Αθλητισμός|31.10.2018 11:15

Παναθηναϊκός: Τι χάλασε τη στρατηγική στην Τούμπα

Κώστας Γουλής

Η εποµένη της πρώτης ήττας του Παναθηναϊκού στο πρωτάθληµα σήκωσε -αγωνιστική- κουβέντα για την επιλογή του Γιώργου ∆ώνη να ξεκινήσει µε 4-4-2 στην Τούµπα, την αλλαγή του συστήµατος στο δεύτερο ηµίχρονο και τον «εγκλωβισµό» των «πρασίνων» από τη δεδοµένη ποιοτική ανωτερότητα του ΠΑΟΚ.

Ενα παιχνίδι που για πολλούς δεν «διάβασε» καλά ο 49χρονος τεχνικός, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να πολεµήσει µε τον δικό του τρόπο και οι επιλογές του είχαν συγκεκριµένη λογική και ποδοσφαιρική εξήγηση.

Η επιλογή των δύο φορ έγινε για να πιέσει εξαρχής την πρώτη πάσα του ΠΑΟΚ, να κρατήσει χαµηλά τους Βαρέλα, Κρέσπο, Βέρνµπλουµ και να χτυπήσει στις αδυναµίες του «∆ικεφάλου», περιορίζοντας τη δυνατότητά του να φέρνει πολλούς παίκτες στο αντίπαλο µισό. Το συγκεκριµένο πλάνο τού έδωσε ένα µισάωρο στο οποίο αµυντικά οι «πράσινοι» ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθµό, όµως επιθετικά δεν πήραν πράγµατα, διότι οι αποστάσεις των γραµµών ήταν πολύ µεγάλες, όποτε ανακτούσε την κατοχή ο Παναθηναϊκός. Μετά το 30’, όταν άρχισε να φθίνει από πλευράς έντασης η πίεση του Παναθηναϊκού (και δη του Χατζηγιοβάνη), ο ΠΑΟΚ προσαρµόστηκε και άρχισε να χτυπάει από τα άκρα, µε αποτέλεσµα να φτάνει πιο εύκολα κοντά στην «πράσινη» περιοχή.

Είδε το πρόβληµα

∆ιακρίνοντας το πρόβληµα, ο ∆ώνης άλλαξε το σύστηµα σε 4-2-3-1 στην έναρξη του β’ µέρους, περνώντας τον Καµπετσή αριστερά µε σκοπό να περιορίσει την «τρύπα» και παράλληλα να βελτιώσει τη δηµιουργία, µε τον Μπουζούκη πιο κοντά στον Μακέντα. Ο Καµπετσής όµως είχε ήδη σπαταλήσει δυνάµεις από το πρέσινγκ και δεν µπορούσε να προσφέρει τις απαιτούµενες καλύψεις αριστερά, µε αποτέλεσµα ο Ινσούα να (συνεχίζει να) έχει µονίµως δύο παίκτες µπροστά του (ΜάτοςΖαµπά).

Απέφυγε δύο φορές το κακό στην εκκίνηση του β’ µέρους, το πλήρωσε την τρίτη στο 51’, µε τον ΠΑΟΚ να χτυπάει από τη συνεργασία των δύο Βραζιλιάνων. Την ώρα µάλιστα που ο ∆ώνης είχε σηκώσει τον Πούγγουρα για να τροποποιήσει το σύστηµα σε 3-4-2-1 και να αναπροσαρµόσει τις καλύψεις.

∆εν πρόλαβε! Επιπλέον, οι Κουρµπέλης και ∆ώνης ήταν σε κάκιστη βραδιά στον άξονα και µονίµως δύο κλικ πίσω από τους Βέρνµπλουµ-Κάνιας, αδυνατώντας να κρατήσουν µπάλα και να «σπάσουν» λίγο την πίεση. Η αλλαγή του Χατζηθεοδωρίδη είχε στόχο να επαναφέρει την αµυντική ισορροπία στα αριστερά µε έναν παίκτη που µπορούσε να δώσει (και) συνεργασίες, όµως µετά το 2-0 (σε σηµείο που όλη η άµυνα είχε λάθος τοποθέτηση) ο... γάµος σχόλασε µια και καλή! 

Γιώργος ΔώνηςΠαναθηναϊκός