Αθλητισμός|21.01.2019 14:49

Στέφανος Τσιτσιπάς: Επίδειξη πνευµατικής επάρκειας!

Μένιος Σακελλαρόπουλος

Στα έξι του χρόνια, όταν η Ελλάδα θριάµβευε στο Euro της Πορτογαλίας εκείνο το αξέχαστο καλοκαίρι του 2004 και το έθνος ήταν στους δρόµους για τους Ολυµπιακούς Αγώνες, εκείνος, ασυνήθιστα ώριµος για την ηλικία του, είχε το µυαλό του αλλού. Τον είχε µαγέψει ένας νεαρός Ελβετός, ο Ρότζερ Φέντερερ, που στα 23 του χρόνια ήταν ήδη από τους βασιλιάδες του τένις.

Είχε κατακτήσει το Γουίµπλεντον µία χρονιά πριν, ενώ εκείνη τη σεζόν τα τρία grand slam τον έφεραν στην κορυφή του κόσµου. Ο µικρός Στέφανος, εκεί στα έξι του, δεν έχανε ούτε µατς του Φέντερερ. Εκείνον  αντέγραφε, ενώ όλα τα παιδιά της ηλικίας του, αλλά και τα ακόµα µεγαλύτερα, αντέγραφαν τις κινήσεις του Καραγκούνη, του Ζαγοράκη, του Χαριστέα, του Ντέµη!

Επιανε τη ρακέτα του και πήγαινε στον καθρέφτη! «Φέντερερ, Φέντερερ, µατς πόιντ!» έλεγε, και ύστερα ξεσπούσε σε πανηγυρισµούς! Ηταν το είδωλό του, ο άνθρωπος που σηµάδεψε για πάντα την παιδική του ηλικία. Και όταν ο πατέρας του Απόστολος και η µητέρα του Τζούλια, παλιά Ρωσίδα πρωταθλήτρια του τένις, του έδιναν συµβουλές για το άθληµα που αγαπούσε, εκείνος πάντα έφερνε στο µυαλό του τον Ελβετό σούπερ ήρωα! Ετσι ήταν στα µάτια του: σούπερ ήρωας, πολύ ανώτερος από τον Μπάτµαν!

Και επειδή η ζωή γράφει τα καλύτερα µυθιστορήµατα, 15 χρόνια αργότερα ο Τσιτσιπάς έζησε αυτό που του φαινόταν σαν παραµύθι: Επαιξε µε το παιδικό και παντοτινό του ίνδαλµα στο αυστραλιανό open και κατάφερε να τον νικήσει! Επική νίκη, που δεν θα ξεχάσει ποτέ όσο ζει, όπως δεν θα ξεχάσει και την ηµεροµηνία: 20 Ιανουαρίου 2019, Μελβούρνη!

Θα µπορούσε να ξεσπάσει σε κλάµατα, αλλά δεν το έκανε. Του έφτανε που ζούσε το όνειρο, που άκουγε τον ίδιο τον Φέντερερ να λέει ότι τον κέρδισε ένας καλύτερος αθλητής µε τροµερό µέλλον.

Του έφτανε που ένας άλλος θρύλος του αθλήµατος, ο Τζον ΜακΕνρο, µιλούσε για αλλαγή σκυτάλης στο τένις!

Του έφτανε που στον επίσηµο λογαριασµό του στο Τwitter το BBC έγραψε: «Σας το είχαµε πει. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς µάς έδειξε στο Γουίµπλεντον γιατί είναι το next big thing»!

Τα ξένα Μέσα παραληρούσαν για τον 20χρονο «Ελληνα θεό», που απέκλεισε τον κορυφαίο τενίστα του πλανήτη!

Και όπως είπε η «AS», «Εγραψε ιστορία ο Τσιτσιπάς», µε τη «Μarca» να πηγαίνει ακόµα παρακάτω: «Ο Τσιτσιπάς κάνει το µπαµ και διαλύει τον Φέντερερ»!

Ναι, ήταν ένα έπος από ένα παιδί που θα γίνει 21 τον ερχόµενο Αύγουστο και που έκανε τον πλανήτη να υποκλιθεί! Ολοι πια έµαθαν το όνοµά του! Ασχολήθηκαν ακόµα και οι Μπακς -του Γιάννη Αντετοκούνµπο- µε ένα µυθικό ποστάρισµα: «Ο νέος αστέρας του παγκόσµιου τένις νίκησε τον «βασιλιά» του αθλήµατος! Συγχαρητήρια, Στέφανε Τσιτσιπά»!

Τρεις ώρες και 45 λεπτά κράτησε ο αγώνας της ζωής του! Και εκεί, απέναντι σε έναν θρύλο, ο Τσιτσιπάς δεν έκανε απλά επίδειξη -και υπέρβαση- των τενιστικών του ικανοτήτων, αλλά κυρίως της ψυχικής και πνευµατικής του επάρκειας! Ετσι δηµιούργησε µία από τις µεγαλύτερες αθλητικές ιστορίες που ζήσαµε ποτέ σ’ αυτήν τη χώρα!

Τη στιγµή που πολλοί συνοµήλικοί του ασχολούνται αποκλειστικά µε το κινητό τους και τις βόλτες τους, εκείνος ανεβαίνει αγόγγυστα τα σκαλιά, προκαλώντας ακόµα και πόνο στον εαυτό του µε τις ατέλειωτες ώρες προπόνησης. Γιατί το λέει και το δείχνει: Καλό το ταλέντο, απαραίτητο, αλλά χωρίς δουλειά εξατµίζεται, χάνεται... Αυτό το πιτσιρίκι που θυµίζει πολύ... Μπγιορν Μποργκ, τον θρυλικό Σουηδό τενίστα, δηµιουργεί τον δικό του µύθο στα 20 χρόνια του, αλλά προκαλεί και κάτι µεγαλύτερο: Κάνει πολλούς να οµολογήσουν ότι µε τέτοια παιδιά θέλουν την Ελλάδα! Παιδιά σαν τον Στέφανο!

Ο ίδιος, πριν παίξει µε τον Ρότζερ Φέντερερ, υπενθύµισε τη φράση του Αριστοτέλη: «Υπεροχής επιθυµεί η νεότης, η δε νίκη υπεροχή τις» (γιατί οι νέοι θέλουν να υπερέχουν, και η νίκη είναι µια περίπτωση υπεροχής).

Το... ρεπερτόριό του, εκτός από συγκλονιστικές νίκες, έχει και... Οµήρου Ιλιάδα! «Εις οιωνός άριστος, αµύνεσθαι περί πάτρης».

Ο Τσιτσιπάς σηκώνει πολύ ψηλά την ελληνική σηµαία. Και υπάρχει και αυτή η Ελλάδα...

Grand SlamΡότζερ ΦέντερερΑυστραλιανό ΌπενΣτέφανος Τσιτσιπάς