Αθλητισμός|19.11.2021 10:29

#WhereIsPengShuai: Ο αθλητικός κόσμος αγωνιά για την Κινέζα τενίστρια, που παραμένει εξαφανισμένη

Newsroom

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την καταγγελία της για βιασμό από τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, η τενίστρια Σουάι Πενγκ δεν έχει δώσει σημάδια ζωής.

Η Κινέζα αθλήτρια, η οποία στις 2 Νοεμβρίου αποκάλυψε δημόσια σε κοινωνικό δίκτυο της Κίνας ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση καθώς τη βίασε ο πρώην αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Γκάολι στο σπίτι του που βρίσκεται στην πόλη Τιαντζίν, παραμένει εξαφανισμένη γεγονός που εντείνει την αγωνία και την ανησυχία της παγκόσμιας αθλητικής (και όχι μόνο) κοινότητας.

Μισή ώρα μετά την ανάρτητή της σε δημοφιλές κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Weibo), το post που έκανε λογοκρίθηκε, αποσύρθηκε, ενώ και η ίδια εξαφανίστηκε. Ακόμη και οι αναζητήσεις, είτε για την ίδια, είτε για τον Ζανγκ Γκαολί, είναι «κλειδωμένες» και δεν δίνουν αποτελέσματα στους χρήστες του διαδικτύου! Η κοινότητα του τένις ήταν η πρώτη που σήμανε συναγερμό, ενώ πλέον τις τελευταίες ώρες έχει γίνει παγκόσμιο trend στο twitter το #WhereIsPengShuai, Πού είναι η Πενγκ Σουάι.

Fake επιστολή της Πενγκ;

Αθλητές απ' όλο τον κόσμο κι όλων των σπορ εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη της Σουάι Πενγκ και αναζητούν απαντήσεις για το τι συμβαίνει στην Κινέζα πρωταθλήτρια που παραμένει άφαντη δύο εβδομάδες μετά την πολύ σοβαρή καταγγελία που έκανε για ένα πανίσχυρο πολιτικό παράγοντα της Κίνας. Ο 75χρονος Γκαολί μέχρι τις αρχές του 2018 ήταν μόνιμο μέλος του πολιτικού γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κι ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στην Κίνα.

Η ανησυχία έγινε ακόμη μεγαλύτερη το τελευταίο εικοσιτετράωρο καθώς, μολονότι η αθλήτρια που έφτασε μέχρι το νο.14 στην παγκόσμια κατάταξη το 2011 κι έχει στη συλλογή της από ένα Roland Garros και Wimbledon στο διπλό, δεν έχει εμφανιστεί πουθενά δημοσιώς μετά την καταγγελία της, μια επιστολή που φέρεται να έχει την υπογραφή της δημοσιεύτηκε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και διαψεύδει όσα η ίδια αποκάλυψε προ εβδομάδων. «Η είδηση που περιλαμβάνει την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, δεν αληθεύει. Δεν είμαι αγνοούμενη, ούτε κινδυνεύω. Απλώς ξεκουράζομαι στο σπίτι μου και όλα είναι καλά. Ευχαριστώ ξανά για το ενδιαφέρον» αναφέρεται στην επιστολή που αποδίδεται στη Σουάι. Τα διεθνή ΜΜΕ ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικά ως προς τη γνησιότητά της.

«Η δήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα από τα κινεζικά κρατικά μέσα σχετικά με την Πενγκ Σουάι εντείνει την ανησυχία μου για την ασφάλειά της και την τύχη της» ανέφερε ο επικεφαλής της WTA, Μπιλ Σάιμον, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να πιστέψω πως η Πενγκ Σουάι πράγματι έγραψε το email που λάβαμε. Η WTA και ο υπόλοιπος κόσμος χρειάζονται ανεξάρτητες και επαληθεύσιμες αποδείξεις πως είναι ασφαλής».

Από την πλευρά του ο Γουίλιαμ Νι, μέλος της οργάνωσης Chinese Human Rights Defenders (CHRD), τόνισε ότι «η κινεζική κυβέρνηση έχει μακρά ιστορία στην αυθαίρετη σύλληψη ανθρώπων που εμπλέκονται σε επίμαχες υποθέσεις, ελέγχοντας τη δυνατότητά τους να μιλήσουν ελεύθερα και αναγκάζοντάς τους να κάνουν εξαναγκασμένες δηλώσεις». 

Ο αθλητικός κόσμος ανησυχεί

Η Μαρία Σάκκαρη ανέβασε τη φωτογραφία της Σουάι Πενγκ με το hashtag #WhereIsPengShuai ενώνοντας τη φωνή και την αγωνία της για την Κινέζα πρωταθλήτρια.

«Είμαι συντετριμμένη και συγκλονισμένη όταν ακούω στις ειδήσεις για την Πενγκ Σουάι. Ελπίζω να είναι ασφαλής και να βρεθεί το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να διερευνηθεί και δεν πρέπει να σιωπήσουμε. Στέλνω αγάπη σε εκείνη και την οικογένειά της αυτή την απίστευτα δύσκολη στιγμή» έγραψε η θρυλική Σερένα Γουίλιαμς.

Η Ναόμι Οσάκα ήταν απ' τις πρώτες τενίστριες που δραστηριοποιήθηκε και προσπάθησε να κινητοποιήσει την κοινότητα του τένις και γενικότερα την κοινή γνώμη για την εξαφάνιση της Πενγκ.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, κορυφαίος τενίστας στον κόσμο αυτή την περίοδο, ερωτηθείς για το ζήτημα της Πενγκ σχολίασε: «Όταν έμαθα την ιστορία της Πενγκ Σουάι σοκαρίστηκα. Ελπίζω να είναι καλά και να την βρούμε το συντομότερο δυνατό».

O φημισμένος προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά., Πατρίκ Μουράτογλου, έκανε ανάρτηση σημειώνοντας ότι «αρχίζει να γίνεται ανησυχητικό»...

Ακόμη κι ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ, ένωσε τη φωνή του με όσους αγωνιούν για την Κινέζα αθλήτρια.

Η καταγγελία της Σουάι Πενγκ

Τι έγραφε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά της η 35χρονη Σουάι Πενγκ; «Φοβήθηκα πολύ. Εκείνο το απόγευμα αρνήθηκα στην αρχή. Συνέχισα να κλαίω. Υπό τον φόβο και την σύγχυση, ενέδωσα και κάναμε σεξ». Αποκάλυψε παράλληλα ότι η σύζυγος του Ζανγκ Γκαολί γνώριζε όσα συνέβησαν καθώς βρισκόταν έξω από το δωμάτιο.

Μάλιστα, η Σουάι, πρόσθεσε ότι μέχρι και προ εβδομάδων παρέμενε αναγκαστικά ερωμένη του Γκάολι. Διευκρίνισε πάντως πως δεν έχει στοιχεία για ν΄ αποδείξει τους ισχυρισμούς της, τονίζοντας απευθυνόμενη στον Γκάολι: «Πάντα φοβόσουν ότι θα έκρυβα ένα μαγνητόφωνο. Σίγουρα θα το αρνηθείς ή θα φθάσεις στο σημείο να μου επιτεθείς».

Αυστηρή λογοκρισία

Ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» στην κινεζική πρωτεύουσα, Σιμόν Λεπλάτρ έγραψε: «Η απόλυτη σιωπή της νεαρής γυναίκας, από τότε που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, προκαλεί φόβο για το χειρότερο. Η μεγάλη αποκάλυψη της Πενγκ παρέμεινε για περίπου είκοσι λεπτά στο Weibo, που ήταν αρκετά για χιλιάδες χρήστες, προκειμένου να έχουν χρόνο για να απαθανατίσουν και να αποθηκεύσουν την ανάρτηση με το μήνυμά της και στη συνέχεια να το διαμοιράσουν. Εκτοτε όμως, στον λογαριασμό της Πενγκ δεν έχει γίνει κάποια ανάρτηση. Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί και το θέμα υπόκειται σε αυστηρή λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Σουάι ΠενγκΜαρία ΣάκκαρηΤένιςΚίναWTA