Αθλητισμός|26.07.2021 19:55

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Ο Tom Daley νίκησε τον συντηρητισμό και την προκατάληψη - «Περήφανος που μπορώ να πω ότι είμαι γκέι και χρυσός ολυμπιονίκης»

Newsroom

Ο Tom Daley δεν κέρδισε απλά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αλλά νίκησε και μια κοινωνία προκατειλημμένη που τον ώθησε στην απομόνωση και στην χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο Βρετανός πρωταθλητής των συγχρονισμένων καταδύσεων, ο οποίος το 2009, σε ηλικία μόλις 15 ετών «σόκαρε» την κοινότητα των καταδύσεων κατακτώντας το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, χαρακτηρίστηκε ως το παιδί-θαύμα των καταδύσεων και ο «νέος Γκρεγκ Λουγκάνις» σε ένα αγώνισμα που η παντοκρατορία της Κίνας σπάνια αμφισβητείται.

Οταν ο Daley μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του

Τα επόμενα χρόνια όμως ήταν δύσκολα καθώς το 2013, λίγο μετά την ενηλικίωσή του, μίλησε δημόσια για τη σεξουαλικότητά του κάνοντας την αποκάλυψη ότι είναι ομοφυλόφιλος. Η δράση του υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ο γάμος του με τον Αμερικανό σκηνοθέτη και παραγωγό Ντάστιν Λανς Μπλακ και η απόκτηση ενός παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας, τον έφεραν στο προσκήνιο και στη δημοσιότητα όχι για αθλητικούς λόγους. Πολλές φορές η κοινωνία και τα media ήταν επικριτικά απέναντί του. Τίποτα άλλωστε δεν ήταν εύκολο για ένα παιδί που ήταν διαφορετικό και μεγάλωσε σε μια συντηρητική κοινωνία. Πολλές φορές κατά το παρελθόν μίλησε ανοιχτά για τις δύσκολες και μοναχικές ώρες που έχει περάσει αλλά και για τη χαμηλή αυτοεκτίμηση στην οποία τον οδήγησε ένα οπισθοδρομικό περιβάλλον και μια κοινωνία που δεν αποδέχεται το διαφορετικό.

Ο Tom Daley όμως δεν τα παράτησε ποτέ και βγήκε νικητής. Και στη ζωή και στον αθλητισμό. Μετά τα χάλκινα μετάλλια στο ατομικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και στις συγχρονισμένες καταδύσεις στο Ρίο το 2016, αναδείχθηκε χρυσός ολυμπιονίκης στο Τόκιο. Και μετά το τέλος του αγώνα που τον έφερε στην κορυφή του κόσμου μαζί με τον συναθλητή του Matty Lee, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης προς τα μέλη της LGBT κοινότητας, που αισθάνονται μόνα και αδύναμα.

Τα λόγια του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου ήταν λόγια καρδιάς ενός ανθρώπου που πέρασε δύσκολα παιδικά και νεανικά χρόνια. Ήταν όμως παράλληλα και τα ειλικρινή λόγια κάποιου που νίκησε τον συντηρητισμό και θέλησε να μεταδώσει τη δύναμή του σε κάθε άνθρωπο που αισθάνεται απομονωμένος από την κοινωνία λόγω της διαφορετικότητάς του.

«Έκανα το come out το 2013. Ξέρετε όταν ήμουν μικρότερος ένιωθα εντελώς μόνος και διαφορετικός. Αισθανόμουν ότι ένα κομμάτι μου δεν ήταν τόσο "σωστό" όσο η κοινωνία θα ήθελε να είναι. Ελπίζω ότι κάθε μέλος της LGBT κοινότητας να δει ότι, όσο μόνο κι αν νιώθει τώρα, δεν είστε μόνοι σας. Μπορείτε να καταφέρετε οτιδήποτε. Υπάρχει μια κοινότητα εκεί έξω για να σας στηρίξει. Είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία νιώθω περήφανος. Ότι είμαι ένας γκέι άνδρας και είμαι επίσης χρυσός Ολυμπιονίκης. Όταν ήμουν νεότερος πίστευα ότι δεν θα καταφέρω τίποτα γιατί ήμουν αυτός που ήμουν» είπε φανερά συγκινημένος αλλά και ανακουφισμένος ο χρυσός ολυμπιονίκης Tom Daley

T

Ενας απ' τους καλύτερους αγώνες καταδύσεων

Ο αγώνας για το χρυσό στις συγχρονισμένες καταδύσεις 10μ. ήταν συγκλονιστικός και χαρακτηρίζεται ήδη ως ένας από τους καλύτερους τελικούς καταδύσεων στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το βρετανικό δίδυμο στέρησε τον τίτλο από την Κίνα για πρώτη φορά μετά το 2000! O Daley και ο Lee άρχισαν καλά, αλλά μετά τις πρώτες τρεις προσπάθειες βρέθηκαν 15 βαθμούς πίσω από τους Γιουάν Τσάο και Αϊσέν Τσεν. Ένα λάθος όμως που έκαναν οι Κινέζοι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην τέταρτη βουτιά τους, έδωσε την ευκαιρία στους Αγγλους να περάσουν μπροστά. Στο φινάλε έπρεπε να κρατήσουν το ελάχιστο προβάδισμα (1,74β.) που είχαν.

Στην τελευταία προσπάθεια, που ήταν και η πιο απαιτητική του προγράμματός τους (συντελεστής 3,7), οι Βρετανοί έπρεπε να κάνουν την κατάδυση της ζωής τους. Και την έκαναν! Συγκέντρωσαν 101,01 βαθμούς (ένας κριτής μάλιστα έβαλε 10άρι) και «σφράγισαν» την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, παρότι οι Κινέζοι έκαναν κι αυτοί τρομερή προσπάθεια (με ελαφρώς χαμηλότερο συντελεστή, 3.6) και συγκέντρωσαν 101,52 βαθμούς, που δεν ήταν όμως αρκετοί για να καλύψουν τη διαφορά.

Όλες οι ειδήσεις

Κατώτατος μισθός: Πόσο αυξάνεται για τους εργαζόμενους – Το παρασκήνιο πίσω από την αύξηση

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για τον καύσωνα - Τους 43 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία

Μετάλλαξη Δέλτα: Τον Αύγουστο η κορύφωση του 4ου κύματος – Καμπάνακι από ειδικούς για πάνω από 3.000 κρούσματα

Νέα μέτρα - Γεωργιάδης: Ανοιχτό ενδεχόμενο για click away σε ανεμβολίαστους στο λιανεμπόριο

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Αναστασιάδης ετοιμάζει αντίποινα για το άνοιγμα των Βαρωσίων

καταδύσειςΤομ ΝτάλεϊΟλυμπιακοί ΑγώνεςΟλυμπιακοί Αγώνες ΤόκιοΤόκιο 2020Ολυμπιακοί Αγώνες 2021