Αθλητισμός|27.01.2019 14:53

Αποθεώνει τον Στέφανο Τσιτσιπά ο Μάρκος Παγδατής: «Θα φτάσει πολύ μακρυά»

Κώστας Ασημακόπουλος

Στις 29 Ιανουαρίου 2006 για χάρη του Μάρκου Παγδατή οι Ελληνοκύπριοι ξενύχτησαν για να παρακολουθήσουν την τρελή πορεία του 21χρονου τότε άσου µέχρι τον τελικό του Grand Slam της Μελβούρνης. Ολοι ζούσαν το... παραµύθι τους συντροφιά µε τον άσηµο τενίστα από την Παραµύθα Λεµεσού, που έβαλε την Κύπρο στον παγκόσµιο χάρτη του τένις και για χάρη του οι οµογενείς στην Αυστραλία τού αφιέρωσαν µέχρι και µια σπεσιαλιτέ σουβλάκι.

∆εκατρία χρόνια µετά η ιστορία επαναλαµβάνεται µε τον Στέφανο Τσιτσιπά και µάλιστα στην ίδια ακριβώς ηλικία των 20,5 ετών. Ο Τσιτσιπάς συγκαταλέγεται µεταξύ των πλέον περιζήτητων προσωπικοτήτων του 2019 και το άστρο του είναι ορατό από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Μάρκος Παγδατής συγκινείται µε την πορεία του Ελληνα τενίστα, που του θυµίζει τα νιάτα του και τις στιγµές δόξας. Από την πόλη Ρεν της Γαλλίας, όπου αγωνίζεται και ο ίδιος αυτές τις µέρες, παρακολούθησε τις προσπάθειες του Τσιτσιπά στο Grand Slam της Μελβούρνης. Συγκινήθηκε και πανηγύρισε έξαλλα κάθε υπέρβαση του Στέφανου Τσιτσιπά στη Μελβούρνη.

Το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής» εντόπισε τον Παγδατή στη διαδροµή µεταξύ ξενοδοχείου και προπόνησης στο Ρεν και παρότι έχει αρχή να µην κάνει δηλώσεις εν µέσω των τουρνουά που αγωνίζεται, έκανε µία εξαίρεση για τον αγαπηµένο του Στέφανο, µε τον οποίο εκτός των άλλων είναι και «οµόσταβλοι» στη θρυλική σχολή του Ελληνογάλλου Πατρίκ Μουράτογλου. «Παρακολουθώ µε ενδιαφέρον και αγωνία την πορεία του Στέφανου όχι µόνο τώρα στη Μελβούρνη, αλλά εδώ και χρόνια που ανεβαίνει τα σκαλιά. Είµαι πολύ χαρούµενος και πολύ περήφανος για τον Στέφανο και για τους γονείς του. Ο µπαµπάς του Αποστόλης είναι ένας φοβερός άνθρωπος, που πιστώνεται σε µεγάλο βαθµό αυτά που καταφέρνει ο Στέφανος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό τον Στέφανο Τσιτσιπά;

Πολλές µικρές λεπτοµέρειες που συνθέτουν έναν µεγάλο αθλητή. Κυρίως ξεχωρίζει γιατί έχει αποφασιστικότητα και µεγάλο πάθος, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο και τη σπουδαιότητα του αγώνα. Ολα αυτά τα στοιχεία τα ελέγχει και δεν επηρεάζουν το παιχνίδι του. Τα µετατρέπει σε δύναµη και τον κάνουν να υπερέχει έναντι και πολύ µεγάλων αντιπάλων».

Γνωρίζεις κάποιο µυστικό του Στέφανου;

Ο µπαµπάς του είναι ένας σοφός άνθρωπος, µε µεγάλη υποµονή και πιστεύω πως είναι το µεγάλο µυστικό του Στέφανου. Ηταν και ο ίδιος τενίστας, όπως και η µητέρα του. Εποµένως του έχουν µεταδώσει την κουλτούρα του αθλήµατος από τα πρώτα βήµατα της ζωής του. Ο µπαµπάς του είναι πολύ θετικός και του µεταδίδει γνώση και θετική ενέργεια.

Η πορεία που έκανε στη Μελβούρνη σού θύµισει τον δικό σου θρίαµβο;

Εχουν περάσει 13 χρόνια και νοµίζω πως ήταν χθες. ∆εν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το τουρνουά, τις διαδοχικές νίκες και τον τελικό απέναντι στον Φέντερερ. ∆εν θα ξεχάσω τη λατρεία των Ελληνοκυπρίων και σίγουρα βλέπω πολλές οµοιότητες µε τον Στέφανο. Μέχρι πού µπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς; Είναι ένας έξυπνος παίκτης που δουλεύει πολύ, έχει φιλοδοξίες και αναλύει τον εαυτό του. Εύχοµαι να ζήσει όλα του τα όνειρα και ήδη έχει κάνει πράξη πολλά από αυτά, όπως τη νίκη επί του Φέντερερ, τον οποίο µέχρι πριν από λίγο καιρό θαύµαζε και έβλεπε µόνο από την τηλεόραση. Είµαι βέβαιος πως όλα αυτά θα τον πάνε πολύ µακριά στην καριέρα του.

Τι συµβουλή έχεις να δώσεις στον Στέφανο;

Ο κάθε άνθρωπος χαράζει τον δικό του δρόµο. Ξέρει τι πρέπει να κάνει ο Στέφανος. Κρατάει τα θετικά, κάνει αυτοκριτική και φτιάχνει τα πλάνα του µε σωστούς συνεργάτες. 

Η τρελή πορεία µέχρι τον τελικό

Ο Παγδατής είναι γεννηµένος στις 17 Ιουνίου 1985 και ο Τσιτσιπάς στις 12 Αυγούστου 1998. Στην ίδια ακριβώς ηλικία µε τον Τσιτσιπά, των 20 ετών και έξι µηνών, το 2006 ο Παγδατής έφτασε στον τελικό της Μελβούρνης. Στο Grand Slam της Μελβούρνης είχε νικήσει διαδοχικά τον Αµερικανό Τζάστιν Τζιµελστόµπ, τον Τσέχο Ράντεκ Στέπανεκ, τον Γερµανό Ντένις Γκρεµελµάιρ, τον Αµερικανό Αντι Ρόντικ, τον Κροάτη Ιβάν Λιούµπισιτς και στον ηµιτελικό τον Αργεντινό Νταβίντ Ναλµπαντιάν. Στις 29 Ιανουαρίου 2006 ο Παγδατής αντιµετώπισε τον Φέντερερ, από τον οποίο ηττήθηκε στον τελικό µε 5-7, 7-5, 6-0, 6-2.

Σέργιος Παπαδόπουλος για Τσιτσιπά: «Εχει ταλέντο, δύναµη και άγνοια κινδύνου»

Η νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά επί του Ρότζερ Φέντερερ περνάει στην Ιστορία ως µία από τις πιο ιστορικές στιγµές του ελληνικού αθλητισµού και ίσως η νίκη-ορόσηµο για το µέλλον του ελληνικού και του παγκόσµιου τένις. Αλλωστε, πόσοι κατάφεραν να νικήσουν µέσα στους αγωνιστικούς χώρους τα ινδάλµατα που είχαν στην παιδική τους ηλικία... «Φανταστείτε κάποιο παιδί που µεγάλωσε βλέποντας τον Μέσι στην τηλεόραση, να κερδίσει τον Μέσι σε έναν τελικό. Είναι εξωπραγµατικό».

Τα λόγια ανήκουν στον Σέργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος πριν από 23 χρόνια ήταν ο πρώτος Ελληνας που κατάφερε να νικήσει τον Ρότζερ Φέντερερ. Ηταν στους ευρωπαϊκούς αγώνες κάτω των 16 ετών που γίνονταν στο Σαν Μινιάτο της Ιταλίας. «Ηµουν Νο 1 στην ηλιακιακή κατηγορία στην Ελλάδα και ο Φέντερερ ήταν Νο 1 στην Ελβετία. Νίκησα 6-2, 7-5, αλλά δεν φανταζόµουν πως θα νικούσα τον κορυφαίο τενίστα όλων των εποχών» θυµάται ο Σέργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος από το 2002 παραδίδει µαθήµατα στη «Sergios Tennis Academy» στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό και µεταδίδει τα µυστικά του αθλήµατος σε παιδιά αλλά και ενηλίκους.

«Μία στο εκατομμύριο»

Έχοντας περάσει απ’ όλα τα στάδια και παρότι είναι και ο ίδιος δάσκαλος, ο Σέργιος Παπαδόπουλος είναι από τους πλέον ειδικούς να µας εξηγήσουν το «φαινόµενο» Στέφανος Τσιτσιπάς. Μας ξεκαθαρίζει πως όλο αυτό που εξελίσσεται µπροστά στα µάτια µας αυτές τις ηµέρες είναι µια ιστορική στιγµή για το παγκόσµιο και φυσικά το ελληνικό τένις, και οι πιθανότητες να βγει ένας Τσιτσιπάς είναι µία στο εκατοµµύριο. «∆εν µου αρέσει να χαϊδεύω αυτιά. Πολλοί πιστεύουν πως ο Τσιτσιπάς έχει φτάσει εκεί τυχαία και πως πολλοί µπορούν να τον µιµηθούν. Είναι τεράστιο λάθος. Θα χρειαστούν χιλιάδες, για να µην πω εκατοµµύρια παιδιά για να βγει ο επόµενος Τσιτσιπάς. Εκτός του ότι είναι µεγάλο ταλέντο, έχει δυνατή προσωπικότητα, έµαθε τα µυστικά του τένις και βρήκε γρήγορα τα µονοπάτια που άλλοι θα κάνουν µια ζωή και δεν είναι σίγουρο πως θα τα βρουν. Κάποιοι ανακάλυψαν σήµερα τον Τσιτσιπά, αλλά ο Στέφανος από µικρός έχει δείξει πως ξεχωρίζει. Ηταν Νο 1 στην ηλικία των 18 ετών. ∆εν είναι τίποτα τυχαίο».

«Πολλές οι θυσίες»

Ο Σέργιος Παπαδόπουλος προσγειώνει όσους πιστεύουν πως µε την αγορά µιας ρακέτας θα γίνουν Τσιτσιπάς και εξηγεί: «∆ίκαια θεωρείται ελιτίστικο άθληµα και τις περισσότερες φορές δεν σε αποζηµιώνει. Αρχικά κλωτσάµε µια µπάλα που κοστίζει λίγα ευρώ, αλλά για να παίξεις τένις θέλεις µια ρακέτα των 100 ευρώ και φυσικά χρειάζεσαι έναν αντίπαλο. Θέλεις ειδικά γήπεδα, χρόνο και κυρίως δάσκαλο να σου µάθει το άθληµα.

Αν υποθέσουµε πως κάποιος κάνει αγωνιστικό τένις χρειάζεται δικό του δάσκαλο, γήπεδο και τα κόστη εκτοξεύονται. Αν προχωρήσεις στα ηλικιακά πρωταθλήµατα πρέπει να καλύψεις τα έξοδα των µετακινήσεων και πολλές φορές πρέπει να θυσιάσεις τις σπουδές σου, ακόµα και το σχολείο σου. Πρέπει να θυσιάσεις τις παρέες σου, τα χόµπι σου, ακόµα και τον/τη σύντροφό σου και να είσαι πειθαρχηµένος όλη µέρα µέσα σε ένα γήπεδο. Πρέπει να καλύψεις τα έξοδα των ταξιδιών σε όλο τον κόσµο και στο τέλος να µην πετύχεις. Σκεφτείτε πως ένας αθλητής που θα φτάσει µέσα στο top-200 και θεωρείται κορυφαίος, µόλις προλαβαίνει να καλύψει τα έξοδά του. Σκεφτείτε, επίσης, πως εκατοµµύρια σε όλο τον κόσµο παλεύουν να µπουν στο top-200, αλλά δεν τα καταφέρνουν, παρότι πολλοί από αυτούς έχουν λύσει το οικονοµικό».

«Κινητή διαφήμιση της χώρας»

Όσο για το πώς µπορεί να εκµεταλλευτεί το ελληνικό τένις το άστρο του Τσιτσιπά, τόνισε: «∆εν είµαι αισιόδοξος πως θα το εκµεταλλευτούµε. Ο Στέφανος είναι κινητή διαφήµιση της χώρας, θα γεµίσουν σίγουρα οι δεξαµενές των ακαδηµιών, αλλά έχω αµφιβολίες εάν θα βρεθούν άλλοι Τσιτσιπάδες». Για τα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστό τον Τσιτσιπά λέει: «Βλέποντας τον Στέφανο να παίζει, µου δείχνει πως έχει µια ωραία αίσθηση της άγνοιας κινδύνου. Αυτό που όλοι θα το φοβούνταν, ο Τσιτσιπάς το χτυπάει στα ίσα. Το match point µε τον Φέντερερ κανείς δεν θα το έπαιζε µε αυτόν τον τρόπο εκτός από τον Στέφανο.

Όλοι θα έπαιζαν πιο συντηρητικά και πιο σίγουρα, αλλά ο Τσιτσιπάς δεν κωλώνει. ∆ιεκδικεί αυτό που θέλει όποιον και να έχει αντίπαλο». Σύµφωνα µε τον Σέργιο Παπαδόπουλο, το µεγάλο στοίχηµα για τον Τσιτσιπά θα είναι η διάρκεια στην καριέρα του: «Ο Στέφανος, εφόσον καταφέρει να κρατηθεί µέσα στο top-15, θα είναι θέµα χρόνου να αγγίξει και την κορυφή, διότι θα του δοθούν πολλές ευκαιρίες. Μακάρι να έχει υγεία και φυσικά και λίγη τύχη».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΤένιςΜάριος ΠαγδατήςΣτέφανος Τσιτσιπάς