Αθλητισμός|08.09.2021 10:16

Εθνική: Τελευταία ευκαιρία για Φαν 'τ Σχιπ - Και ο Βαλβέρδε στη μάχη της διαδοχής

Newsroom

Η Εθνική Ελλάδας υποδέχεται τη Σουηδία το βράδυ της Τετάρτης (8/9, 21.45, OPEN) στο ΟΑΚΑ με αποκλειστικό στόχο μια νίκη που θα τη διατηρήσει έστω και με μαθηματικές ελπίδες στο κυνήγι της δεύτερης θέσης που οδηγεί σε μπαράζ για τα προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ (η αναμέτρηση θα μεταδοθεί αποκλειστικά από την ανοιχτή τηλεόραση του OPEN και μέσω live streaming από το ethnos.gr). Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα καταδικάζει τη Γαλανόλευκη που ήδη έπειτα από τρεις αγωνιστικές έχει ισάριθμες ισοπαλίες με Ισπανία, Γεωργία και Κόσοβο. Υπό αυτές τις συνθήκες το παιχνίδι αποκτά χαρακτήρα «ζωής ή θανάτου» και για τον ομοσπονδιακό τεχνικό Τζον Φαν 'τ Σχιπ.

Ο Ολλανδός κόουτς μολονότι επιχείρησε και πέτυχε να κάνει μια μεγάλη ανανέωση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που διαθέτει αρκετό ταλέντο, δεν μπόρεσε να το μετατρέψει σε θετικά αποτελέσματα και κυρίως σε ανταγωνιστικότητα και διεκδίκηση προκρίσεων. Η Ελλάδα επί των ημερών του απέτυχε να προκριθεί στο Euro 2020 (δεν μπήκε ούτε στα μπαράζ), δεν μπόρεσε να ανέβει κατηγορία στο Nations League και πλέον είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι χάνει το... τρένο και για το Κατάρ.

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο απολογισμός του δεν είναι αρνητικός καθώς σε 21 αγώνες έχει 9 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόλις 4 ήττες, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά δεν στάθηκαν ικανά για να βελτιώσουν τη θέση της Εθνικής που παραμένει εκτός μεγάλων ποδοσφαιριστών τουρνουά από το 2014. Το κλίμα έχει βαρύνει για τον Φαν 'τ Σχιπ και η επόμενη ημέρα μοιάζει δύσκολη καθώς, ιδίως σε περίπτωση, μη νίκης με τους Σουηδούς θα ανοίξει ξεκάθαρα θέμα αντικατάστασης.

Ήδη στην ΕΠΟ η διοίκηση του Θοδωρή Ζαγοράκη σχεδιάζει την επόμενη ημέρα καθώς μόνο με ένα ποδοσφαιρικό θαύμα θα αντιστραφεί το κλίμα για τον Ολλανδό. Ως εκ τούτου, η Ομοσπονδία φτιάχνει τη λίστα με τους υποψήφιους ομοσπονδιακούς τεχνικούς. Το όνομα του έμπειρου Γιώργου Δώνη βρίσκεται ψηλά δεδομένου ότι κι ο ίδιος είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι επιθυμεί να εργαστεί στην Εθνική, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Αμφότεροι ανήκουν στην κατηγορία των καταξιωμένων Ελλήνων τεχνικών, με εμπειρίες και παραστάσεις αλλά και με παρελθόν στην Εθνική ομάδα.

Στο κάδρο επίσης έχει μπει και ο Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος κυρίως διαθέτει το ειδικό βάρος του ηγέτη της άμυνας στη «χρυσή» Εθνική που έγραψε το Έπος της Πορτογαλίας το 2004. Πλέον στη λίστα προστίθενται και άλλα ονόματα από το εξωτερικό με γνώμονα κυρίως την γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Ερνέστο Βαλβέρδε και ο Μανόλο Χιμένεθ, οι οποίοι σύμφωνα με ρεπορτάζ της LiveSport βρίσκονται μεταξύ των υποψηφίων.

Τραϊανός ΔέλλαςΜανόλο Χιμένεθεθνική ΕλλάδαςΜαρίνος ΟυζουνίδηςΕρνέστο ΒαλβέρδεΕθνική ομάδαΓιώργος Δώνης