Αθλητισμός|24.01.2019 23:56

Κύπελλο Ελλάδας: Ο κακός δαίμονας Λαμία απέκλεισε τον Παναθηναϊκό

Κώστας Γουλής

Αυτός ο αντίπαλος δεν είναι πια «κακός δαίμονας», αλλά ένας ατελείωτος… εφιάλτης για τον Παναθηναϊκό. Η Λαμία τον «σκότωσε» ξανά και λίγες μέρες μετά τη νίκη της στο πρωτάθλημα, τον πέταξε κι εκτός Κυπέλλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (!), επικρατώντας χθες βράδυ στο ΟΑΚΑ με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι (1-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση). Ενα απίστευτο… πατατράκ για τους «πράσινους», που έχασαν τεράστιες ευκαιρίες με τον Βέργο για να πάρουν σκορ πρόκρισης στην παράταση, αλλά σε όλες «μίλησε» ο γκολκίπερ των Φθιωτών Νίκος Μελίσσας, ο οποίος αναδείχθηκε σε πρόσωπο της βραδιάς, αποκρούοντας και το τρίτο πέναλτι του Κάτσε, που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των φιλοξενουμένων στη «ρώσικη ρουλέτα».

Το ιδιόμορφο 4-1-2-3 που παρέταξε στο ξεκίνημα του αγώνα ο Γιώργος Δώνης δεν φάνηκε ιδιαίτερα λειτουργικό για τους «πράσινους», με εξαίρεση τη φάση του 8’ και τη συνεργασία των Μακέντα-Καμπετσή και το γύρισμα του τελευταίου που δεν πρόλαβε για ένα… βήμα ο Χατζηγιοβάνης. Στον αντίποδα, το «σφικτό» 4-2-3-1 του Μάκη Χάβου έδωσε ασφάλεια στους φιλοξενούμενους, που έκλειναν καλά και τακτοποιημένα όλες τις διόδους προς την εστία του Μελίσσα. Στη δε κόντρα, η ταχύτητα των Καραγκούνη-Ρόμανιτς-Καραμάνου προκάλεσε προβλήματα  στην «πράσινη» άμυνα, με αποκορύφωμα την τεράστια χαμένη ευκαιρία του τελευταίου στο 15’, που βρέθηκε μόνος του σε πλάγιο τετ-α-τετ και πλάσαρε (λόγω και… λακκούβας) ελάχιστα άουτ απ’ το αριστερό δοκάρι.

Στο β’ μέρος η είσοδος του Κουρμπέλη έκανε πιο ορθολογικό το σχήμα του Παναθηναϊκού (καθαρό 4-2-3-1), με τους «πράσινους» να κυκλοφορούν καλύτερα την μπάλα, αλλά να μην βρίσκουν ξανά εύκολες «διόδους» προς την εστία του Διούδη. Στο 55’ ο Μελίσσας απέκρουσε εντυπωσιακά την προβολή του Κουρμπέλη απ’ τα πέντε μέτρα, με τον Δώνη να «φορτώνει» στη συνέχεια την ομάδα του με ό,τι καλύτερο είχε στην επίθεσή του. Μία εκ των αλλαγών του, ο Εμμανουηλίδης, ήταν εκείνος που «λύτρωσε», προς στιγμήν, τους «πράσινους» στο 84’ με πλασέ στην κίνηση από σέντρα του Χατζηγιοβάνη, οδηγώντας το παιχνίδι στην παράταση.

Στο έξτρα 30λεπτο η Λαμία ήταν εκείνη που έχασε δυο «κολλητές» ευκαιρίες για να «παγώσει» το ΟΑΚΑ, καθώς στο 94’ ο Διούδης έβγαλε σε κόρνερ το τετ-α-τετ του Επστάιν και στην εξέλιξη της φάσης ο Ρόμανιτς με κεφαλιά «σημάδεψε» το δεξί δοκάρι του γκολκίπερ των «πράσινων». Στο 95’ και πολύ περισσότερο στο 120’ ο Βέργος απέτυχε να σκοράρει σε ανεπανάληπτα τετ-ατ-ετ και το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου «μίλησε» ο Μελίσσας και η αστοχία των παικτών του Παναθηναϊκού στις εκτελέσεις των Κάτσε και Κουρμπέλη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Διούδης - Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Μαυρομμάτης (79’ Βέργος), Ινσούα - Κάτσε – Μπουζούκης, Χατζηθεοδωρίδης (46’ Κουρμπέλης) - Χατζηγιοβάνης, Καμπετσής (67’ Εμμανουηλίδης), Μακέντα.

ΛΑΜΙΑ: Μελίσσας – Βασιλαντωνόπουλος (53’ λ.τρ. Βάντερσον), Καρυπίδης, Αντέτζο, Ασίγκμπα – Μπουλούλης, Σκόνδρας – Καραγκούνης (68’ Επστάιν), Ζοάν Τόμας (72’ Πλιάτσικας), Ρόμανιτς – Καραμάνος.

Η διαδικασία των πέναλτι

Χατζηγιοβάνης 1-0

Επστάιν 1-1

Μακέντα 2-1

Μπουλούλης 2-2

Κάτσε, απόκρουση από Μελίσσα

Ρόμανιτς 2-3

Κουρμπέλης, οριζόντιο δοκάρι

Καραμάνος 2-4.

ΛαμίαΠαναθηναϊκόςΚύπελλο Ελλάδας