Αθλητισμός|31.08.2021 02:43

US Open: Μεγάλη πρόκριση για Τσιτσιπά έπειτα από επική μάχη με τον συγκινητικό Μάρεϊ

Newsroom

Έπειτα από μια επική μάχη που κράτησε 4 ώρες και 45 λεπτά (!) ο εξαιρετικός Στέφανος Τσιτσιπάς λύγισε τον συγκινητικό Άντι Μάρεϊ, ο οποίος θύμισε κάτι απ' τις παλιές καλές ημέρες του. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, νούμερο 3 στον κόσμο, δυσκολεύτηκε πολύ απέναντι στο 112 της κατάταξης επικρατώντας με 3-2 σετ (2-6, 7-6, 3-6, 6-3, 6-4) στον πρώτο γύρο του US Open. Στην επόμενη φάση ο Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει τον Γάλλο Αντριάν Μαναρινό (νο. 44).

Ο 34χρονος Μάρεϊ, άλλοτε νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη (τον Νοέμβριο του 2016) και κάτοχος δύο Wimbledon (2013, 2016), ενός US Open (2012) και δύο χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο, έδειξε ότι στις καλές ημέρες του παραμένει ένας σπουδαίος τενίστας. Ωστόσο, οι σοβαροί τραυματισμοί στέρησαν για αρκετά χρόνια από το άθλημα τον τέταρτο από τους λεγόμενους Big 4 (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς). Από το 2017 ταλαιπωρείται με σοβαρό πρόβλημα στο ισχίο. Υποβλήθηκε σε πολλαπλές επεμβάσεις και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το τένις για ένα μεγάλο διάστημα. Επέστρεψε αλλά ουδέποτε έφτασε στο υψηλό επίπεδο που βρισκόταν πριν από το 2017. Το παιχνίδι απέναντι στον Τσιτσιπά ήταν το καλύτερο που έχει πραγματοποιήσει την τελευταία πενταετία. Ήταν μια σπουδαία μάχη, δύο καταπληκτικών παικτών που καθήλωσε το κοινό.

Στο πρώτο σετ ο Μάρεϊ πραγματοποίησε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στον Τσιτσιπά, ο οποίος δεν μπήκε καθόλου καλά στο παιχνίδι. Με πέντε σερί κερδισμένα γκέιμ, μεταξύ των οποίων και δύο σερί μπρέικ, ο Σκωτσέζος τενίστας βρέθηκε από το 0-1 στο 5-1 προτού τελειώσει το σετ στο 6-2 έπειτα από 43 λεπτά.

Αντιθέτως, στο δεύτερο σετ ο Τσιτσιπάς βελτίωσε αισθητά το σερβίς του και η μάχη έγινε πολύ πιο ισορροπημένη. Οι δυο τενίστες διατήρησαν το σερβίς τους για δώδεκα σερί γκέιμ στέλνοντας το σετ στο tie break. Εκεί ο Τσιτσιπάς έχασε το προβάδισμα που είχε (3-2) και βρέθηκε να χάνει με 6-4. Ωστόσο, έσωσε τα δύο σετ πόιντ του Μάρεϊ ισοφαρίζοντας 6-6. Στο 7-6 είχε εκείνος την ευκαιρία για να πάρει το σετ αλλά ήρθε η σειρά του Βρετανού για να μείνει στο σετ, ισοφαρίζοντας 7-7. Ο Έλληνας πρωταθλητής εκμεταλλεύτηκε το διπλό λάθος στο σερβίς του Μάρεϊ (8-7) και καθάρισε το σετ με 9-7, ισοφαρίζοντας σε 1-1 έπειτα από μάχη 1 ώρας και 20 λεπτών!

Θα περίμενε κανείς ότι το νικηφόρο σετ του Τσιτσιπά θα... ανέβαζε τον Έλληνα τενίστα και θα επηρέαζε αρνητικά τον Μάρεϊ σε συνδυασμό με την κόπωση. Συνέβη όμως το αντίθετο καθώς ο Σκωτσέζος έβγαλε αντίδραση και είχε φρεσκάδα στο κορτ. Έκανε ένα γρήγορο μπρέικ μόλις στο δεύτερο γκέιμ (2-0) και διατηρώντας το σερβίς του μέχρι τέλους, επικράτησε 6-3 έπειτα από 59 λεπτά, παίρνοντας ξανά προβάδισμα με 2-1 σετ.

Στο τέταρτο σετ ο Τσιτσιπάς έβγαλε αντίδραση, έσπασε για πρώτη φορά στο ματς το σερβίς του Μάρεϊ για το 2-0 και παίζοντας καταπληκτικά, έφτασε με άνεση μέχρι το 5-0 πετυχαίνοντας και δεύτερο μπρέικ. Ο Σκωτσέζος προσπάθησε να αντιδράσει μείωσε σε 5-3 αλλά ο Τσιτσιπάς καθάρισε το σετ με 6-3 μετά από 46 λεπτά. Ο Έλληνας πρωταθλητής ισοφάρισε σε 2-2 σετ στέλνοντας το ματς στο πέμπτο και τελευταίο σετ.

Εκεί ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας άρχισε με... φόρα από το προηγούμενο σετ, έκανε ξανά μπρέικ στο ξεκίνημα (1-0) και πήρε σημαντικό προβάδισμα. Ο Μάρεϊ έδωσε μάχη μέχρι τέλους φτάνοντας στο 5-4. Ωστόσο, ο Τσιτσιπάς διατήρησε το σερβίς του, πήρε το γκέιμ (6-4), το σετ (3-2) και το ματς και άρχισε ιδανικά, έστω και με αρκετό ιδρώτα, την παρουσία του στο US Open.

Άντι ΜάρεϊΣτέφανος ΤσιτσιπάςΤένιςUS Open