Αθλητισμός|17.07.2021 18:42

Σαρλερουά - ΠΑΟΚ 0-2: Πήρε μπροστά ο Ολιβέιρα, γκολάρα από τον Μπουργκ

Newsroom

«Ανεβασμένος» ήταν ο ΠΑΟΚ απέναντι στη Βελγική Σαρλερουά που σε μία εβδομάδα ξεκινά το πρωτάθλημα. Ο Νέλσον Ολιβέιρα χρειάστηκε μόλις 1,5 λεπτό για να συστηθεί στον κόσμο του ΠΑΟΚ και να πετύχει το πρώτο του γκολ με τον «Δικέφαλο του Βορρά»  ενώ ο Μπουργκ σημείωσε το δεύτερο τέρμα με άπιαστο αριστερό σουτ. Ανησυχία για τον Χρήστο Τζόλη που έγινε αναγκαστική αλλαγή μετά από ένα δυνατό χτύπημα και αποχώρησε από το γήπεδο, αφού προηγουμένως του έδεσαν το αριστερό πόδι. 

Επί του αγωνιστικού, καλύτερος έναντι των πιο έτοιμων Βέλγων ο ΠΑΟΚ σε α΄και β΄ ημίχρονο, αποτυπώνει σταδιακά στο γήπεδο όσα ζητά από τις προπονήσεις ο Ραζβάν Λουτσέσκου που επιμένει σε δοκιμές και δύο διαφορετικές ενδεκάδες.

Κλειδώνουν τις θέσεις στην 11άδα 

Δοκιμών... συνέχεια για τον ΠΑΟΚ, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να μοιράζει ημίχρονα, παρουσιάζοντας δύο διαφορετικές ενδεκάδες και απέναντι στη Σαρλερουά! Με εξαίρεση τον Καντουρί αλλά και τους τραυματίες Ίνγκασον - Αουγκούστο, ο 52χρονος έριξε για πρώτη φορά φέτος στη «μάχη» τον Αντελίνο Βιεϊρίνια, η θέση του οποίου θα είναι -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- στο αριστερό άκρο της άμυνας, δεξιά αγωνίστηκε ο Ροντρίγκο και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Κρέσπο - Βαρέλα, με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια.

Στα χαφ οι Σβαμπ - Εσίτι, με τον Νιγηριανό να κάνει μέσω των εμφανίσεων του προσπάθεια... παραμονής στο ρόστερ του Δικεφάλου, έχοντας «αναγκάσει» τον προπονητή του να τον μνημονεύσει δις δημοσίως. Στις πτέρυγες αγωνίστηκαν οι Ουάρντα - Αντρίγια με τον Καγκάβα να κινείται πιο περιφερειακά από τον προωθημένο Σφιντέρσκι.

Στο α΄μέρος, ο ΠΑΟΚ έδειξε ξεκάθαρα υπεροχή έναντι των Βέλγων που προβλημάτισαν με την εμφάνισή τους, παρά το γεγονός πως η φιλική αναμέτρηση είχε για εκείνους χαρακτήρα πρόβας τζενεράλε ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων. Με εξαίρεση το πρώτο 5λεπτο που βρήκε σε ετοιμότητα άμυνα και Πασχαλάκη, δεν κατάφεραν να απειλήσουν τους Θεσσαλονικείς και ως εκ τούτου αναγκάστηκαν στην πορεία να σηκώσουν τη μπάλα, εκμεταλλευόμενοι την αριστερή πτέρυγα τους αλλά οι σέντρες που δοκίμασαν, δεν βρήκαν στόχο, όντας σοβαρός στα μετόπισθεν ο Δικέφαλος.

Ήταν καλύτερος αλλά...

Από εκεί και πέρα, το΄ πε και το΄ κανε ο Λουτσέσκου: «θα είμαστε καλύτεροι στη δημιουργία επιθέσεων», είπε ο 52χρονος τεχνικός κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής, κάτι που αποτυπώθηκε και στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ έβγαλε επιθέσεις, είχε συνδυασμούς και βρήκε τον τρόπο να πατήσει στην περιοχή των Βέλγων. Μάλιστα, ο Δικέφαλος ήταν η ομάδα που κατέγραψε μεγάλες ευκαιρίες, με αξιοσημείωτη την τριπλή φάση των Ζίβκοβιτς - Εσίτι και λίγο αργότερα το κοντινό γυριστό σουτ του Σφιντέρσκι.

Και μπορεί να μην βρήκε γκολ στο α΄ημίχρονο (σ.σ. κάτι που περνάει σαφώς σε δεύτερη μοίρα στην παρούσα φάση), ωστόσο, οι παίκτες του Λουτσέσκου δείχνουν πως αφομοιώνουν σταδιακά τα όσα ζητάει επίμονα ο Ρουμάνος, εμμένοντας στην ασφυκτική πίεση απ΄όλες τις γραμμές. Και με τους ασπρόμαυρους να ασκούν πίεση στους Βέλγους στα όρια της μεγάλης περιοχής τους, έβρισκε μέσα από «κλεψίματα» και λάθη του αντιπάλου, καλές προϋποθέσεις για επίθεση χωρίς αποτελεσματικότητα στην τελική πάσα.

Νέλσον, να συστηθούμε!

Τα άλλαξε όλα στο β΄ημίχρονο ο Ραζβάν Λουτσέσκου που είδε τον Νέλσον Ολιβέιρα να «εκτελεί» με την πρώτη επαφή, εκμεταλλευόμενος ένα κόρνερ του Μουργκ για το 1-0. Ωραία έμπνευση από τον Πορτογάλο που πέτυχε το πρώτο του τέρμα στα ασπρόμαυρα σε ανεπίσημες υποχρεώσεις.

Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στο δεύτερο γκολ με το δυνατό σουτ του Τζόλη με το αριστερό να έχει κατεύθυνση προς την εστία αλλά εν τέλει κόντραρε στο απλωμένο πόδι του Ανδρέου και έφυγε πλάγια. Ιδιαίτερα «ανεβασμένη» αποδείχθηκε και η ασπρόμαυρη ενδεκάδα του β΄μέρους, βγάζοντας φάσεις στα καρέ της Σαρλερουά που είχε για... MVP τον τερματοφύλακα της, Κόφι, που κράτησε όρθια την ομάδα του.

Το θετικό για τον Ραζβάν Λουτσέσκου αποτελεί αναμφίβολα το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ έδειξε να διαχειρίζεται την ένταση της πίεσης των Βέλγων μετά το 65΄, με τον Ζίβκο -μάλιστα- να λέει όχι σε τετ α τετ με τον Ζιλέ. Ο Δικέφαλος κράτησε το μηδέν στα μετόπισθεν που είναι ένα από τα ζητούμενα για τον προπονητή καθώς όλα ξεκινούν από την άμυνα.

Ανησυχία για τον Χρήστο Τζόλη

Ανησυχία προκάλεσε ο τραυματισμός του Τζόλη, ο οποίος έγινε και προληπτικά αλλαγή στο 83΄, καθώς το ιατρικό επιτελείο του έδεσε το γόνατο και προτίμησε να τον προφυλάξει. Το ματς πάντως ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο για τους Θεσσαλονικείς που βρήκαν την αποτελεσματικότητα που τους έλειπε στο β΄μέρος, με τον Μουργκ να καταγράφει με ένα άπιαστο αριστερό σουτ εκτός περιοχής το 2-0.

Οι συνθέσεις 

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Ροντρίγκο, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια, Σβαμπ, Εσίτι, Ουάρντα, Ζίβκοβιτς, Καγκάβα, Σφιντέρσκι

Β΄ημίχρονο:  Ζίβκοβιτς, Τέιλορ, Μιχάι, Μιχαηλίδης, Περέιρα, Τσιγγάρας, Νινούα, Μουργκ, Τζόλης (Λάμπρου 83'), Βρακάς, Ολιβέιρα

Σαρλερουά: Κόφι, Κνέζεβιτς, Ντεσολέιλ, Ανδρέου, Τσατσούα, Ζιλέ, Ιλαϊμαχαρίτρα, Μοριόκα, Καγιέμπε, Μπεντία, Ζαρουρί

Πηγή: SDNA

ΠΑΟΚποδόσφαιρο