Αθλητισμός|27.09.2021 20:23

Σπανούλης στο αντίο του: «Στον Ολυμπιακό βρήκα την Ιθάκη μου» - Υπόκλιση από Αντετοκούνμπο

Newsroom

Ο Βασίλης Σπανούλης με λόγια καρδιάς και όντας αρκετά συγκινημένος αποχαιρέτησε και επίσημα τα παρκέ. Ο Kill Bill μίλησε για όλα όσα έζησε στο μπάσκετ κάνοντας έναν συνολικό απολογισμό στην τεράστια καριέρα του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ έχοντας δίπλα του τους τίτλους που κατέκτησε με τους Πειραιώτες. Τον σπουδαίο γκαρντ τίμησαν με την παρουσία τους οι μέχρι πρότινος συμπαίκτες στον Ολυμπιακό, άνθρωποι του μπάσκετ, ενώ με συγκινητικά λόγια μίλησε γι' αυτόν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος τόνισε ότι είναι από εκείνους που τον ενέπνευσαν στο μπάσκετ.

Σπανούλης: «Σαν παραμύθι»

«Ευχαριστώ που ήρθατε να με τιμήσετε με την παρουσία σας. Έκανα ένα πολύ μεγάλο ταξίδι στο μπάσκετ, έμαθα πάρα πολλά πράγματα ως άνθρωπος. Έκανα μια πολύ όμορφη οικογένεια, έζησα στιγμές που δεν φανταζόμουν, αν και πάντα είχα υψηλούς στόχους. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα πετύχω όσα είχα γύρω μου με τους συμπαίκτες και τους προπονητές, όλα αυτά. Είναι σαν παραμύθι για εμένα. Υπήρξαν και καλές και άσχημες στιγμές. Οι άσχημες με σκληραγώγησαν, με έκαναν καλύτερο άνθρωπο και παίκτη και με έκαναν και να χάσω και τα μαλλιά μου.

Υπήρχαν στιγμές που δεν ήμουν ο καλύτερος συμπαίκτης, ήμουν σκληρός, πιεστικός, αλλά πάντα το έκανα για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και για το καλό της ομάδας. Προσπάθησα να έχω αρχές, να είμαι ένας σωστός άνθρωπος. Το πιο σημαντικό πράγμα που κατάφερα είναι να εμπνεύσω αρκετά νέα παιδιά να είναι μαχητές. Αυτή ήταν η φιλοσοφία μου, να διεκδικώ αυτό που είχα στο μυαλό μου. Ξεκίνησα στην Λάρισα, ήρθα στο Μαρούσι, στη συνέχεια πήγα στον Παναθηναϊκό, ΝΒΑ, μετά πάλι Παναθηναϊκό. Σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό και με το παραπάνω, όμως στον Ολυμπιακό βρήκα την Ιθάκη μου, βρήκα την ομάδα που ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία μου. Αγάπησα την ομάδα και τους ανθρώπους της και αγαπήθηκα σε έναν υπερβολικό βαθμό, κάτι μου με γεμίζει τιμή και περηφάνεια.

Όλοι έχουν θετικά και αρνητικά. Δούλευα και δεν έλεγα πολλά λόγια. Θέλω να ευχαριστήσω τους προέδρους. Υπήρχαν και εντάσεις, όπως σε όλες τις οικογένειες, αλλά πάντα προσπαθούσαμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να εξελιχθώ σαν άνθρωπος και παίκτης. Πάντα είχα το θάρρος να παραδεχτώ ένα λάθος και να προχωρήσουμε για το καλό της ομάδα μας. Την γυναίκα μου που ήταν πάντα δίπλα μου, τα παιδιά μου πάντα είχαν μία ερώτηση να μου κάνουν, την μητέρα μου και τον αδερφό μου που καλλιέργησαν τον χαρακτήρα μου. Τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς που βοήθησε να γίνει η μεταγραφή στον Ολυμπιακό, που άλλαξε και την δική μου ιστορία. Είμαι περήφανος, νιώθω πολύ γεμάτος. Έχω ακούσει για κατάθλιψη, αλλά αισθάνομαι ευλογημένος. Έδωσα και την ψυχή μου. Προσπάθησα και τελείωσα όρθιος το μπάσκετ, που είναι πολύ σημαντικό για μένα.

«Νιώθω ευλογημένος»

Περνούσε από το μυαλό μου η αποχώρηση όλη τη σεζόν. Ταλαιπωρήθηκα ένα-δύο χρόνια από σοβαρούς τραυματισμούς που δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου. Ήμουν πολύ τυχερός και ευχαριστώ τον Θεό γι' αυτό. Τελικά βγήκαν όλα μαζί, σαν να μου είπε ο Θεός ότι δεν μπορούσα να τα αντέξω όλα αυτά. Ήταν μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Πάντα ήθελα να μπορώ να βοηθάω την ομάδα, ήταν φυσιολογικό με το πέρασμα των χρόνων αυτό να μη μπορεί πια να γίνει. Ήθελα να έχω αξιοπρέπεια, να με θυμούνται και να με αγαπούν όπως ήμουν στα καλά μου χρόνια. Δεν ήθελα να πάρω τον ρόλο ενός άλλου παιδιού, δεν έχω μάθει να κλέβω ή να χάνω προπονήσεις, δεν έχω μάθει να λουφάρω. Από τη στιγμή που δεν μπορούσα να το κάνω αυτό, πήρα την καλύτερη απόφαση για εμένα και για την ομάδα.

Δεν μου έχει μείνει κάποιο κενό. Έζησα στον μέγιστο βαθμό την αγάπη του κόσμου, πραγματικά είμαι πολύ γεμάτος. Δυστυχώς έγινε όπως έγινε εξαιτίας του κορωνοϊού. Συνολικά ένιωσα υπερβολική αγάπη από τον κόσμο, την έζησα τελευταία και στο σπίτι μου, ήταν σοκαριστικό. Νιώθω ευλογημένος, ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να πάρω και να δώσω αγάπη. Και τώρα παιδί είμαι, δεν έχω μεγαλώσει. Έχω αρκετά πράγματα στο μυαλό μου για το μέλλον, το μπάσκετ κυλάει στο κορμί και στο μυαλό μου. Θα είμαι ανοιχτός σε διάφορα πράγματα, όταν νομίζω ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Αν σκεφτώ πέντε συμβόλαια που κάναμε, από τέσσερις ώρες για το κάθε ένα, γύρω στις 20 ώρες καθίσαμε με τους προέδρους. Μιλήσαμε για μπάσκετ για πέντε με έξι λεπτά το πολύ. Περισσότερο μιλούσαμε για θέματα πιο προσωπικά. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες, πάντα υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση, μια χημεία που μας κάλυπτε ό,τι γινόταν για να βρεθεί η λύση γρήγορα. Ήταν πάντα θέμα χρόνου να ανανεώσω, ποτέ δεν πήγα στα γραφεία για να μην το κάνω. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου, αν και είχα προτάσεις, να φύγω από τον Ολυμπιακό. Πάντα πίστευα ότι θα τα βρούμε για να μείνω.

Ένιωθα μεγάλη αυτοπεποίθηση, συγκεντρωνόμουν στην επόμενη φάση και στο επόμενο σουτ. Εκείνες τις στιγμές πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, δεν έχεις πολλά να σκεφτείς. Είχα την ευλογία και την τύχη να έχω καταπληκτικούς συμπαίκτες. Χτίσαμε με μικρό μπάτζετ καταπληκτικές ομάδες. Χτίσαμε και καταπληκτικές σχέσεις και είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό. Δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα, υπήρξαν και εντάσεις και στιγμές που κάναμε μουτράκια, σαν ζευγαράκια που έχουν να μιλήσουν καμιά εβδομάδα. Μαλώναμε με σεβασμό για το καλό της ομάδας, με τις αρχές που μας διέπουν. Τους ευχαριστώ για τις καταπληκτικές στιγμές που ζήσαμε. Ήταν εξαιρετικοί μπασκετμπολίστες. Τους ευχαριστώ που με ανέχθηκαν γιατί δεν είμαι ο πιο εύκολος άνθρωπος που υπάρχει και που υπέμεναν να μιλάω όλη την ώρα για μπάσκετ. Οι σχέσεις ζωής είναι το πολυτιμότερο τρόπαιο.

Μοναδική στιγμή η επίσκεψη του κόσμου στο σπίτι μου. Δεν την περίμενα ποτέ. Με τις παντόφλες ήμουν και πήγαινα να κάνω μπάνιο τα παιδιά. Άκουσα κόσμο και νόμιζα ότι γινόταν κάποιος τσακωμός. Όταν είδα τον κόσμο ένιωσα συγκινημένος, ένιωσα δέος. Ο κόσμος του Ολυμπιακού αγαπάει παθολογικά την ομάδα, αλλά αν πραγματικά κερδίσεις τον σεβασμό του, σε αγαπούν παθολογικά. Γι' αυτό είμαι πολύ περήφανος, υπάρχει αμοιβαία αγάπη που δεν ήρθε εύκολα. Ήρθα από τον μεγάλο αντίπαλο, δεν πούλησα οπαδιλίκι. Πάντα προσπαθούσα με τη σκληρή δουλειά. Πονούσα την ομάδα και 24 ώρες το 24ωρο σκεφτόμουν το καλό του Ολυμπιακού, πως θα πετύχουμε. Αυτή η αγάπη είναι πολύ δυνατή και άφθαρτη στον χρόνο».

Αντετοκούνμπο: «Χωρίς τον Νίκο δεν θα υπήρχε Βασίλης και χωρίς τον Βασίλη, Γιάννης»

Στο αντί του Βασίλη Σπανούλη μίλησε μέσω βίντεο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος συγκίνησε με όσα είπε καθώς τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα υπήρχε χωρίς τον Kill Bill. «Σε ευχαριστώ για όσα έχεις κάνει για το μπάσκετ και για εμένα. Τη νοοτροπία σου λίγοι την είχαν. Γι' αυτό ήσουν από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Δεν ήσουν ο πιο ψηλός ή ο πιο γρήγορος ή ο πιο δυνατός, αλλά ήσουν killer και δούλευες σκληρά. Έμαθα πάρα πολλά για εσένα και συνεχίζω. Όπως εσύ πήρες τη σκυτάλη από τον Γκάλη, έτσι την παίρνω κι εγώ από εσένα. Σε αγαπάμε. Να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου. Μάθαμε πολλά από τον Γκάλη, μάθαμε πάρα πολλά και από εσένα. Χωρίς Νίκο δεν θα υπήρχε Βασίλης και χωρίς Βασίλη δεν θα υπήρχε Γιάννης» ανέφερε ο MVP των τελικών του ΝΒΑ.

Π. Αγγελόπουλος: «Refuse to lose»

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος αποθέωσε τον Βασίλη Σπανούλη και τόνισε πως γύρω του χτίστηκε η ομάδα με την νοοτροπία "refuse to lose", ενώ προανήγγειλε ένα μεγάλο φιλικό προς τιμήν του Kill Bill. «Είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τον Βασίλη Σπανούλη, τον μεγαλύτερο μπασκετμπολίστα στην ιστορία του Ολυμπιακού και έναν από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Είμαστε τυχεροί που ζήσαμε τη δεκαετία Σπανούλη. Όπως ξέρετε από το 2004 βάζαμε χρήματα στην ομάδα και το 2009 πήραμε τις μετοχές. Ένα χρόνο αργότερα φέραμε τον Σπανούλη. Γύρω του χτίστηκε μια ομάδα με πνεύμα refuse to lose, με άρνηση στην ήττα. Χωρίς να έχουμε το μεγαλύτερο μπάτζετ, πάντα με καλούς παίκτες και κορυφαίους προπονητές. Χτίστηκε αυτό που ξέρετε όλοι με τις back-to-back Euroleague, τους τελικούς του '15 και του '17, με τα πρωταθλήματα που πήραμε στην Ελλάδα, που αναλογικά ήταν λιγότερα από όσα έπρεπε να έχουμε πάρει. Είμαστε σήμερα εδώ σε μια νέα σελίδα για το ελληνικό μπάσκετ. Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα ξαναπάει σε Final Four. Δεν ξέρω αν θα πάρουμε ξανά την Euroleague. Αλλά αυτά που ζήσαμε με τον Βασίλη είναι δύσκολο να τα ζήσουμε ξανά. Δεν περίμενε κανείς όσα κάναμε τότε. Οι τίτλοι, οι ανατροπές... Η πειθαρχία και η αγωνιστική αξία του Βασίλη έκαναν καλύτερους τους συμπαίκτες του, έδινε το παράδειγμα και ήμασταν τυχεροί που τον είχαμε. Αυτό που ζήσαμε θα είναι σημείο αναφοράς για την ομάδα και τα επόμενα χρόνια». 

Για αυτό που θα ετοιμάσει ο Ολυμπιακός για να τιμήσει τον Σπανούλη: «Θα γίνει ένα μεγάλο φιλικό, για να τιμηθεί ο Βασίλης τον Σεπτέμβριο του 2022. Δεν έχουμε επιλέξει ακόμα αντίπαλο, αλλά θα είναι πολύ καλός, για να τιμηθεί ο Βασίλης και να γεμίσει το ΣΕΦ για τον Βασίλη». Για το αν θα αποσυρθεί η φανέλα με το Νο. 7: «Θα κάνετε υπομονή μέχρι το Σεπτέμβριο, για το φιλικό που είπαμε...».

Γ. Αγγελόπουλος: «Έτσι πήραμε τον Σπανούλη»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αγγελόπουλος χαρακτήρισε τον Βασίλη Σπανούλη ως τον μεγαλύτερο αθλητή στην ιστορία του Ολυμπιακού και θυμήθηκε πώς κατάφεραν να τον υπογράψουν οι Πειραιώτες το 2010.  «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον Βασίλη, όχι να τον αποχαιρετήσουμε. Πάντα θα είναι μέλος της οικογένειάς μας. Είναι ο μεγαλύτερος αθλητής στην ιστορία του Ολυμπιακού και ένας από τους μεγαλύτερους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πετύχαμε μοναδικά πράγματα, ζήσαμε μαγικές στιγμές. Μακάρι να τις ξαναζήσουμε. Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο θα καταλάβετε για τι μιλάμε. Εννοείται πως όλα αυτά τα πέτυχε με τη βοήθεια όλου του οργανισμού του Ολυμπιακού, που ήταν δομημένος για τον Βασίλη και γύρω από τον Βασίλη. Ήταν μια μοναδική κατάσταση στα χρονικά το πώς χτίστηκε ο Ολυμπιακός γύρω από τον Βασίλη. Τον θαυμάζουμε».

Για το πώς άνοιξε το κεφάλαιο του Σπανούλη στους Πειραιώτες: «Ήταν το 2010. Μετά τον τρίτο τελικό με τον Παναθηναϊκό, τον χαμένο τελικό. Όλοι ξέρετε τι είχε γίνει και πώς χάθηκε το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλή ομάδα. Το 2009 ήταν στο Final Four και το 2010 στον τελικό. Είχαν πει πως είχαμε τότε την μισή μεικτή κόσμου, αλλά στην Ελλάδα δεν πετυχαίναμε τους στόχους. Σκεφτήκαμε πώς πρέπει να δράσουμε στρατηγικά σε αυτά που βλέπαμε. Είναι γνωστά. Η απόφαση ήταν να πάμε να πάρουμε τον καλύτερο παίκτη του Παναθηναϊκού, στην καλύτερη ηλικία. Με δεδομένες τις δυσκολίες που υπήρχαν, γιατί στην ομάδα ήταν και ο Παπαλουκάς και ο Τεόντοσιτς. Υπήρχε ένα θέμα πού και πώς θα παίξει ο Σπανούλης, καθώς και η δυσκολία του να φύγει αθλητής σε τέτοια ηλικία από τον Παναθηναϊκό για τον Ολυμπιακό. Κάναμε το μεγάλο χτύπημα. Ο Βασίλης δεν θα τα ζούσε πουθενά αλλού αυτά, είχε μεγάλο κίνητρο. Κούμπωσε η επιθυμία μας να κάνουμε τον Ολυμπιακό πρώτο σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπως αξίζαμε, με την επιθυμία του Βασίλη να πάρει την ομάδα από το χέρι και να την οδηγήσει σε κατακτήσεις. Άρχισε δύσκολα αυτή η σχέση, υπήρχαν και δύσκολες στιγμές. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις ήταν δύσκολες, είχαμε φτάσει σε αδιέξοδο. Ο Μίσκο θα το θυμάται αυτό. Τότε ζούσαμε στη Βοστώνη με τη γυναίκα μου και την κόρη μου. Γυρίζαμε στην Ελλάδα για μόνιμα. Υπήρχε ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Λίγο πριν γίνει η τελική επιστροφή μιλήσαμε με τον Παναγιώτη και είπαμε να κάνουμε την μεγάλη κίνηση και να έρθει ο Βασίλης. Ήταν Σάββατο. Κυριακή έφτασα στην Αθήνα και το ίδιο απόγευμα υπογράψαμε στα γραφεία μας το πρώτο συμβόλαιο. 

Εκεί άλλαξε και η ιστορία του Ολυμπιακού. Καθυστέρησε να φανεί αυτή η κίνηση, ο Βασίλης άκουσε πολλά και εντός και εκτός οργανισμού. Αλλά απέδειξε με την αξία του ποιος είναι και πού μπορεί να φτάσει. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης και έμεινε εκεί ως κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη για σχεδόν μία δεκαετία. Αυτό που πάντα λέγαμε είναι ότι ο Βασίλης δεν δίστασε να ηγηθεί μιας ομάδας και με χαμηλό μπάτζετ. Πετύχαμε απίστευτους άθλους. Είχαμε τον χαμηλότερο προϋπολογισμό στην Ευρώπη από τις Top 8 ομάδες. Όλοι οι ανταγωνιστές μας είχαν τρεις και τέσσερις και πέντε φορές μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Παγκόσμιο φαινόμενο. Είμαστε περήφανοι για όσα πετύχαμε με τον Βασίλη αρχηγό».

Για το αν κινδύνευσε να φύγει ο Σπανούλης από τον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια και για το αν και πώς θα τον αξιοποιήσουν οι Πειραιώτες μελλοντικά: «Τα είπε ο Βασίλης... Κίνδυνοι πάντα υπάρχουν στη ζωή, το θέμα είναι να τους αποφεύγεις. Μέσα από τη συζήτηση όλα τα θέματα είχαν αντιμετωπιστεί. Ο Βασίλης είχε προτάσεις από μεγάλες ομάδες, αλλά αποφάσιζε συνειδητά για τον καλύτερό του ίδιου και της ομάδας. Η πόρτα του Ολυμπιακού θα είναι πάντα ανοιχτή για τον Βασίλη. Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Είναι μέλος της οικογένειάς μας. Είναι νέος. Έχει πολλές προτάσεις να συζητήσει. Τελείωσε το μπάσκετ, αλλά θα κάνει πολλά όμορφα πράγματα στη ζωή του».

ΟλυμπιακόςΒασίλης Σπανούλης