Αθλητισμός|29.01.2019 18:40

Χουλιγκανισμός στη Βρετανία: Το φρικτό πρόσωπο της βίας δεν έσβησε ποτέ

Αλέξανδρος Λοθάνο

Ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός του κόσμου, το Κύπελλο Αγγλίας, δεν μπορεί να καμαρώνει, όσο θα ήθελε, για τον αποκλεισμό-έκπληξη ομάδων της Premier League, όπως η Τότεναμ, η Γουέστ Χαμ ή η Εβερτον. Ο αποκλεισμός της τελευταίας από τη Μίλγουολ, άλλωστε, σημαδεύτηκε από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν από τον αγώνα στο νότιο Λονδίνο και είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός οπαδού της ομάδας του Λίβερπουλ στο πρόσωπο από μαχαιριά-χαρακιά. «Δεν μπορώ να κοιτάξω ούτε καν τον εαυτό μου στον καθρέφτη» εξήγησε ο Τζέι Μπερνς, ο οποίος χρειάστηκε είκοσι ράμματα προκειμένου να κλείσει η βαθιά πληγή που αποκόμισε ως «ενθύμιο» από τα επεισόδια.

Κακόμοιρε άνθρωπε

Η Λία Τότον, νικήτρια του τηλεοπτικού ριάλιτι «Ο μαθητευόμενος» το 2013, προσέφερε δωρεάν πλαστική επέμβαση στον οπαδό, όταν του αφαιρεθούν τα ράμματα. «Κακόμοιρε άνθρωπε, πόσο άσχημο να κάνεις κάτι τέτοιο στο πρόσωπο ενός ανθρώπου» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της Τότον, η οποία διαθέτει εξειδικευμένη κλινική. Η αστυνομία ερευνά τα επεισόδια και φέρεται να τα αποδίδει στους «The Millwall Bushwhackers», ομάδα χούλιγκαν που είναι ενεργή από το 1972 και θεωρείται μία από τις «δραστήριες» στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Η Μίλγουολ αγωνίζεται στην Championship, τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, η οποία παρουσιάζει τα περισσότερα κρούσματα χουλιγκανισμού στη χώρα, σε σημείο που τα επεισόδια και οι συλλήψεις έχουν «χτυπήσει» επιδόσεις-ρεκόρ την τελευταία τριετία. Εκτός από τη Μίλγουολ, την... τιμητική τους έχουν Μπέρμιγχαμ, Αστον Βίλα, Στόουκ Σίτι και Γουέστ Μπρομ, χωρίς να μένουν έξω από την εξίσωση οπαδοί και ομάδων χαμηλότερων κατηγοριών, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη σημασία τα εκάστοτε μέτρα ασφαλείας που παίρνουν οι βρετανικές Αρχές.

Ο χουλιγκανισμός, ο οποίος λίγο έλειψε να διαλύσει τα πάντα στο διάβα του στο αγγλικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του ’80 και έγινε «εξαγώγιμο προϊόν» στην υπόλοιπη Ευρώπη (και όχι μόνο αυτήν), δεν έσβησε ποτέ. Μπορεί να περιορίστηκε, να μειώθηκε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαφανίστηκε. Και γεγονότα, όπως αυτό που έλαβε χώρα στο περιθώριο του αγώνα Μίλγουολ - Εβερτον, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνουν τους φόβους όσων αγαπούν αγνά το άθλημα που «γέννησε» η Βρετανία.

χούλιγκανΜεγάλη Βρετανία