Αθλητισμός|17.08.2021 17:21

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φανταστικός τενίστας αλλά αρκεί μόνο αυτό;

Newsroom

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι μεγάλος τενίστας. Πολύ μεγάλος. Ο καλύτερος που έχει βγάλει η χώρα, ένας από τους κορυφαίους της νέας γενιάς και εκ των βασικών υποψηφίων για να διαδεχθεί τα επόμενα χρόνια το Big 3, τους θρυλικούς Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς. Αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα και μόνο που μπαίνει στην ίδια εξίσωση με τους τιτάνες του τένις.

Κι όμως η δημοφιλία του είναι αντιστρόφως ανάλογη με το ταλέντο του. Σε ένα ατομικό άθλημα που δεν χωράνε... οπαδικά και που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να χαίρει καθολικής αποδοχής, ο Τσιτσιπάς έχει κατορθώσει να είναι αντιπαθής σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού κοινού. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο προσωπικό... κατόρθωμα. Ανάλογο των κατορθωμάτων που έχει κάνει εντός των κορτ. Τόσο μεγάλο…

Όσο του ανήκει η επιτυχία που έχει στο τένις, καθώς μόνο με τις δικές του δυνάμεις και δίχως να του χαριστεί το παραμικρό έχει φτάσει στην κορυφή ενός ιδιαίτερα απαιτητικού αθλήματος με τεράστιο ανταγωνισμό, άλλο τόσο του ανήκει η αντιδημοφιλία του. Είναι όλη δικό του δημιούργημα. Και δεν φταίνε ούτε οι «κακοί» και «κομπλεξικοί» Έλληνες, ούτε οι φθονούντες και ζηλιάρηδες την επιτυχία του, όπως ενδεχομένως ο ίδιος και το περιβάλλον του θεωρούν.

Το παράδειγμα του Αντετοκούνμπο

Η περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η μαζική αναγνώριση που έχει κερδίσει στην Ελλάδα -εξαιρουμένων βεβαίως κάποιων ρατσιστών υπανθρώπων των οποίων η γνώμη ουδεμία αξία έχει- δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για φθόνο ή ζήλεια αλλά μάλλον αφορά τη στάση ζωής που ακολουθεί ο καθένας. Κι αν μη τι άλλο ο Γιάννης, πέραν των κατορθωμάτων του στο NBA, έχει εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από συμπαθής καθώς πλέον αποτελεί αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν role model player. Παρά την επιτυχία, τους τίτλους και τα χρήματα, παραμένει ταπεινός, ακολουθώντας τις αρχές που είχε από την εποχή που ήταν απλά ένα φτωχό παιδί μεταναστών που προσπαθούσε να επιβιώσει. Η απρόσμενη δόξα ήρθε, αλλά ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά δεν αλλοιώθηκαν. Το διαπιστώνεις σε κάθε λέξη, σε κάθε πράξη, σε κάθε κίνησή του. Γι’ αυτό είναι αγαπητός, γι’ αυτό είναι συμπαθής.

Την ίδια στιγμή ο Τσιτσιπας φροντίζει με κάθε λέξη του να γκρεμίζει ό,τι χτίζει με τόσο κόπο μέσα στο κορτ. Κι είναι άδικο γιατί το ταλέντο του στο τένις είναι μοναδικό. Πράγματι θα μπορούσε να γίνει (ίσως και να είναι) ο… Γκάλης του τένις, αλλά αυτό είναι προτιμότερο να το λένε οι άλλοι απ’ το να αυτοπροσδιορίζεσαι εσύ ο ίδιος. Άλλοι βγάζουν αυθόρμητα ταπεινοφροσύνη κι άλλοι έπαρση. Άλλοι έχουν ενσυναίσθηση κι άλλοι ζουν σε κατάσταση... yolo (you only live once). Κι ο Τσιτσιπάς μάλλον δείχνει να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Μαστίχα την ώρα της φωτιάς

Προ ημερών, την ώρα που η μισή Ελλάδα καιγόταν, ο Τσιτσιπάς έκρινε σκόπιμο να ποστάρει για τη μαστίχα, το κρυμμένο κόσμημα της Μεσογειακής κουλτούρας! Προφανώς αυτό ένιωθε εκείνη την ώρα, αυτό πόσταρε. Απλώς δεν ένιωθε εκείνο που την ίδια στιγμή ένιωθαν χιλιάδες Έλληνες. Τα επικριτικά σχόλια κάτω απ' την ανάρτησή του είναι ενδεικτικά της κατακραυγής... Λίγο αργότερα πάντως με ανάρτησή στο Instagram έστειλε μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης των πυρόπληκτων σε συνεργασία με το «Μαζί για το παιδί».

T

Harrods εν μέσω πανδημίας

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν εν μέσω lockdown και με την Ελλάδα να μετρά τα θύματα του κορονοϊού και με τους Έλληνες να στέλνουν sms ακόμη και για να πάνε μέχρι το… περίπτερο, ο Στέφανος αποφάσισε να ποστάρει για τα Harrods λέγοντας ότι είναι η ώρα για να χτίσει κάποιος Harrods στην Ελλάδα.

T

Το πάρτι στο Ντουμπάι

Και προτού κοπάσει η κατακραυγή ήρθε και η πρωτοχρονιά στο Ντουμπάι, όπου σε ένα διάλειμμα από την προετοιμασία του ενόψει Australian Open… πάρταρε στα Εμιράτα δίχως μάσκες και αποστάσεις. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα μετρούσαμε τα άτομα στο τραπέζι μήπως και ξεπεράσουμε τον επιτρεπόμενο αριθμό των εννέα και στις 10 το βράδυ σχολούσε το ρεβεγιόν λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Η νέα κατακραυγή που υπήρξε στην Ελλάδα τον οδήγησε σε μια δήλωση που μάλλον τα έκανε χειρότερα διότι, επί της ουσίας, επιβεβαίωσε αυτό που λέγεται, πως δηλαδή είτε δεν αισθάνεται όσα νιώθει ο λαός, είτε δεν τον ενδιαφέρει. «Προετοιμαζόμουν στο Ντουμπάι και είχε περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που έκανα Πρωτοχρονιά με την οικογένειά μου. Ακολούθησα όλα τα τοπικά υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς οι κανόνες εκεί είναι διαφορετικοί από την Ελλάδα. Στο Ντουμπάι επιτρέπεται η κυκλοφορία στους δρόμους χωρίς μάσκα και είχε δοθεί άδεια για συναθροίσεις. Δεν παραβίασα κανέναν κανόνα και διασκέδασα, κάτι που είχα να κάνω αρκετό καιρό. Δεν βλέπω κάτι αρνητικό σ’ αυτό. Ο κόσμος βλέπει ένα στιγμιότυπο και αυτομάτως δημιουργείται μία άσχημη εντύπωση ή και αίσθημα ζήλιας. Αυτό δεν με σταματά από το κάνω αυτό που κάνω».

Λύση στην κλιματική αλλαγή με... Tesla

Το γεγονός ότι ο Στέφανος ήταν… ντεφορμέ εκείνο το διάστημα εκτός γηπέδων επιβεβαιώθηκε και λίγες ημέρες αργότερα, όταν σε διάλογο που είχε με τους fans του στο twitter, έδωσε νέα τροφή για κριτική εις βάρος του. «Ποια είναι η λύση σου για την κλιματική αλλαγή;» τον ρώτησε ένας ακόλουθός του, κι ο Τσιτσιπάς απάντησε δίχως δεύτερη σκέψη: «Άλλαξε το αυτοκίνητό σου με ένα Tesla». Προφανώς και δεν είπε κάτι κακό ο Στέφανος, απλώς η… λύση που πρότεινε ήταν για λίγους και πλούσιους και σίγουρα όχι για τον απλό κόσμο δεδομένου πως η τιμή των Tesla αρχίζει από 40.000 ευρώ...

T

Τα tweet του εκνευρισμού

Δεν ήταν καλή περίοδος και ο Τσιτσιπάς αντέδρασε μάλλον με εκνευρισμό στην κριτική που δέχθηκε, όπως φανερώνει μια σειρά από tweets.

T
T
T
T

Χιουμοράκι για γυναίκες οδηγούς και πιάτα

Και παλαιότερα  πάντως ήταν... ντεφορμέ στα social media όταν θέλοντας να κάνει... χιουμοράκι, έμπλεξε τις γυναίκες οδηγούς με το πλύσιμο των πιάτων. Μετά την έντονη αντίδραση που υπήρξε στο διαδίκτυο, το tweet απλώς διεγράφη δίχως όμως να απολογηθεί για το σεξιστικό σχόλιο... 

«Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός»

Κι ύστερα ήρθε το θέμα του εμβολιασμού. Ο Στέφανος ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τουρνουά του Σινσινάτι για το αν έχει εμβολιαστεί, ήταν για ακόμη μια φορά αφοπλιστικά ειλικρινής δείχνοντας ξεκάθαρα πως πορεύεται κάνοντας ό,τι θέλει. «Δεν έχω εμβολιαστεί. Δεν μου έχει πει κανείς κάτι. Κανένας δεν έχει κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Kάποια στιγμή, θα πρέπει να το κάνω, είμαι σίγουρος γι’ αυτό, αλλά ως τώρα δεν έχει γίνει υποχρεωτικό, προκειμένου να μπορώ να παίζω, οπότε δεν το έχω κάνει». Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει;

T

Οταν συμβούλευε για τον κορονοϊό

Το γεγονός ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που τον περασμένο Αύγουστο συμμετείχε ως εξέχουσα προσωπικότητα στην κυβερνητική καμπάνια «Μένουμε Ασφαλείς», καλώντας μάλιστα τους νέους να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι σε «όσους αγαπάμε» διότι «μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό», δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού. Η νέα κατακραυγή στα social media, όπου το #Tsitsipas έγινε και πάλι top trend δείχνει την τάση της κοινωνίας των social media απέναντι στον κορυφαίο Έλληνα τενίστα.

«Κανένα μας βήμα δεν είναι πραγματικά ανέμελο αυτό το καλοκαίρι. Επιστρέφοντας από τις διακοπές μας κάθε βήμα δικό σου δικό μου κάθε νέου μας φέρνει πιο κοντά στους γονείς μας και στους παππούδες. Και όσοι αγαπάμε μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από εμάς στον κορονοϊό. Αγκάλιασε τα μέτρα προστασίας, αγκάλιασε την υπευθυνότητα σε κάθε σου βήμα για να μπορέσουμε σύντομα να αγκαλιάσουμε όσους αγαπάμε όπως παλιά». Αυτά ήταν τα λόγια του Στέφανου στο σποτάκι του «Μένουμε Ασφαλείς» το οποίο τις τελευταίες ώρες έγινε και πάλι viral μαζί με τον Στέφανο.

T

Αθλητές που αφουγκράζονται την κοινωνία

Είναι ξεκάθαρο πως ο Τσιτσιπάς ζει σε ένα δικό του παράλληλο σύμπαν. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραιτήτως κακό για κάποιον που έχει ως στόχο την κορυφή. Είναι στον κόσμο του, στη... γυάλα του, στον μικρόκοσμό του, αφοσιωμένος και ταγμένος στην... τέχνη του. Απερίσπαστος από καθετί που μπορεί να απασχολεί την κοινωνία. Κι ας βράζει ο τόπος γύρω του. Είναι κι αυτός ένας δρόμος προς την αθλητική επιτυχία...

Απλώς με αυτή τη στάση ζωής, δεν μπορεί να περιμένει ο Στέφανος και ο κάθε Στέφανος ότι θα είναι απαραιτήτως δημοφιλής και συμπαθής. Το ότι παίζει top class τένις δεν του εξασφαλίζει ασυλία. Δυστυχώς για εκείνον, ένα μεγάλο κοινό εντός Ελλάδας, δεν αρκείται πια στο ότι έχει καλό backhand και forehand, ότι νικάει τον Φέντερερ, τον Ναδάλ και τον Τζόκοβιτς κι ότι βρίσκεται στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης.

Στην εποχή που σπάνε τα ταμπού και ολοένα και περισσότεροι αθλητές αποκτούν φωνή συμμετέχοντας ενεργά σε κινήματα για τα δικαιώματα των ανθρώπων όπως το Βlack Lives Matter, το MeToo ή την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, το κοινό -καλώς ή κακώς- περιμένει από αθλητικές προσωπικότητες που αποτελούν είδωλα για εκατομμύρια ανθρώπους, αν όχι να υψώσουν τη φωνή τους, τουλάχιστον να δείχνουν ότι αφουγκράζονται και ακούν την κοινωνία...

φωτιέςΚορονοϊόςεμβόλιοTeslaεμβόλιο κορονοϊόςΣτέφανος ΤσιτσιπάςΤένις