Αθλητισμός|30.08.2021 21:21

Ρούμπεν Σεμέδο: Το σκοτεινό μονοπάτι της ψυχής του

Newsroom

Άβυσσος η ψυχή του… Ρούμπεν Σεμέδο. Πριν από μερικά χρόνια έμπλεξε άσχημα. Είχε παραβατική συμπεριφορά. Όχι μία, πολλές φορές. Για αρκετά και πολύ σοβαρά αδικήματα. Βρέθηκε μέχρι και στη φυλακή. Όχι για ένα βράδυ, αλλά για πέντε μήνες. Έχασε τη γη κάτω απ’ τα πόδια του. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία. Την πήρε. Είπε ότι κάνει restart. Φάνηκε να βγαίνει απ’ το… τούνελ. Γνώρισε στιγμές δόξας και καταξίωσης στον Ολυμπιακό. Επανήλθε στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο. Λίγο έλειψε να αγωνιστεί στο Euro με την Εθνική Πορτογαλίας. Παραλίγο να πάρει μεταγραφή στην αγγλική Premier League για λογαριασμό της Γουλβς. Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν στάθηκε ικανό να τον κρατήσει μακριά απ’ τον κακό του εαυτό. Το σκοτάδι στα βάθη της ψυχής του τον οδήγησε ξανά σε σκοτεινά μονοπάτια…

Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν ξανά είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού εις βάρος μιας 17χρονης κοπέλας, η οποία μαζί με τη μητέρα της κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα και στη συνέχεια στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με την καταγγελία, το συμβάν έλαβε χώρα στις 28 Αυγούστου. Συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτόφωρου, πήρε προθεσμία για να απολογηθεί και θα περάσει άλλη μια νύχτα -την πρώτη του επί ελληνικού εδάφους- στο κρατητήριο. 

Δεν ήταν άγνωστη λέξη η φυλακή

Ο Πορτογάλος στόπερ του Ολυμπιακού δεν είχε εύκολα παιδικά χρόνια. Κι η φυλακή δεν του ήταν άγνωστη λέξη. Μεγάλωσε με τη μητέρα και την αδερφή του καθώς ο πατέρας του καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Το ποδόσφαιρο αποτέλεσε διέξοδο στα προβλήματα. Κατάφερε να διακριθεί από νεαρή ηλικία κερδίζοντας μια μεταγραφή στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Το 2017 πραγματοποιεί καταπληκτική σεζόν και γρήγορα προσελκύει σκάουτ από το εξωτερικό. Η Βιγιαρεάλ δαπανά 14 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει τον Ιούνιο του 2017. Είναι 23 ετών.

Στην Ισπανία όμως το όνομά του ακούγεται ευρέως για τους λάθος λόγους. Τον Οκτώβριο του 2017 συλλαμβάνεται έπειτα από καταγγελία γυναίκας για επίθεση με σπασμένο μπουκάλι, αφού προηγουμένως την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Έναν μήνα αργότερα, πέρασε από ανάκριση έπειτα από νέα καταγγελία για επίθεση σε υπάλληλο ενός φημισμένου κλαμπ στη Βαλένθια, τον οποίο απείλησε με όπλο διότι του ζήτησε να φύγει από το νυχτερινό κέντρο λόγω του περασμένου της ώρας. Το όπλο δεν βρέθηκε στο σπίτι του παρά τις έρευνες της αστυνομίας. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν...

Σωρεία κατηγοριών

Ωστόσο, το πράγμα σοβάρεψε επικίνδυνα όταν τον Φεβρουάριο του 2018 βρέθηκε μπλεγμένος σε μια σοβαρή υπόθεση για σωρεία παραβάσεων. Τότε ο Σεμέδο δεν είχε ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογίες. Συνελήφθη με έναν ξάδελφό του κι έναν φίλο τους για απειλές επίθεση, απαγωγή, κλοπή, παράνομη κατοχή όπλου και παράνομη κράτηση, ακόμη και απόπειρα δολοφονίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το θύμα, το οποίο φέρεται να είχε φιλική σχέση με τον Σεμέδο, πήγε στο σπίτι του ποδοσφαιριστή για να του επιστρέψει το αυτοκίνητο που του είχε δανείσει λίγες ώρες πριν. Όταν του άνοιξαν και μπήκε στο σπίτι, διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ενέδρα. Ο Σεμέδο και οι δύο άλλοι άντρες, σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, κρατούσαν μπαστούνια του γκολφ και του μπέιζμπολ, με τα οποία τον ξυλοκόπησαν.

Στη συνέχεια, τον έδεσαν χειροπόδαρα και συνέχισαν να τον χτυπούν, ενώ τον ανέκριναν για ένα χρέος 5.000 ευρώ στον Σεμέδο από ένα άλλο άτομο, το οποίο αναζητούσαν. Σύμφωνα με το θύμα, ο Σεμέδο ηγούνταν της ανάκρισης και έφτασε στο σημείο να τον σημαδέψει με ένα όπλο, φωνάζοντάς του «θα σε σκοτώσω», ενώ στη συνέχεια του έπιασε το μικρό δάχτυλο και απείλησε να του το κόψει με ένα μαχαίρι!

Καταγγελία ότι πυροβόλησε

Υπήρξε και συνέχεια καθώς οι δύο «συνεργάτες» του Σεμέδο πήγαν στο σπίτι του θύματος κι έκλεψαν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, αλλά και πολυτελή ρολόγια. Το θύμα, τρομοκρατημένο και ψάχνοντας μια διέξοδο, έδωσε μια ψεύτικη διεύθυνση του άνδρα που χρωστούσε τα λεφτά και, εκμεταλλευόμενος μια απροσεξία των απαγωγέων, διέφυγε. Ο Σεμέδο φέρεται να τον κυνήγησε, να πυροβόλησε δύο φορές προς το μέρος του, χωρίς να τον πετύχει. Αυτά κατήγγειλε το θύμα.

Τούτη τη φορά η αστυνομία βρήκε το όπλο στο σπίτι του ποδοσφαιριστή, ο οποίος δήλωσε ότι δεν ήταν δικό του. Δεν έπεισε όμως τις Αρχές, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου έμεινε έγκλειστος για 142 ημέρες. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2018 καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ. Υπό την απειλή φυλάκισης 15 ετών παραδέχθηκε την ενοχή του και τον Ιούλιο του 2020 καταδικάστηκε σε οκταετή απαγόρευση εισόδου στην Ισπανία και πρόστιμο 46.000 ευρώ. 

Το ρίσκο του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός γνωρίζοντας το ένοχο παρελθόν του, πήρε το ρίσκο και τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2019. Στο Λιμάνι ήξεραν ότι ανά πάσα στιγμή κινδύνευαν να «σκάσει στα χέρια τους η… βόμβα Σεμέδο. Στους Πειραιώτες έδειξε να βρίσκει τον καλό εαυτό του ξανά. Όχι για πολύ όμως. Υπήρξαν ένα-δυο «καμπανάκια» που ήχησαν κι έδειξαν ότι ο παλιός Σεμέδο παραμονεύει. Στη διάρκεια ενός αγώνα με τον ΟΦΗ στην Κρήτη τον Ιανουάριο του 2020, ο Πορτογάλος έσπρωξε κι έριξε κάτω ένα ball boy, ενώ εν μέσω lockdown, τον Νοέμβριο του 2020, συμμετείχε σε κορονοπάρτι σε roof garden ξενοδοχείου. Το πάρτι διαλύθηκε έπειτα από έφοδο της αστυνομίας και στους παρευρισκόμενους (μεταξύ των οποίων ο Σεμέδο και οι συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό Ραντζέλοβιτς και Μπρούνο) επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Στα μέσα του τρέχοντος Αυγούστου, δίχως να διευκρινιστούν οι λόγοι, ο Ολυμπιακός έθεσε στο περιθώριο τον Σεμέδο. Λίγο μετά τον αποκλεισμό από τη Λουντογκόρετς, ο Πορτογάλος τέθηκε εκτός ευρωπαϊκής λίστας. Οι Πειραιώτες βγήκαν στην αγορά προσπαθώντας να… ξεφορτωθούν τον 27χρονο στόπερ. Η μεταγραφή στη Γουλβς δεν προχώρησε ποτέ καθώς με το ποινικό του μητρώο δεν θα έβγαζε ποτέ άδεια εργασίας στην Αγγλία, ενώ προ ημερών ναυάγησε οριστικά και η επιστροφή στην Πορτογαλία για λογαριασμό της Μπενφίκα. Λέγεται ότι και σ’ αυτή την περίπτωση το… ένοχο παρελθόν του λειτούργησε αποτρεπτικά για τους Αετούς.

Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν μόνο το παρελθόν που κυνηγούσε τον Σεμέδο αλλά και το παρόν. Δυστυχώς για εκείνον, δεν εκμεταλλεύτηκε τη δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε. Δεν έκανε το restart. Δεν άρχισε ξανά απ' την αρχή όπως δήλωνε λίγο μετά την αποφυλάκισή του. «Όταν μου είπαν “βγαίνεις έξω” είπα στον εαυτό μου “ξύπνα έχεις μία δεύτερη ευκαιρία. Πάτα το κουμπί της επανέναρξης”. Έτσι έκανα. Τα σβήνεις όλα και αρχίζεις ξανά». Ο Ρούμπεν Σεμέδο έμεινε κολλημένος στο σκοτεινό παρελθόν του...

βιασμόςΟλυμπιακόςσύλληψηΡούμπεν Σεμέδοσεξουαλική κακοποίηση