Αθλητισμός|21.09.2021 08:00

Επανάσταση στο ποδόσφαιρο θέλει ο Νάγκελσμαν: «Να φοράνε ακουστικό οι παίκτες όπως στο NFL»

Newsroom

Εικόνα από το μέλλον, φαντασίωση ή εκτός λογικής συλλογισμός; Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν έριξε μια ρηξικέλευθη πρόταση στο τραπέζι και προκάλεσε ήδη ένα ντιμπέιτ στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ο 34χρονος κόουτς της Μπάγερν Μονάχου, κατά πολλούς το next best thing της προπονητικής, κατέθεσε μια επαναστατική σκέψη, που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αλλάξει ριζικά τη λογική του ποδοσφαίρου όπως το γνωρίζουμε επί τουλάχιστον έναν αιώνα.

Υπέρμαχος της τεχνολογίας ο Νάγκελσμαν

Ο ταλαντούχος προπονητής των Βαυαρών, ο οποίος είναι υπέρμαχος της χρήσης τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο σε κάθε μορφή που ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να κάνει το άθλημα καλύτερο και τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές πιο αποτελεσματικούς, εκτιμά ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες προκειμένου οι παίκτες να φορούν ακουστικά κατά τη διάρκεια των αγώνων ώστε να παίρνουν απευθείας στο αυτί τους τις οδηγίες του προπονητή!

Ουσιαστικά ο Νάγκελσμαν θέλει να εφαρμοστεί το μοντέλο του αμερικανικού ποδοσφαίρου και στο... soccer - κατά τους Αμερικανούς - καθώς το NFL ήταν που πρωτοκαθιέρωσε την ενδοεπικοινωνία του προπονητή με τους παίκτες. Μάλιστα, ο Νάγκελσμαν φρόντισε να ασκήσει αυστηρή κριτική στην κοινωνία του ποδοσφαίρου, που όπως είπε χαρακτηριστικά «κρύβεται πίσω από τις παραδόσεις»...

«Όπως οι quarterback στο NFL»

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το ποδόσφαιρο πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις παραδόσεις και να επαναστατήσει. Το αμερικάνικο ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από το ποδόσφαιρο. Ο quarterback είναι εξοπλισμένος με ακουστικά για να παίρνει τις οδηγίες από τον προπονητή του. Αυτό είναι κάτι που θα χρειαζόμασταν και εμείς».

Έχει άδικο; Ενδεχομένως όχι, αφού η απευθείας επικοινωνία με τους παίκτες είναι πιθανό να τους κρατάει σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Απ' την άλλη πλευρά όμως, δεν είναι καθόλου εύκολο να χρησιμοποιηθούν ακουστικά από ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Άλλωστε στο NFL η χρήση τού κράνους βοηθά στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή και λειτουργία των ακουστικών και των μικροφώνων.

Επί του παρόντος, οι μόνοι που φορούν ακουστικό κι έχουν μικρόφωνο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα είναι οι διαιτητές προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με το VAR. Κι αυτό ήδη θεωρείται μια μεγάλη επανάσταση για τον συντηρητικό κόσμο του ποδοσφαίρου και τη θεωρεία του against modern football, που ακόμη αμφιταλαντεύεται για το αν το VAR είναι προς όφελος ή όχι του αθλήματος.

Ενδοεπικοινωνία και drones στην προπόνηση

Σημειωτέον ότι ο Νάγκελσμαν είναι από τους προπονητές που... καλωδιώνονται κατά τη διάρκεια των αγώνων, έχοντας απευθείας επαφή με τους αναλυτές της Μπάγερν Μονάχου (και της Λειψίας παλαιότερα) προκειμένου να έχει άμεση πληροφόρηση στα δεδομένα του αγώνα. Ήταν επίσης, ένας απ' τους πρώτους τεχνικούς, που χρησιμοποίησαν drones στις προπονήσεις για να μελετά από ψηλά όσα συμβαίνουν στο γήπεδο.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Κοντά σε οικισμό και στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ

Εμβόλιο: Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση – Οι επίσημες ανακοινώσεις

Αποκάλυψη OPEN: Η απάντηση του καπετάνιου του Nautical Geo στην τουρκική φρεγάτα

Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο: Εντοπίστηκε νεκρή γυναίκα - Είχε τομή στην κοιλιά

Μπάγερν ΜονάχουBundesligaΓιούλιαν Νάγκελσμαν