Αθλητισμός|24.10.2021 08:10

Το ποδόσφαιρο στον Πόλεμο του 1940 και στην Κατοχή

Newsroom

Η πλέον άγνωστη ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι η συμβολή του αθλητισμού στον αγώνα για την ελευθερία  και ο φόρος αίματος που πλήρωσε τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής από τη φασιστική Ιταλία  και τη ναζιστική Γερμανία.

Οι άνθρωποι του αθλητισμού έδωσαν το δικό τους παρών στην αντίσταση ενάντια στον κατακτητή, λειτουργώντας υπό συνθήκες υποσιτισμού, λιμοκτονίας, τρομοκρατίας και εκτελέσεων. Στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας μεγαλούργησαν  και στην Αντίσταση έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, εμπνευσμένοι από τι αρχές τις ελευθερίας, του πατριωτισμού, του διεθνισμού, της αλληλεγγύης, κρατώντας άλλοτε το όπλο στις γειτονιές και στα ελεύθερα βουνά, ή οργανώνοντας αθλητικές εκδηλώσεις και  ποδοσφαιρικές συναντήσεις, αναζητώντας δύναμη και έσοδα, προκειμένου να σώσουν τον δοκιμαζόμενο λαό από την πείνα και τις ασθένειες.

Οι ήρωες στη διάρκεια του πολέμου μπορεί να πέθαιναν ως Έλληνες, ωστόσο οι ήρωες Έλληνες αθλητές δεν έτυχαν των ανάλογων τιμών από την ελληνική πολιτεία.

O Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, ο τερματοφύλακας τον Πειραιωτών, πολεμούσε δίπλα στον Δημήτρη Πιερράκο του Παναθηναϊκού, έναν από τους καλύτερους επιθετικούς της εποχής και πρώτο σκόρερ το 1936. Μάλιστα, ο άσος του τριφυλλιού» έχασε τη ζωή του το 1940 στη μάχη του Πόγραδετς, στο αλβανικό μέτωπο.

Ο Νίκος Σωτηριάδης, πρόσφυγας από τα Μουδανιά της Προύσας στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας στον ΠΑΟΚ το 1932. Στις 28 Γενάρη του 1941 ο Σωτηριάδης πολεμούσε με το βαθμό του λοχία εναντίον των Ιταλών και, στην προσπάθειά του να κυριεύσει αντίπαλο πολυβολείο, σκοτώθηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, ενώ ο αριστερός οπισθοφύλακας του ΠΑΟΚ, Γιώργος Βατίκης έπεσε στον Μοράβα στις 17 Νοέμβρη του 1940.

Μια από τις ομάδες που πλήρωσε με βαρύ τίμημα τον πόλεμο του ’40 ήταν ο Ολυμπιακός Βόλου. Σε αυτόν θρήνησαν τους Κυριάκο Μαυραντζούλη στη μάχη της Κλεισούρας και τους Νίκο Μαλαβέτα, Φάνη Σωτηρίου, που βρήκαν το θάνατο στη διάρκεια των σκληρών χρόνων της Κατοχής.

Και η ΑΕΚ είχε τη δική της μεγάλη απώλεια εκείνη την περίοδο: τον Σπύρο Κοντούλη, που σκοτώθηκε καθ’ οδόν για τον τοίχο της Καισαριανής τον Ιούνιο του 1944.

Ο Στέλιος Αναματέρος στη μάχη των Εξαρχείων το Δεκέμβριο του 1944 και ο Νίκος Γόδας, ήταν οι δύο παίκτες του Ολυμπιακού που χάθηκαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και των Δεκεμβριανών.

Δύο χρόνια μετά την κήρυξη του πολέμου, οι αθλητές της χώρας οργανώθηκαν στην Ένωση Ελλήνων Αθλητών, (Γρηγορης Λαμπρακης,Γ.Θανος Ρενος Φραγκουδης, Γιαννης Σκιαδάς. και απο το ποδοσφαιρο οι Κλεανθης Μαροπουλος, Βαγγελης Χελμης, Δημητρης Καραμπατής),που στόχο είχε τη βοήθεια των φυλακισμένων και των φυματικών συναδέλφων τους, οι οποίοι νοσηλεύονταν κατά κύριο λόγο στη «Σωτηρία». Χάρη στο συγκεκριμένο σωματείο έγιναν αρκετοί ποδοσφαιρικοί αγώνες, κυρίως με φιλανθρωπικό προσανατολισμό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γιώργου Ιβανόφ, του Ηρακλή, ο οποίος είχε στο πλευρό του τον Μιχάλη Παπάζογλου του Παναθηναϊκού. Η ομάδα τους ήταν εξπέρ στα σαμποτάζ. Κατάφεραν να καταστρέψουν 30 αεροπλάνα των Γερμανών και να βυθίσουν με νάρκες τρία ελαφρά πολεμικά πλοία τους.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών με ιδιαίτερο χαρακτήρα εκείνη την εποχή, ήταν και αυτή του Πανιωνίου, ο οποίος σε ένα φιλικό που έδωσε, τα έσοδα πήγαν για την επισκευή του αντιτορπιλικού «Έλλη»

Τιμώντας τους εκατοντάδες επώνυμους και ανώνυμους αθλητές που έπεσαν στον αγώνα για ελευθερία και ιδανικά, οργανώνεται την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 στις 19.00, εκδήλωση με θέμα  «Το ποδόσφαιρο στον πόλεμο του 1940 και στην κατοχή», με ομιλητές τον βετεράνο ποδοσφαιριστή και πρόεδρο του «Επίσκυρον» Νίκο Μάλλιαρη και τους δημοσιογράφους – συγγραφείς Γιάννη Γεωργάκη και Νάσο Μπράτσο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του γηπέδου «Γ. Καμάρας» με τη χορηγία επικοινωνίας του Γ.Σ. Απόλλων Σμυρνης.

Όλες οι ειδήσεις

Πέραμα: Το χρονικό της αιματηρής καταδίωξης, τα ερωτήματα για τους αστυνομικούς και η παρέμβαση Θεοδωρικάκου

Γιάννης Οικονόμου στο ethnos.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση με χαρακτηριστικά περασμένου αιώνα

Οι ξεχασμένοι των Γρεβενών - Ένα ντοκιμαντέρ του ΕθνοςTv

Πανελλήνιες 2022: Πώς θα υπολογίζονται τα μόρια για Στρατιωτικές Σχολές, Πυροσβεστική, Λιμενικό και Αστυνομία - Παραδείγματα

Alec Baldwin: Στο μικροσκόπιο η παραγωγή της ταινίας Rust – Κενά ασφαλείας και αποχωρήσεις λόγω συνθηκών εργασίας

αθλητέςΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςποδόσφαιρο