Αθλητισμός|03.10.2021 13:02

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Όταν έρχεται η Κυριακή με ντέρμπι «αιωνίων»

Newsroom

Όταν έρχεται η Κυριακή και πλησιάζει η ώρα για ένα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε ό,τι κατάσταση κι αν βρίσκονται οι δύο αντίπαλοι, όσο κάτω κι αν βρίσκεται ο ένας κι όσο πάνω ο άλλος, την ώρα που ο διαιτητής σφυρίζει τη σέντρα, τίποτα απ' αυτά δεν μετράει. Παίζουν οι Ερυθρόλευκοι εναντίον των Πρασίνων, το Τριφύλλι με τον Δαφνοστεφανωμένο, ο ΟΣΦΠ με τον ΠΑΟ ή ακόμη κι οι «βαζέλες» με τους «γαύρους», όπως συνήθως αποκαλεί περιπαικτικά η μια πλευρά της εξέδρας την άλλη...

Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων»

Η ώρα για το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν στη Super League μεταξύ των «αιώνιων» αντιπάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου έφτασε. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκός στις 20.30 (3/10, Novasports Prime) σε ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο κι άκρως ενδιαφέρον παιχνίδι, παρουσία οπαδών στις εξέδρες του Γ. Καραϊσκάκης. Κι αυτό αφενός διότι βρισκόμαστε νωρίς στο ξεκίνημα της σεζόν με τις ομάδες ακόμη να ψάχνουν τα πατήματά τους, αφετέρου διότι το Τριφύλλι δείχνει να έχει μειώσει την ψαλίδα της απόστασης που χωρίζει ποιοτικά τις δυο ομάδες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Η έλευση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο Τριφύλλι, η αύξηση του μπάτζετ και η ποδοσφαιρική λογική που φαίνεται να επιστρέφει εντός του Παναθηναϊκού, κάνει τους Πράσινους πιο ανταγωνιστούς. Προφανώς και απέχει ακόμη σε ποιότητα συγκριτικά με τον μεγάλο του αντίπαλο, ωστόσο οι βάσεις που προσπαθεί να βάλει ο Σέρβος κόουτς στην ομάδα του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποκτήθηκαν παίκτες με στοιχεία που δεν υπήρχαν στο ρόστερ το προηγούμενο διάστημα και οι Πράσινοι μοιάζουν να αποκτούν μια δυναμική. Οι δύο μεγάλες εντός έδρας νίκες επί του Απόλλωνα και του Βόλου με 4-0 και 5-1 αντιστοίχως αποτελούν σημάδια. Πλέον όμως το Τριφύλλι ψάχνει και το πρώτο του εκτός έδρας θετικό αποτέλεσμα μετά τις δύο σερί ήττες από ΠΑΣ Γιάννινα και Άρη.

Χωρίς Εμβιλά, Ονιεκούρου ο Ολυμπιακός

Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός παραμένει ο ισχυρός πόλος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ο πρωταθλητής τα τελευταία δύο χρόνια, είναι το φαβορί και για την τρέχουσα σεζόν, αλλά φέτος φαίνεται ότι δεν θα είναι άνετος. Κάτι άλλωστε που φάνηκε και στις πρώτες αγωνιστικές με την εντός έδρας ισοπαλία με τον Ατρόμητο και τη δύσκολη επικράτηση στη Λαμία. Οι Πειραιώτες βεβαίως οδεύουν στο ντέρμπι με την ψυχολογία στα ύψη καθώς προέρχονται από τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Φενέρμπαχτσέ με 3-0.

Ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί χωρίς τον ανέτοιμο Γιαν Εμβιλά και τον Χένρι Ονιεκούρου, ο οποίος υπέστη θλάση. Αντιθέτως, την ευκαιρία για να κάνει το ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα σε ντέρμπι αιωνίων θα έχει ο Γκάρι Ροντρίγκες, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην αποστολή που απαρτίζεται από τους: Βατσλίκ, Κρίστινσον, Τζολάκης, Λαλά, Ανδρούτσος, Καρμπόβνικ, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ο. Μπα, Μάρκοβιτς, Παπαδόπουλος, Ρέαμπτσιουκ, Μπουχαλάκης, Σουρλής, Κούντε, Μ. Καμαρά, Α. Καμαρά, Μασούρας, Ροντρίγκες, Λόπες, Βαλμπουενά, Βρουσάι, Τικίνιο, Ελ Αραμπί.

Σε μια προσπάθεια να φρεσκάρει την ενδεκάδα του καθώς προέρχεται από αγώνα την Πέμπτη, ο Πέδρο Μαρτίνς θα κάνει μερικές αλλαγές. Ο Βατσλίκ θα είναι στο τέρμα, οι Παπασταθόπουλος, Μπά ή Σισέ στο κέντρο της άμυνας, ο Ρέαμπτσιουκ στα αριστερά και μάλλον ο Λαλά στα δεξιά. Στα χαφ επικρατέστεροι είναι οι Μπουχαλάκης, Μαντί και Αγκιμπού Καμαρά, ενώ πιο μπροστά θα αγωνιστούν οι Μασούρας, Βαλμπουενά και ενδεχομένως ο Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης, αν και ο Τικίνιο δείχνει ιδιαίτερα φορμαρισμένος..

Με σοβαρές απουσίες ο Παναθηναϊκός

Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός σε μια ιδιαίτερα καλή περίοδο χτυπήθηκε από σοβαρά προβλήματα και πηγαίνει αποδεκατισμένος στο Καραϊσκάκη. Μετά τον Βέλεθ, ο οποίος είχε πρόβλημα στον δικέφαλο, οι Διούδης, Κώτσιρας, Ιωαννίδης έμειναν εκτός αποστολής λόγω ίωσης. Άπαντες ήταν βασικοί το προηγούμενο διάστημα γεγονός που προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στον Γιοβάνοβιτς ως προς τον καταρτισμό της ενδεκάδας. 

Ως εκ τούτου, όλα δείχνουν πως στο τέρμα θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του ο Μπρινιόλι, στην άμυνα πέραν του βασικού Χουάνκαρ θα παίξουν οι Σάρλια, Πούγγουρας και Σάντσες. Στα χαφ επικρατέστεροι είναι οι Μαουρίσιο, Αλεξανδρόπουλος και Ρούμπεν, ενώ πίσω απ' τον προωθημένο Καρλίτος θα κινηθούν ο Βιτάλ και ο Χατζηγιοβάνης. Δεν αποκλείονται όμως και οι εκπλήξεις απ' τον Γιοβάνοβιτς σε μια προσπάθεια αιφνιδιασμού του αντιπάλου του. Η αποστολή του Παναθηναϊκού έχει ως εξής: Μπρινιόλι, Ξενόπουλος, Χριστογεώργος, Χουάνκαρ, Αλεξανδρόπουλος, Μακέντα, Καρλίτος, Χατζηγιοβάνης, Χατζηθεοδωρίδης, Σάντσες, Λούντκβιστ, Ρούμπεν, Μπουζούκης, Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ, Ενγκμπακοτό, Σάρλια, Παλάσιος, Ρόμπι, Πούγγουρας, Μαουρίσιο, Βιτάλ.

To πρόγραμμα και οι μεταδόσεις της 5ης αγωνιστικής

ντέρμπιSuperLeagueΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός