Αθλητισμός|13.10.2021 20:06

Ο Ινφαντίνο θέλει Μουντιάλ σε Ισραήλ και γειτονικές χώρες - Αντίδραση από Παλαιστίνη

Newsroom

Τη συνδιοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Ισραήλ και τις γειτονικές χώρες οραματίζεται ο Τζιάνι ΙνφαντίνοΟ πρόεδρος της FIFA πρότεινε να συνδιοργανώσει το Ισραήλ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νάφταλι Μπένετ, ο Ινφαντίνο «πρότεινε την ιδέα ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 με άλλες χώρες της περιοχής, μαζί και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Ινφαντίνο: Μουντιάλ στο Ισραήλ

«Γιατί να μην ονειρευτούμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στο Ισραήλ και τις γειτονικές χώρες; Γατί να μην το οργανώσουμε εδώ μαζί με τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και τους Παλαιστίνιους; Νομίζω ότι η συνδιοργάνωση είναι το μέλλον, οπότε γιατί να μην το ονειρευτούμε και να το σκεφτούμε, είτε για άνδρες είτε για γυναίκες, γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA έχει αυτή τη μοναδική μαγεία για να φέρνει τους ανθρώπους κοντά» είπε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ θα μπορούσε κάποτε να συνδιοργανώσει το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τουρνουά, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να έχεις όραμα, όνειρα και φιλοδοξίες. Μιλήσαμε πολύ γι' αυτούς τους τελευταίους μήνες, μετά τη συμφωνία μεταξύ των Εμιράτων και του Ισραήλ, οπότε μια κοινή υποψηφιότητα είναι μια επιλογή. Μετά το Κατάρ, το Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει στον Καναδά, το Μεξικό και τις ΗΠΑ, τρεις τεράστιες χώρες. Γιατί λοιπόν όχι το Ισραήλ;» συνέχισε.

Ο πρόεδρος της FIFA ταξίδεψε στο Ισραήλ και μίλησε σε συνέδριο που διοργάνωσε η Jerusalem Post, σημειώνοντας την «ιστορική συμφωνία» μεταξύ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Ισραήλ και αυτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αντίδραση από την Παλαιστίνη

Η ομοσπονδία της Παλαιστίνης (PFA) απολογήθηκε που δεν φιλοξένησε τον Ινφαντίνο αλλά τόνισε ότι αυτό συνέβη εξαιτίας της συμμετοχής του προέδρου της FIFA σε μια ισραηλινή εκδήλωση, η οποία «δεν μετέφερε τα μηνύματα του σχετικά με τις αξίες του διεθνούς ποδοσφαίρου». Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Al Jazeera, με την παρουσία μελών της κυβέρνησης Τραμπ, ο Ινφαντίνο παρευρέθηκε στα εγκαίνια του «Κέντρου ειρήνης μέσω δύναμης» στο Ισραηλινό Μουσείο Ανοχής, με την ομοσπονδία να τονίζει πως «συμμετείχε σε πολιτική εκδήλωση, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τον αθλητισμό».

Το μουσείο είναι χτισμένο πάνω από το ιστορικό Μουσουλμανικό μουσείο της Ιερουσαλήμ, κάτι που η ομοσπονδία της Παλαιστίνης αναφέρει ως «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συναισθημάτων εκατομμυρίων Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, παλαιότερα, το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει στάδια, είχε εμποδίσει ποδοσφαιριστές από τη Λωρίδα της Γάζας να προπονηθούν με Παλαιστίνιους, ενώ έχει συλλάβει και ποδοσφαιριστές.

«Ελπίζαμε ότι αυτή η επίσκεψη θα ήταν ένα προοίμιο για τον τερματισμό των δεινών των Παλαιστινίων παικτών και τα κατοχικά μέτρα που αποσκοπούσαν στην παρεμπόδιση της διάδοσης και ανάπτυξης του παιχνιδιού στα παλαιστινιακά εδάφη και όχι για την υποστήριξη των αγγλικανο-σιωνιστικών ομάδων που κάνουν λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άρνηση των βασικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε η σχετική ενημέρωση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

«Γιατί όχι κάθε δύο χρόνια»

Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διάσκεψη, ο Τζιάνι Ινφαντίνο υπογράμμισε πως ένα Παγκόσμιο Κύπελλο έχει γίνει «ένα τεράστιο γεγονός και όχι μόνο ένα αθλητικό γεγονός», το οποίο περιλαμβάνει την πώληση 3-4 εκατομμυρίων εισιτηρίων, την υποδοχή 1,5-2 εκατομμυρίων επισκεπτών και το οποίο παρακολουθούν 4 δισεκατομμύρια θεατές. Επανέλαβε δε ότι η FIFA θέλει «να θέσει το ποδόσφαιρο στην υπηρεσία της κοινωνίας, να κάνει πραγματικά τη διαφορά συμβάλλοντας, όπου είναι δυνατόν, στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της FIFA αναφέρθηκε και στη διεξαγωγή Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια: «Το Super Bowl διοργανώνεται κάθε χρόνο, γιατί να μην γίνεται Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια;» αναρωτήθηκε. «Πολλοί λένε ότι θα ήταν λάθος, αλλά οι μελέτες της FIFA αναφέρουν ότι δεν θα μείωνε τη μαγεία του τουρνουά, επειδή η συχνότητά του δεν επηρεάζει την ποιότητα και τη φήμη του. Έχουμε ήδη αποφασίσει ότι θα υπάρξει Παγκόσμιο Κύπελλο 48 ομάδων από το 2026. Η διάρκεια δύο ή τεσσάρων ετών είναι ακόμα σε φάση διαβούλευσης. Ακριβώς επειδή είναι ένα μαγικό τουρνουά, θα πρέπει να διεξάγεται πιο συχνά» πρόσθεσε.

Και κατέληξε: «Η φήμη μίας διοργάνωσης, ενός γεγονότος εξαρτάται από την ποιότητά του και όχι από τη συχνότητά του. Κάθε χρόνο υπάρχει το Super Bowl, το Wimbledon ή το Champions League και όλοι είναι ενθουσιασμένοι».

Σημειωτέον ότι το Μουντιάλ του 2030 το διεκδικεί η Νότια Αμερική, η οποία ενδέχεται να προτείνει τη διεξαγωγή της διοργάνωσης σε Ουρουγουάη, Αργεντινή, Παραγουάη και Χιλή, ενώ η συνδιοργάνωση εξετάζεται κι απ' τις χώρες της Μεγάλης Βρετανίας Η απόφαση θα ληφθεί το 2024. Η διοργάνωση του 2022 θα γίνει στο Κατάρ, ενώ το 2026 το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

Όλες οι ειδήσεις

Καιρός: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες ακόμη και στην Αττική

Ταξί: Τέλος στις παρατάσεις κυκλοφορίας - Ποια δικαιούνται τελευταία

Γλυκά Νερά: Τέλος στα σενάρια - Δεν προέκυψε η εμπλοκή δεύτερου προσώπου στη δολοφονία

Για αυτό το γιγαντιαίο ομοίωμα πατάτας μιλά όλη η Κύπρος - Και υπάρχει λόγος

Παγκόσμιο κύπελλοΗνωμένα Αραβικά ΕμιράταFIFAΤζιάνι ΙνφαντίνοΙσραήλΠαλαιστίνηΜουντιάλ