 3-0 (6-2, 7-5, 6-2). Ο Ελληνας τενίστας από τότε που έπιασε ρακέτα είχε όνειρο να συναντήσει τον Φέντερερ και µέσα σε τρεις εβδοµάδες θα τον συναντήσει για τρίτη φορά. Αρχικά συναντήθηκαν στις 3 Ιανουαρίου για το Χόπµαν Καπ στο Περθ, όπου ο Ελβετός σούπερ σταρ επικράτησε 2-0 σετ, αλλά ο Τσιτσιπάς λίγες ώρες αργότερα, στο διπλό του ίδιου τουρνουά, µε τη Μαρία Σάκκαρη νίκησαν τον Ρότζερ Φέντερερ και την Μπελίντα Μπέντσιτς µε 2-1 σετ. «Είµαι έτοιµος για µία ακόµα πρόκληση. Ο Φέντερερ είναι ένας θρύλος του αθλήµατός µας. Θα είναι εκπληκτικό που θα τον αντιµετωπίσω σε ένα από τα καλύτερα γήπεδα του κόσµου, τη Rod Laver Arena. Είµαι ενθουσιασµένος γι’ αυτό το µατς. Είµαι σίγουρος πως θα σερβίρει καλά και θα πρέπει να είµαι επιθετικός και να τον πιέσω στις επιστροφές µου» δήλωσε ο Τσιτσιπάς.

Σκιά στην εκπληκτική εµφάνιση του Τσιτσιπά ήταν η φραστική επίθεση που έκανε στον επόπτη γραµµής σε φάση του 3ου σετ: «Αυτός ο µαλ...ς µε έχει γαµ...! Γ... το σπίτι του» ξεστόµισε ο Τσιτσιπάς στα ελληνικά, αλλά λίγο αργότερα είπε: «Ζητώ συγνώµη γι’ αυτό. Ηταν η ένταση της στιγµής. Είπα µερικά πολύ άσχηµα πράγµατα. Μετανιώνω που τα είπα. Αλλά το ήθελα εκείνο το σετ πάρα πολύ. Οταν ένιωσα να ξεγλιστράει απ’ τα χέρια µου, ξέρετε... Ενιωσα πολύ απογοητευµένος. ∆εν σκεφτόµουν τι έλεγα. Μακάρι να µπορούσα να το αλλάξω και να µην το έλεγα. ∆εν ήταν η σωστή συµπεριφορά».

Εγκώµια από τον «βασιλιά»

Στην επικείµενη µονοµαχία του µε τον Τσιτσιπά αναφέρθηκε ο Ρότζερ Φέντερερ, και µάλιστα µε εγκωµιαστικά σχόλια. «Στο Περθ δώσαµε µε τον Στέφανο αγώνες υψηλής ποιότητας. Στη Μελβούρνη θα είναι διαφορετικό παιχνίδι. Είµαι χαρούµενος για τον Στέφανο. Παίζει τόσο καλά και ανυποµονώ να παίξω µαζί του. Μου αρέσει ο τρόπος του παιχνιδιού του και επίσης ανεβαίνει συχνά στο φιλέ, όπως κάνω κι εγώ» δήλωσε ο «βασιλιάς». Η Μαρία Σάκκαρη πάλεψε το 1ο σετ, αλλά ηττήθηκε από την Αυστραλή Ασλεϊ Μπάρτι (Νο15) και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Οπεν της Αυστραλίας. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η Σάκκαρη έφτασε στον γ’ γύρο του Γκραν Σλαµ της Μελβούρνης

Ρότζερ ΦέντερερΣτέφανος Τσιτσιπάς