Αθλητισμός|21.01.2019 18:22

Euroleague: Μπαρτζώκας ο 7ος - Συνολικά επτά οι αλλαγές προπονητών

Θοδωρής Φελάνης

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο 7ος προπονητής της Euroleague που χάνει φέτος την θέση του μετά τους Μαρτίνεθ, Σπάχια, Πασκουάλ Τζίκιτς Μαλδονάδο και Τσάκι. Ο Έλληνας τεχνικός πλήρωσε την κακή φετινή πορεία της Χίμκι η οποία βρίσκεται στην 13η θέση της βαθμολογίας με 7 νίκες και 12 ήττες.

Πέρσι ακριβώς την ίδια περίοδο με τον ίδιο στον πάγκο της ομάδας, η Χίμκι είχε 11 νίκες -9 ήττες , μια πορεία που τελικά επιβραβεύθηκε με πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Η Χίμκι ανακοίνωσε ήδη τον αντικαταστάτη του, με τον Ρίμας Κουρτινάιτις να επιστρέφει σε ένα γνώριμο για αυτόν περιβάλλον.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τις φετινές αλλαγές στους πάγκους της Euroleague.

Μπασκόνια: Περάσοβιτς αντί Μαρτίνεθ

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς αντικατέστησε στον πάγκο της αγαπημένης του Μπασκόνια τον Πέδρο Μαρτίνεθ τον Νοέμβριο του 2018. Ο 58χρονος Μαρτίνεθ από την πλευρά του είχε αναλάβει τα ηνία της ομάδας πέρσι αντί του Πάμπλο Πριτζιόνι. Η κακή εικόνα της ομάδας στο ξεκίνημα της χρονιάς προκάλεσε την απόφαση αλλαγής με τον Περάσοβιτς να επιστρέφει για 3ηφορά στους Βάσκους.

Μακάμπι: Σφαιρόπουλος αντί Σπάχια

Μια ήττα από την Γκραν Κανάρια τον Νοέμβριο του 2018 αποτέλεσε την αφορμή προκειμένου η διοίκηση της Μακάμπι να λάβει την απόφαση λύσης της συνεργασίας της με τον Νέβεν Σπάχια. Την θέση του Κροάτη τεχνικού που στις πρώτες 7 αγωνιστικές στην Euroleague είχε μόλις 1 νίκη, ανέλαβε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Μπούντουσνοστ: Ρέπεσα αντί Τζίκιτς

Μετά από μια τρομερή σεζόν στον πάγκο της Μπούντουσνοστ  την οποία επανέφερε στα σαλόνια της Euroleague ο Αλεξάνταρ Τζίκιτς είδε τον Δεκέμβριο του 2018 την πόρτα της εξόδου. Η απόφαση πάρθηκε μετά την 12η ήττα της ομάδας(σε 15 ματς τότε) κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου. Η ομάδα από το Μαυροβούνιο επέλεξε για αντικαταστάτη του τον πολύπειρο Κροάτη Γιάσμιν Ρέπεσα.

Γκραν Κανάρια: Γκαρθία αντί Μαλδονάδο

Αρχές Δεκεμβρίου του 2018 η Γκραν Κανάρια ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας της με τον Σάλβα Μαλδονάδο. Ο άμεσος συνεργάτης του Βίκτορ Γκαρθία χρίσθηκε υπηρεσιακός, όμως στην πορεία επιβεβαιώθηκε το ρητό που αναφέρει πως : «ουδείς μονιμότερος του προσωρινού». Ο Γκαρθία που βρίσκονταν στο τεχνικό τιμ της ομάδας από το 2010 έγινε ο χεντ κόουτς της Γκραν Κανάρια.

Νταρουσάφακα: Ερνάκ αντί Τσάκι

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2018 ο Αχμέτ Τσάκι,  που είχε αναλάβει τα ηνία της Νταρουσάφακα μετά την αποχώρηση του Ντέιβιντ Μπλατ βρέθηκε στην πόρτα της εξόδου. Εκείνη την περίοδο η Νταρουσάφα είχε 1 νίκη σε 11 παιχνίδια στην Euroleague. Την θέση του ανέλαβε ο 48χρονος Σελτσούκ Ερνάκ που είχε ξεκινήσει την σεζόν στην Σακάρια

Παναθηναϊκός: Πιτίνο αντί Πασκουάλ

Η βαριά ήττα στην Μαδρίτη από την Ρεάλ(89-68) σε συνδυασμό με την προβληματική εικόνα του Παναθηναϊκού προκάλεσε το διαζύγιο του Παναθηναϊκού με τον Καταλανό κόουτς. Σε δυο χρόνια ο Πασκουάλ είχε απολογισμό 120 νίκες 40 ήττες(σε Ελλάδα και Ευρώπη) 2 πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο. Το όνομα του αντικαταστάτη του (Ρικ Πιτίνο) προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση με τον αμερικανό να υπογράφει τους πράσινους μέχρι το τέλος της σεζόν.

Γιώργος ΜπαρτζώκαςEuroleague