Αθλητισμός|22.01.2019 11:56

Στέφανος Τσιτσιπάς: Τα (αρχαία) ρητά και οι φράσεις που τον κάνουν ανίκητο

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Ο ελληνικός και ο διεθνής τύπος αποθεώνουν τον 20χρονο Έλληνα τενίστα Στέφανο Τσιτσιπά, αλλά και εκείνος κλέβει την παράσταση μετά το τέλος των παιχνιδιών του με τον τρόπο που πανηγυρίζει στο Διαδίκτυο τις νίκες του.

Μετά την πρόκρισή του στον τρίτο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε παραθέσει αυτούσιο έναν στίχο από την Ιλιάδα του Ομήρου: «Είς οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης».

T

Μετά την πρόκρισή του στους «16» του Αυστραλιανού Όπεν δημοσίευσε στον λογαριασμό του ένα γνωμικό του Αριστοτέλη: «Υπεροχής επιθυμεί η νεότης, η δε νίκη υπεροχή τις», που ερμηνεύεται ως: «Η νεότητα επιθυμεί την υπεροχή, και η νίκη είναι ένα είδος υπεροχής».

T

Μετά τη σπουδαία πρόκρισή του σε βάρος του βετεράνου Ρότζερ Φέντερερ, διάλεξε μία από τις πιο γνωστές φράσεις του φιλόσοφου Σωκράτη, «διαφημίζοντας» για ακόμα μία φορά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο Τσιτσιπάς έγραψε στο Instagram: «Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει», ήτοι «Η παιδεία, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά».

T

Μετά τον Όμηρο, τον Αριστοτέλη και τον Σωκράτη, ο Τσιτσιπάς στον απόηχο της νίκης του στο παιχνίδι με τον 30χρονο Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγούτ, πόσταρε στα social media μια φράση του Καίσαρα... «Φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται»

Η φράση αυτή ανήκει στον Ρωμαίο αυτοκράτορα, Ιούλιο Καίσαρα και σημαίνει «από τη φύση του ο άνθρωπος, αυτό που θέλει, αυτό νομίζει» και περιλαμβάνεται στα «Απομνημονεύματα περί γαλατικού και περί εμφυλίου πολέμου».

T

Εκτός από Όμηρο, Αριστοτέλη και Σωκράτη... ο Στέφανος Τσιτσιπάς χρησιμοποιεί στα social media διάφορες φράσεις εμψύχωσης και θετικής στάσης, που αποκαλύπτουν τη δύναμη του χαρακτήρα του και την στόφα του μεγάλου αθλητή, που αναμφισβήτητα διαθέτει.

Ιδού μερικές: 

Μόνο εσύ είσαι το όριό σου 

T

Όσο μεγαλύτερο το εμπόδιο τόσο μεγαλύτερη η δόξα να το ξεπερνάς

T

Η ικανοποίηση βρίσκεται στην προσπάθεια, όχι στο επίτευγμα

T

Στόχευσε στο φεγγάρι - Αν αστοχήσεις, μπορεί να πετύχεις ένα αστέρι 

T

Κάνε παραπάνω, βγάλε παραπάνω, γίνε κάτι παραπάνω!

T

Χωρίς αποτυχία, δεν υπάρχει κατόρθωμα

T

Οι κακές μέρες μάς υπενθυμίζουν ότι πρέπει να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας

T

Το μυστικό της αλλαγής είναι να συγκεντρωθείς στην ενέργειά σου - μην παλεύεις το παλιό, χτίσε το νέο

T

Κάνε κάτι σήμερα, για το οποίο θα σε ευχαριστεί ο μελλοντικός εαυτός σου

T

Δεν μπορείς να πας πίσω και να αλλάξεις την αρχή, αλλά μπορείς να αρχίσεις εκεί που είσαι και να αλλάξεις το τέλος

 

Πάλεψε μέχρι τα είδωλά σου να γίνουν αντίπαλοί σου

T
Αυστραλιανό ΌπενΣτέφανος Τσιτσιπάς